Sverige vinner Karjala Tournament i Helsingfors efter tre raka segrar. Finland besegrades under med 3-1 och Tre Kronor går därmed från turneringen som obesegrade. Jesper Olofsson, Henrik Tömmernes och Anton Lander blev svenska målskyttar.

Under söndagseftermiddagen så avgjordes Karjala Cup i Hartwall Arena i Helsingfors. Tre Kronor gick in till matchen med chansen att vinna turneringen efter seger mot Tjeckien i premiärmatchen och sedermera seger mot Ryssland igår.

Även Finland gick in till avslutningsmatchen med full pott, så dagens segrare skulle också ta hem hela turneringen. Det var Tre Kronor som började bäst. Även om lagen kände på varandra under i stort sett hela perioden så kunde Sverige ta ledningen med 1-0 i powerplay. Christian Djoos visade upp ett stort tålamod ute till höger i det numerära överläget och serverade sedan Anton Lander med en perfekt passning framför mål till 1-0 Sverige. Ledning för Tre Kronor efter den första perioden, en välspelad sådan för svensk del.

Andra perioden

Sverige fick sedan med sig två mål från den andra perioden, då man kunde ta ett rejält grepp om matchen. Målen kom efter två svenska powerplay, där Jesper Olofsson satte dit 2-0 efter en studspuck in bakom den finska målvakten. Innan den andra periodens slut så hann Tre Kronor med att göra 3-0, även det i powerplay. Leon Bristedt vann tekningen i offensiv zon direkt till lagkaptenen Henrik Tömmernes som i sin tur sköt pucken i mål och utökade Sveriges ledning.

Tredje perioden

Tre Kronor hade bra förutsättningar inför den tredje perioden med en tremålsledning men Finland hade inte mycket att förlora. Och det dröjde bara två och en halv minut in i den tredje perioden innan de finska lejonen fick in en reducering bakom den storspelande svenska målvakten Lars Johansson.

Sverige fick också spela en del i försvarszon under den sista perioden, men man gjorde det framgångsrikt även om Finland skapade ett par farligheter. Men Finland kom aldrig närmare i matchen och Tre Kronor vann den avslutande matchen i Karjala Cup och slutar turneringen som obesegrade. En fin start på landslagssäsongen för förbundskapten Johan Garpenlöv och hans Tre Kronor.

Tre Kronor – Finland 3-1 (1-0, 2-0, 0-1)

14:28 1-0 Anton Lander (Christian Djoos, Carl Klingberg)
35:00 2-0 Jesper Olofsson (Henrik Tömmernes, Leon Bristedt)
38:00 3-0 Henrik Tömmernes (Leon Bristedt)
42:31 3-1 Heikki Liedes (Miro Altonen, Miika Koivisto)