Expekt Banner 1000*500 Hockey

I natt drabbas Juniorkronorna samman med värdnationen Kanada i junior-VM 2023. Nedan listar vi de fyra senaste mötena länderna emellan i JVM-sammanhang.

JVM 2018 (final)

För fem år sedan spelades finalen i JVM där Sverige och Kanada stod som finallag. Spelare födda 98/99 lade grunden för turneringen där Sverige dock hade en supertalang född 2000 i truppen: Rasmus Dahlin. Tillsammans med bland annat Elias Petterson, Alexander Nylander och Lias Andersson hade Dahlin och lagkamraterna gjort en stark turnering för att ta sig till final. I finalen blev Kanada till slut för starka. Den första perioden blev mållös. I den andra gav Dillon Dubé Kanada ledningen innan Tim Söderlund kvitterade innan periodens slut. I den sista perioden dröjde det till matchminut 58 innan Kanada avgjorde genom Tyler Steenbergen. Kanadensarna fick in ytterligare en puck innan finalens slut och vann ett nytt JVM-guld. Finalen spelades i Buffalo och slutade 1-3 till Kanada.

JVM 2017 (semifinal)

2017 spelades JVM på kanadensisk mark i Montreal. Sverige och Kanada ställdes mot varandra i semifinal. Sverige hade taktpinnen vid två tillfällen redan i första perioden efter mål av Joel Eriksson Ek och Carl Grundström men båda gångerna kvitterade Kanada snabbt. I mittenperioden gjorde Kanada periodens enda mål och kopplade grepp om matchen. När Dylan Strome satte dit 2-4 i mitten på tredje perioden var loppet kört för Sverige. Kanada fick in ytterligare en puck innan matchens slut och avancerade till final. Sverige slutade fyra i JVM 2017 och Kanada blev silvermedaljörer till slut.

JVM 2016 (gruppspel)

I gruppspelet 2016 möttes länderna senast i gruppspel, en match som Sverige vann med 5-2. Sverige hade ett bra stöd i ryggen under matchen som spelades i Helsingfors. Noterbart är att denna match också var på nyårsafton, precis som årets drabbning 2022. Rikard Grönborg i det svenska båset kunde se Alexander Nylander ge Sverige ledningen tidigt i första. Minuter senare gjorde Gustav Forsling 2-0 i powerplay. Kanada reducerade innan första periodens slut. I andra periodens slutskede utökade Adrian Kempe den svenska ledningen till 3-1, en ledning som Sverige tog med sig in till den avslutande perioden. Väl där kunde Anton Karlsson raka dit 4-1 och smått säkra en svensk seger. Kanada reducerade men Rasmus Asplund spikade slutresultatet till 5-2 för Juniorkronorna. I och med segern vann Sverige gruppen i Helsingfors.

JVM 2011:

Junior-VM 2010/11 innehöll en supermatch med svenska mått mätt på nyårsafton. Sverige ställdes mot Kanada i en gruppfinal i gruppspelets sista match där vinnarna skulle ta hem gruppsegern. På den här tiden gick topplaget i gruppen direkt till semifinal. Matchen skulle bli målrik och spännande på alla sätt och vis, där allt skulle avgöras i straffläggningen. 5-5 under ordinarie matchtid efter en målrik tillställning där Carl Klingberg blev bästa svenska målskytt med sina två mål. I straffläggningen räddade Robin Lehner dubbla kanadensiska strafförsök medan Oscar Lindberg och Anton Lander gjorde mål på två av Sveriges straffar. Gruppsegern till Sverige och direktplats till semifinal.


Florida Panthers - Dallas Stars