Detta är första gången i Hockey-VM historia som 2 lag möts i finalen under 3 mästerskap i rad. I VM 2019 vann Finland, 2021 var det Kanada och 2022 Finland på övertid. Vilket drama och vilken match!

Riktigt bra inledning för Kanada, väntar inte på något utan gör det svårt för Finland direkt. Finland har inte skapat något och det är för att de har svårt att komma ur zon. Det är stressat finskt lag som inte får till ett bra spel. Det syns tydligt att det är Kanadas matchidé att pressa högt upp och ge väldigt lite tid för de finska backarna.

Men Finland blixtrar till ibland och skapar möjligheter. Det är först efter 13 min in i perioden som de börjar hitta något som liknar sitt eget spel. Det är 0-0 efter 1:a perioden, 9-7 i skott, men något övertag till Kanada som lyckats bättre i sitt spel.

Powerplay var nyckeln

Finland har ej släppt in några mål i boxplay i detta VM och Kanada är bland de bästa i powerplay. Kanada vinner denna ”duellen” genom att spräcka Finlands nolla i numerärt läge. Kanada leder med 1-0 efter 4.00 i 2:a perioden. Finland låg under i kvartsfinalen mot Slovakien och semifinalen mot USA, ska lejonen även kunna vända detta underläge?

Finland får spela numerärt överläge, ett bra och intensivt powerplay. Kanada lyckas dock stå emot. Senare får Kanada en ny möjlighet när Finland får en man utvisad. Ett bra spel, men Finland klarar sig denna gång.

Den 3:e perioden hinner knappt börja innan Kanada får en spelare utvisad. En ganska svagt spel från Finlands sida, men med lite slarv från Kanadensisk spelare så blir det ytterligare en utvisning för Kanada. Det blir spel 5 mot 3 i 5 sekunder. Med 35 sekunder kvar, så är det igen en kanadensare som åker på en tveksam utvisning.

Då kommer kvitteringen i spel 5 mot 3, Mikael Granlund sätter 1-1. I målsituationen så gör Chris Driedger sig så illa att han tvingas lämna matchen och ersätts av Matt Tomkins. Det är fortsatt powerplay för Finland och taket lyfter i arenan när Granlund sätter 2-1 till Finland.

Lika stor blir glädjen när Joel Armia stänker in 3-1 till Finland. Kanada plockar ut målvakten och lyckas göra mål med 2.12 kvar på klockan. Domarna kontrollerar för att bedöma om målburen är ur sitt läge när målet görs men det godkänds. Kanada plockar ut målvakten och lyckas kvittera till 3-3, matchen går till förlängning.

Det blir en kanadensisk utvisning, Finland får spela 4 mot 3. Manninen blir stor hjälte när han avgör på övertid.

Värdnationen Finland vinner denna jämna final med 4-3, stort grattis till dem! Det är deras första VM-medalj på hemmaplan. Grattis även till Kanada för silvret.