Här hittar ni all information om slutspelet i junior hockey VM 2021. Åtta av de 10 deltagande lagen i turneringen tar sig hit efter att gruppspelet är över, där det är vinst i varje match som gäller för att hålla sig kvar. Slutspelet inleds med kvartsfinaler och följs sedan upp med semifinaler och slutligen matcher där medaljerna ska delas ut. Slutspelet inleds den 2 januari och avrundas under den 5 januari 2021.

Slutspelet junior hockey VM 2021

Här följer spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet. Vilka lag som deltar i de olika matcherna står klart i och med att gruppspelet är över.

När vi uppdaterar spelschemat kommer vi även lägga upp ett slutspelsträd där man kan se vilka lag som möter varandra under slutspelets gång.

Kanada - Finland
Kanada - Schweiz
Kanada - Tyskland
Kanada - Slovakien
Tjeckien - Österrike
Finland - Schweiz
Finland - Slovakien
Finland - Tyskland
Ryssland - Sverige
Ryssland - USA
Ryssland - Tjeckien
Ryssland - Österrike
Slovakien - Tyskland
Sverige - USA
Sverige - Tjeckien
Sverige - Österrike
Schweiz - Slovakien
Schweiz - Tyskland
USA - Tjeckien
USA - Österrike

Slutspelsträd

Här kommer det upp ett slutspelsträd så snart det går att göra i ordning ett.

SVT och Viasat kommer att dela på sändningarna ifrån slutspelet, där Sveriges kvartsfinal visas i Viasat, semifinalen hos SVT och medaljmatchen i Viasat.

Lagen som kommer etta och tvåa i respektive grupp får hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Detta innebär att lagen inte behöver byta stad inför slutspelets inledning, utan får istället spela i den arena som man under gruppspelet gjort sig hemmastadd. Då semifinalerna och medaljmatcherna spelas i Edmonton innebär det vid JVM 2021 att de två bästa lagen i grupp A inte behöver byta arena alls under turneringens gång. Skulle Sverige som spelar i grupp B däremot gå vidare till slutspel kommer man få byta arena antingen inför kvartsfinalen eller semifinalen, beroende på placering i gruppspelet.

Slutspelet junior-VM 2021

När det står klart vilka åtta lag som tar sig till slutspelet kommer vi att uppdatera informationen i spelschemat ovan och även lägga till ett slutspelsträd, där du kan följa lagens väg till finalen. Hur lagen kommer att placeras på trädet bestämt när slutspelet börjar, men oftast placerar man de två gruppvinnarna i varsin ände. Detta innebär att lagen inte kan komma att mötas förrän i en eventuell medaljmatch. För varje vinst tar sig laget ett steg vidare i turneringen, där semifinalerna och efterkommande matcher kan ge möten mellan lag som redan spelat mot varandra i turneringen. Att just detta sker är inte alltför ovanligt och brukar ofta bjuda på en stark revanschvilja hos laget som förlorade det tidigare mötet.

Trots att det dröjer innan man vet vilka lag som kommer att stå på isen i de olika matcherna, finns det redan nu ett spikat upplägg för vilka slutspelsklara lag som får mötas i kvartsfinalerna. Det lag som vinner grupp A kommer här få möta laget som hamnar på en fjärdeplats i grupp B. Tvåan i grupp A kommer i sin tur få möta trean i grupp B. I de andra kvartsfinalerna deltar i sin tur vinnaren i grupp B tillsammans med fyran i grupp A samt tvåan i grupp B mot trean i grupp A.

Från och med VM 2020 inför man nya regler för hur motståndet i semifinalerna avgörs. Precis som i herrarnas turnering kommer man nu att seeda lagen utifrån sina prestationer  i gruppspelet, där placering och ihopsamlade poäng är de punkter som man tittar på. Det lag som då rankas högst får ta sig anlaget som rankas lägst i den enda semifinalen, samtidigt som det näst högst rankade laget får möta den näst lägst rankade nationen.

Junior hockey VM 2021 final

Den stora junior hockey VM finalen avrundar hela turneringen och är även platsen där det avgörs vilken nation som får äran att kalla sig för världsmästare. Lagen som tar sig enda hit har först och främst presterat under gruppspelet och sedan slagit ut sina motståndare i såväl kvartsfinalen som semifinalen. Finalen i JVM 2021 kommer att spelas i Edmonton, där ca 19 000 åskådare kan följa det hissnande mötet på Rogers Place Arena.