MATCH: Sverige – Finland

 SPELTIPS: Under 4.5 mål i matchen

 SPELSTOPP: 20:20 23/5

 SPELBOLAG: Expekt

 Odds:

2.17

Tre Kronor ska spela kvartsfinal i hockey VM, där betydligt mer än tre poäng står på spel. Ta del av VMhockeys speltips på den mycket viktiga matchen mot Finland.

Sverige – Finland. Vilket nöje på torsdagskvällen. Två gamla rivaler som aldrig verkar spela en tråkig match mot varandra på den här nivån.

Sverige är klar favorit, i den här matchen och kanske också i hela turneringen. Finland har inte en särskilt bra trupp och har spelat sämre än någonsin under de år som ishockey-VM spelats med det nuvarande upplägget. Sverige, å andra sidan, gjorde sitt bästa gruppspel i historien och var näst intill helt överlägsna. På papperet är detta en klar missmatchning.

Men, matcher mellan Sverige och Finland vinns inte på pappret. Om det finns en tränare som kan få Sveriges anfall att domna bort, så är det Jukka Jalonen, som leder Finland i hans sista mästerskap som förbundskapten. Han har lyckats vinna allt (både VM och OS) och har definitivt några knep i rockärmen kvar för att göra Sam Hallams liv lite jobbigare.

Jag tvivlar inte på att Finland kommer göra sin bästa match hittills i turneringen på torsdag. Men kommer det att räcka? Det är svårt att säga. Men det skulle vara frestande att spela på Finlands vinst, eftersom oddsen för det är massiva (Expekt erbjuder 5,80 gånger pengarna!!!).

Med det sagt, så har Sverige aldrig haft en såhär bra VM-trupp, och de har också spelat väldigt moget. Laget har vässat sitt försvar genom hela turneringen, samtidigt som man har kunnat göra massor av mål mot lag som Slovakien, Tyskland och USA. Sverige har faktiskt gjort näst flest mål av alla i turneringen, medan Finland har gjort minst av de åtta lagen i slutspelet. Så trots de frestande oddsen för Finland har jag väldigt svårt att se att Sverige skulle förlora den här matchen.

Sverige har släppt in minst mål i denna turnering. Finland har släppt in tredje minst. Båda lagen är bland de fyra lag som tagit minst antal utvisningar i turneringen och båda har 100% framgång i straffläggningen. Dessutom vet Finland att de inte kan göra fler mål än Sverige, så deras enda chans är att begränsa målchanserna till ett minimum och hoppas att de kan få 1-2 förbi Filip Gustavsson. Låter som en ganska målsnål match, eller hur?

Och för en gångs skull kanske Sverige har målvaktsövertag över Finland. Gustavsson har en fantastisk turnering, medan Finlands nummer 1 Harri Säteri har varit skakig – inte dålig på något sätt, men inte heller fantastisk.

Normalt skulle jag spela på under 5,5 mål totalt, men oddsen för det är mycket låga (1,56). Det är fortfarande ett anständigt spel, och jag kan rekommendera det, men jag vill jaga en större vinst, och det är därför jag satsar på under 4,5 fullträffar.

Speltips: Under 4.5 mål i matchen

  • Statistiskt sett är det här turneringens två bästa försvar.

  • Bägge lag har 100% penalty kill.

  • Finland kommer göra allt för att begränsa målchanserna – i båda ändar av isen.

Alla speltips på vmhockey.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.