Här hittar ni all information om slutspelet i junior hockey VM 2020. Åtta av de 10 deltagande lagen i turneringen tar sig hit efter att gruppspelet är över, där det är vinst i varje match som gäller för att hålla sig kvar. Slutspelet inleds med kvartsfinaler och följs sedan upp med semifinaler och slutligen matcher där medaljerna ska delas ut. Slutspelet inleds den 2 januari och avrundas under den 5 januari 2020.

Här följer spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet. Vilka lag som deltar i de olika matcherna står klart i och med att gruppspelet är över.

Datum Tid Match Kanal
Tors 2 jan 2020 12:30 Kvartsfinal 1
Tors 2 jan 2020 15:00 Kvartsfinal 2
Tors 2 jan 2020 17:30 Kvartsfinal 3
Tors 2 jan 2020 20:00 Kvartsfinal 4
Lör 4 jan 2020 15:00 Semifinal 1
Lör 4 jan 2020 19:00 Semifinal 2
Sön 5 jan 2020 15:00 Bronsmatch
Sön 5 jan 2020 19:00 Final

Om Sverige tar sig till JVM-slutspelet är det TV4 som visar deras kvartsfinal. SVT har sedan rättigheterna till laget eventuella semifinal, samt att TV4 visar bronsmatchen eller finalen som Sverige deltar i. Totalt visar kanalerna 2 kvartsfinaler, 1 semifinal och 1 medaljmatch vardera.

Två av kvartsfinalerna kommer att spelas i Vancouver, samtidigt som de två andra matcherna avgörs i Victoria. Båda semifinalerna och medaljmatcherna tar sedan plats i Vancouver.

Slutspelet junior-VM 2020

När det står klart vilka åtta lag som tar sig till slutspelet kommer vi att uppdatera informationen i spelschemat ovan och även lägga till ett slutspelsträd, där du kan följa lagens väg till finalen. Hur lagen kommer att placeras på trädet bestämt när slutspelet börjar, men oftast placerar man de två gruppvinnarna i varsin ände. Detta innebär att lagen inte kan komma att mötas förrän i en eventuell medaljmatch.

Vilka lag möter varandra i JVM-slutspelet?

Trots att det dröjer innan man vet vilka lag som kommer att stå på isen i de olika matcherna, finns det redan nu ett spikat upplägg för vilka slutspelsklara lag som får mötas i kvartsfinalerna. Det lag som vinner grupp A kommer här få möta laget som hamnar på en fjärdeplats i grupp B. Tvåan i grupp A kommer i sin tur få möta trean i grupp B. I de andra kvartsfinalerna deltar i sin tur vinnaren i grupp B tillsammans med fyran i grupp A samt tvåan i grupp B mot trean i grupp A. För varje vinst tar sig laget ett steg vidare i turneringen, där semifinalerna och efterkommande matcher kan ge möten mellan lag som redan spelat mot varandra i turneringen. Att just detta sker är inte alltför ovanligt och brukar ofta bjuda på en stark revanschvilja hos laget som förlorade det tidigare mötet.

Arenorna i slutspelet

Lagen som kommer etta och tvåa i respektive grupp får hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Detta innebär att lagen inte behöver byta stad inför slutspelets inledning, utan får istället spela i den arena som man under gruppspelet gjort sig hemmastadd. Då semifinalerna och medaljmatcherna spelas i Ostrava Arena innebär det vid JVM 2020 att de två bästa lagen i grupp A inte behöver byta arena alls under turneringens gång. Skulle Sverige som spelar i grupp B däremot gå vidare till slutspel kommer man få byta arena antingen inför kvartsfinalen eller semifinalen, beroende på placering i gruppspelet.