Expekt

Sam Hallam är laddad för sin första VM-semifinal som förbundskapten mot Tjeckien imorgon lördag. Under Tre Kronors första träning i Prag mötte förbundskaptenen upp svensk media i den tjeckiska huvudstaden. Där ger han sin syn på matchen, semins innebörd på svensk ishockey och pressen på honom själv.
– Det ingår någonstans i jobbet, säger Hallam.

Tre Kronor och den svenska mediakåren, VMhockey.se inkluderat, har landat i Prag för att avsluta hockey-VM 2024 i O2 Arena där semifinalerna och finalen spelas. Efter ankomsten till den tjeckiska huvudstaden laddade förbundskapten Sam Hallam upp inför morgondagens semi (start 14:20).

– Jag är laddad inför imorgon. Jag har varit här förut, både på rinken och på läktaren. Så det ska bli kul, säger Hallam.

Jämfört med drygt 9000 åskådare i Ostrava Arena kommer nu Sverige ställas inför drygt 17 000 åskådare i O2 Arena, där stämningen mot värdnationen Tjeckien väntas bli häftig.

– Det kommer nog att bli skitbra, såklart. Tjeckien överlag är ett jäkligt bra supporterfolk, och även när det inte är i Tjeckien så har de ofta stora skaror med sig och skapar ett jäkla bra tryck. Så det kommer att bli en häftig inramning, och jag hoppas att det tar ut det bästa av oss, säger Sam Hallam.

Förbundskaptenen anser att det är viktigt för Sverige att släppa Finlandsmatchen och fokusera på Tjeckien, där den svenska erfarenheten i båset och på isen blir viktig.

– Att nånstans behålla lugnet blir viktigt, i den miljön. Men också att vi snabbt ställer om från matchen mot Finland, som spelade på ett visst sätt. Och imorgon kommer matchen spelas på ett annat sätt. Jag tror att lugnet och tryggheten i vårt lag är viktigt. Jag tror nog att det blir en match där vi kan vara lite lugnare i egen zon, för att vi kommer att vara där lite mer, och känna att det är okej, säger han och fortsätter:

– Sen är det viktigt att vi också är glada för det vi får offensivt. Mot Finland fick vi ganska mycket och då blir det att man forcerar lite saker ibland.

Tjeckien har hållit nollan i tre VM-matcher så här långt. Mot Finland i premiären, mot Österrike i gruppspelet och mot USA i kvartsfinalen. Sam Hallam tycker inte att det finns något speciellt direktiv för honom att kasta ut för att spräcka den tjeckiska defensiven och målvaktsspelet, och deras nollor.

– Det finns inget specifikt sätt. Vårt powerplay ser bara bättre och bättre ut, och vi har spelare som är giftiga. Vi är duktiga på att skapa offensiv zontid, och på så sätt får vi in mycket skott från blålinjen där vi kan skymma, styra och ta returer. Så det finns många olika verktyg som jag hoppas att vi kan använda, säger han.

Inför den så viktiga semifinal-matchen, där Sverige äntligen spelar om medaljer igen, tycker Sam Hallam att det är svårt att jämföra/värdera Tjeckien-matchen med andra matcher under hans relativt långa tränarkarriär.

– Det är alltid jättesvårt att bedöma (storleken på matchen, reds anm.). Jag vet att det låter klyschigt men i vår värld är man här och nu. Finland i Karjala Cup i november är jätteviktig. Så det är väldigt lätt att här och nu måla upp det här till något större än vad det är. Det är en hockeymatch. Så jag kan inte säga att vi äter dubbla portioner imorgon bara för att det är semifinal i VM, utan jag har samma förberedelser och vi kommer ha samma förberedelser för laget som vi haft under hela turneringen. På så sätt är det egentligen ingen skillnad i hur vi jobbar, säger han.

Sverige har inte spelat semifinal sedan 2018 i ett VM (då man tog guld). De senaste åren har det varit en het fråga kring var svensk hockey står just nu. Sam Hallam får frågan om han tror att semifinalen imorgon är viktig för svensk ishockey, generellt.

– Det är ett narrativ som vi förändrar genom att slå Finland, såklart. Jag har försökt att ibland nyansera det lite, vilket kan tas på olika sätt. Framgång i ett VM är såklart jätteviktigt. Det blir ringar på vattnet och sänder bra signaler. Men i grund och botten påverkar det inte jättemycket, sett till hur verksamheterna sköts ute i klubbarna på ungdoms- och juniorsidan. Så är det. Att över 60 minuter i en VM-match bedöma var svensk hockey står är en del av det, men en ganska liten del av det. Sen är vi glada över att vi kan vara här och erbjuda alla svenska supportrar drömmen, att det lever. Men det är en del i var svensk hockey står, men kanske inte så stor som den målas upp till ibland.

Det är kanske det största skyltfönstret ändå, för folk hemma i tv-sofforna?

– Så är det. Där ligger ett ansvar (för Tre Kronor, reds anm.) i nyrekryteringen, för att få barn och föräldrar intresserade av sporten. Men om vi ska vara fakta-baserade så är vi fler antal spelare nu, än vi var för några år sedan. Det blir lätt en klyschartad grej, att man bara slänger ut sig det. Men tittar man på fakta så har svensk hockey utvecklats oerhört de senaste åren, sett till antal utövare. Vi gör fortsatt bra resultat i ungdomsmästerskap, producerar mycket spelare till Nordamerika och har två jättebra högstaligor. Det är det jag menar. Vi är bara en del av det, säger Hallam.

Förbundskaptenen går med på att man som huvudtränare för Tre Kronor ändå känner av pressen från svenska folket, där man är högst ansvarig för resultaten för Folkets Lag.

– Absolut, så är det. Och det får man acceptera. När du får chansen till det här jobbet så är det det som du sitter och funderar på. Hur är det att du på ett helt verksamhetsår bedöms på en match, två matcher eller tre matcher kanske. Det får man acceptera. Och då får man acceptera lite av den negativa sidan, framför allt. Om det inte går som man vill, och ta det för vad det är. Det ingår någonstans i jobbet.

Utifrån de förutsättningarna: känns det lite mer avslappnat att ha tagit sig över kvartsfinal-barriären?

– Igår kände jag den känslan. Idag när vi kommer hit så känner jag att vi inte är färdiga, nej, svarar Hallam på VMhockey.se:s fråga.

Sverige mot Tjeckien spelas lördagen den 25 maj med start 14:20 i Prag. Matchen sänds på TV6 och på Viaplay.

Uppdaterad 24 maj, 2024