Expekt

Tre Kronor tog en fin skalp mot Tjeckien i premiären av Karjala Tournament. Sverige vann med 1-4 efter en mycket märklig andraperiod. Dålig is i Tjeckien orsakade ett långt avbrott i den andra perioden men matchen kunde sedermera återupptas. André Petersson stod för tre mål i Sam Hallams premiär som förbundskapten.

Under torsdagskvällen inledde Tre Kronor landslagssäsongen när man tekade igång Euro Hockey Tour och Karjala Tournament. Matchen var Sam Hallams första som förbundskapten för Tre Kronor. För motståndet stod Tjeckien i just Tjeckien, innan länderna reser mot Åbo inför två matcher vardera i helgen för att avsluta Karjala Tournament.

Sverige fick tidigt ett powerplay i den första perioden, men skapade inte så värst många farligheter. Det var ganska avvaktande från de båda lagen inledningsvis. Det var ganska tillknäppt ute på isen med få målchanser och mer av en styrande hockey snarare än med högt tempo åt båda håll. Den första perioden slutade dessutom mållös till 0-0. Skottstatistiken var också jämn med sex mål vardera på mål, men inte mycket mer att rapportera om från den inledande perioden.

Andra perioden

Tjeckien satte lite press inledningsvis i den andra perioden, något som resulterade i en svensk utvisning. Sverige klarade dock det tjeckiska powerplay-spelet med ett stabilt boxplay och en bra målvakt i Marcus Högberg i målet. Precis efter utvisningen så kom istället ett svenskt ledningsmål. André Petersson kom perfekt i en kontring efter Tjeckiens powerplay och satte dit pucken till 0-1 för Tre Kronor.

Bara minuten efter målet till 0-1 kom André Peterssons andra för dagen till 0-2. Pär Lindholm hittade fram med en fin passning till Peterssons andra på 40 (!) sekunder. Ganska tätt efter de svenska målen blev det lite strul med isen, och ett långt speluppehåll uppdagades. Det blev ett uppehåll på drygt 30-60 minuter för att få ordning på isen i Tjeckien, vilket fick lagen att nästan ladda om för en ”ny period”. Kaosartat var ordet i Budvar Arena för dagen men brandkår och arenapersonal fick till slut ordning på strulet med isen, vilket lagen och publiken tackade för.

Andra perioden tekades igång igen, med tolv minuter kvar av perioden och halva matchen kvar att spela. Tjeckien skapade lite farligheter i offensiv zon, trots att Sverige hade ett powerplay i mitten på andra. Sveriges målvakt Marcus Högberg fortsatte dock att imponera, och var stabil i det svenska målet.

Tjeckien var rejält på hugget efter det långa avbrottet och Sverige fick spela mycket i defensiv zon. Tjeckerna fick dessutom spela i powerplay men ett disciplinerat Sverige i försvarsspelet och Marcus Högberg i målet höll undan en tjeckisk reducering.

Det blev två svenska mål i period två, men perioden präglades allra mest av problemet med isen, som förhalade matchen länge. Tjeckien var starkast efter uppehållet, men Sverige höll nollan intakt. Ledning för Tre Kronor med 0-2 in till sista perioden.

Tredje perioden

Sverige och Marcus Högberg fick kapitulera tidigt i den tredje perioden. Efter bara drygt 34 sekunder i perioden hittade Tjeckien en reducering till 1-2 genom Filip Chlapik. Det skulle dock vara snabba ryck i den tredje perioden, jämfört med den andra. André Petersson, som gjorde två mål i den andra perioden, gjorde sitt tredje mål i matchen. Olle Alsing och Pär Lindholm lirkade än en gång fram pucken till Petersson, som i sin tur överlistade målvakten till 1-3 för Sverige. En kalldusch för Tjeckien som bara minuten innan satte dit sin reducering.

Efter målen blev det tre utvisningar, först en svensk och sedan en tjeckisk i det svenska boxplay-spelet och sedan ännu en svensk utvisning i spel fyra mot fyra. Mycket hände med andra ord under de första minuterna i period tre.

Den tredje perioden pågick i några minuter utan några större händelser. Tre Kronor skulle dock få ett powerplay med tolv minuter kvar. Direkt på tekning kunde där backen Olle Alsing skicka in 1-4 till Sverige från blålinjen, Sveriges första powerplay-mål i matchen.

Publiken tappade stinget efter Sveriges mål till 1-4 och det tjeckiska laget såg i mångt och mycket ut att göra detsamma. Sverige började kontrollera händelserna på ett bättre sätt med mer puckinnehav och med tid som rann ut. Tre Kronor fick ett powerplay med fem minuter kvar av matchen och kunde spela ut tiden, men också skapa ett par chanser utan resultat i målkolumnen.

Tre Kronor vann bekvämt till slut och tog en premiärseger i Karjala Cup med 1-4. Premiärsegern innebar också Sam Hallams första seger i den första matchen som förbundskapten. Nästa match för Sverige är lördagen den 12 november mot Schweiz med tekning 11:30 i finska Åbo för att fortsätta Karjala Tournament. Turneringen avslutas sedan på söndag mot Finland.

Tjeckien – Sverige, 1-4 (0-0, 0-2, 1-2)

0-1 André Petersson (Jesper Sellgren)
0-2 André Petersson (Pär Lindholm, Olle Alsing)
1-2 Filip Chlapik (Michael Spacek, Radan Lenc)
1-3 André Petersson (Pär Lindholm, Olle Alsing)
1-4 Olle Alsing (Linus Johansson)

Uppdaterad 10 november, 2022