Tre Kronor fick en kanonstart på Karjala Cup och Euro Hockey Tour. Seger med 4-1 mot Tjeckien inför ett nästan fullsatt Saab Arena i Linköping. Pontus Holmberg, Carl Klingberg, Jesper Olofsson och Anton Bengtsson blev svenska målskyttar.

Under onsdagskvällen spelade Tre Kronor och Tjeckien premiärmatchen i Karjala Tournament, där man fick spela matchen i Linköping och Saab Arena inför en näst intill fullsatt arena.

Första perioden

Det var Tjeckien som började bäst i den första perioden, där man skapade lite fler halvchanser på Tre Kronor som i sin tur fick lägga pucken djupt och jobba därifrån. Men det skulle trots det vara Sverige som tog ledningen i matchen. Efter en hög svensk press så snodde Pontus Holmberg åt sig pucken i offensiv zon och satte dit 1-0 med sin backhand.

Efter ledningsmålet så kom Tre Kronor in bättre i matchen och skapade fler farligheter. Man skulle också visa sin effektivitet. Med sex minuter kvar av den första perioden så utökade Sverige ledningen till 2-0. Förstakedjan med Anton Lander, Mathias Bromé och Carl Klingberg skapade oreda i det tjeckiska försvaret där den sistnämnda vräkte in en retur till 2-0. Sveriges dubbla mål blev de enda i den första perioden, som Tre Kronor alltså tog över bitvis.

Andra perioden

I period två så fortsatte det vara jämnt mellan lagen i Linköping. De båda hade olika stunder under de första tio minuterna där man skapade bra byten, men skärpan saknades. Tjeckien skulle sedan vara det hetare laget under den andra delen av period två. Tjeckerna skapade farliga flera farligheter men den stekhete Lars Johansson i det svenska målet spikade igen.

Trots att ett tjeckiskt mål hängde i luften under flera minuter, så skapade Sverige lite tryck i slutet av perioden vilket mynnade ut i en tjeckisk utvisning och ett svenskt powerplay under periodens två slutminuter. Tre Kronor skulle också utnyttja det numerära överläget på allra bästa sätt. Lagkaptenen Henrik Tömmernes behöll kylan vid blålinjen, fejkade skott och serverade Jesper Olofsson med öppet mål som läckert satte dit 3-0.

Målet skulle dock inte bli det sista i perioden. Med drygt 30 sekunder kvar av perioden så stänkte Anton Bengtsson upp 4-0 i nättaket och gav Sverige ett ännu större andrum inför den tredje och sista perioden.

Tredje perioden

Den sista perioden blev inte så värst välspelad. Sverige spelade enkelt och dödade de första tio minuterna av perioden på ett bra sätt, utan att något av lagen egentligen skapade några speciellt farliga chanser.

Perioden blev väldigt chansfattig från båda håll och såg ut att bli mållös. Lars Johansson i det svenska målet gjorde en fin insats men fick aldrig hålla nollan. Efter att Tjeckien dumpat ner pucken i hörnet så tog pucken en konstig vändning i sargen och studsade ut direkt till en tjeckisk spelare medan Tre Kronor-målvakten fanns bakom mål för att hämta pucken. Tjeckien kunde därmed pricka in 4-1 och reducera. Men de svenska målen i de två inledande perioderna blev för mycket att ta in för Tjeckien. Tre Kronor vann i Linköping med 4-1 och fick en drömstart på Karjala Cup.

Nu väntar två dagars vila för Sverige och en resa mot Finland för fortsättningen av turneringen. Nästa match för Tre Kronor i Karjala Cup är på lördag mot Ryssland. Matchen tekas igång 14:00 i Hartwall Arena i Helsingfors.

Tre Kronor – Tjeckien 4-1 (2-0, 2-0, 0-1)

08:29 1-0 Pontus Holmberg (Anton Bengtsson, Fredrik Olofsson)
14:16 2-0 Carl Klingberg (Anton Lander, Mathias Bromé)
38:52 3-0 Jesper Olofsson (Henrik Tömmernes, Dennis Everberg)
39:27 4-0 Anton Bengtsson (Pontus Holmberg, Emil Djuse)
57:45 4-1 Filip Chlapik (David Sklenicka)