Foto: Bildbyrån

Trots dagar med insjuknade spelare var det många som trodde att Sverige hade semin i hamn redan innan dagens kvartsfinal. Så blev det inte alls och istället fick man se sig utslagna av Schweiz i en kamp där juniorkronorna aldrig kom in i matchen.

Vart är farten?

Redan i inledningsminuten har Sverige flera skott på mål. Adam Ginning åkte tre minuter in på matchens första utvisning efter att ha försökt stoppa ett schweiziskt anfall. Spelet i boxplay klaras av relativt bra och man tvingar Schweiz att flera gånger börja om i egen zon. När laget väl blir fulltaliga igen får man till ett par anfall, men de flesta följs av missar som istället ger Schweiz vassa lägen. Halvvägs in i perioden får Sverige powerplay efter en tackling mot Rickard Hugg. Istället för att få till ett mål blir Erik Brännström felaktigt utvisad och Schweiz får nytt powerplay efter att ha blivit fulltaliga. I sista sekunden av den numerära överläget får Schweiz till ett mycket farligt läge där Samuel Ersson räddar pucken i sista sekund.

Efter detta följer en period med lägre tempo i det svenska laget, där Schweiz kan göra det första målet för matchen i samband med ett svenskt byte. Yannick Brüschweiler kan här ta sig hela vägen från egen planhalva och fram till det svenska målet utan att någon går på honom. Sverige lyckas efter målet få till ett något bättre spel, men ännu finns där en hel del tappade puckar och missade passningar. Samtidigt fortsätter Schweiz trycka på ytterligare. Skotten på mål vinner dock Sverige med 13-12 för perioden.

Schweiz utökar ledningen

En schweizisk utvisning inleder den andra perioden och Sverige får ett läge på öppet mål. Även Schweiz lyckas komma ensamma mot det svenska målet, men inte här blir det någon puck i mål. När laget blev fulltaliga igen blev det ytterligare farliga lägen. De rödvita får dock en ytterligare utvisning strax därpå för sex spelare på plan. Det numerära överläget ger dock ingen utdelning, men i samband med att Schweiz blir fulltaliga på nytt har laget åter igen läge när Valentin Nussbaumer kliver ut från utvisningsbåset helt oskyddad. Schweizarna fortsätter pressa på hårt och får vid varje försök in fler skott på Ersson.

David Gustafsson får utvisning och Sverige klarar till en början av det numerära underläget relativt bra. Med 18 sekunder kvar får dessutom Jacob Olofsson utvisning och det blir 5 mot 3-spel som även det klaras av. I slutsekunden av sitt powerplay blir det grötigt framför det svenska målet och Luca Wyss kan skjuta in 2-0 till Schweiz. Sverige växlar upp något stundvis, men inte alls tillräckligt för att få till någonting. Skotten på mål vinner Schweiz återigen med 14-9.

Sista rycket kommer för sent

Sverige öppnar upp den sista perioden med nyfunnen energi där man under första bytet får till ett läge på kvittering. Nussbaumer åker sedan på en utvisning för att ha skjutit ut pucken ifrån plan. Det svenska powerplayet bjuder på ett vasst friläge, men återigen drar Sverige på sig en egen utvisning i numerärt överläge. Filip Sveningsson kan här gå fri mot målet, men skottet går inte in i nätet. Härefter följer flera svenska chanser och ett ytterligare svenskt powerplay, men det blir inte något svenskt mål här heller.

Fabian Zetterlund åker på en ytterligare svensk utvisning med mindre än tio minuter kvar att spela. Man klara av det numerära underläget och i samband med att Zetterlund kommer ut på planen igen kan han gå fri mot mål. Dock träffar pucken fel och inte heller på returen lyckas man sätta hål på Luca Hollenstein i målet. Skotten mot mål fortsätter att komma, men den schweiziska målvakten står stadigt.

Med två minuter kvar lämnar Ersson den svenska buren och Sverige ligger på i anfallszonen med sex utespelare. Flera puckar kommer otroligt nära, men matchen blir slutligen Sveriges uttåg ur turneringen. Schweiz tar sig i och med detta till sin första semifinal sedan 2010. Samtidigt bryts Sveriges svit med 12 raka semifinaler.

Huvuddomare: Kenneth Anderson, USA och Lassi Heikkinen, Finland. Spelplats: Save-On-Foods Memorial Centre (Victoria)

Sofie Hansson