Expekt

Sverige och Finland möts ikväll. Lagen har liknande siffror i special teams, boxplay och powerplay. Spelformer som både kan bli avgörande men också inte i en nordisk kvartsfinal.
– Det behöver inte vara direkt avgörande, säger förbundskapten Sam Hallam i mixade zonen.

Sett till statistiken i hockey-VM 2024 är Sverige och Finland två av VM:s tre bästa lag i spelformen boxplay. I numerärt underläge har inget av lagen släppt in ett enda mål på sju matcher var. Båda lagen har dock enligt statistiken varit ganska svaga i powerplay (Sverige åtta i turneringen, Finland nia). Special teams anses alltid vara viktigt men för förbundskapten Sam Hallam är det inte givet att det är något som avgör en kvartsfinal i VM.

– Det är andra förutsättningar. Det är också skilda förutsättningar att möta ett lag som du känner till så väl. Ett lag som har de finska tröjorna på sig, alla vet vad som kommer krävas imorgon och vad vi kan förvänta oss. Special teams är viktigt, sen om man tittar noga på det så tror jag att man kan säga att ibland överdrivs betydelsen. Det beror på hur många tillfällen det blir och när det sker. Att vinna special teams-matcherna är viktigt, men det behöver inte vara direkt avgörande, säger Hallam i mixade zonen efter onsdagens träning.

Sverige vet vad man får ut av sitt boxplay-spel. Men vad är det egentligen som Finlands boxplay-spel så framgångsrikt? Sam Hallam vill nog egentligen rikta frågan till sina assisterande tränare Nicklas Rahm (ansvar för powerplay) och Stefan Klockare (ansvar för boxplay) men ger det ändå ett försök.

– Det är inte riktigt mitt bord. Men i grund och botten är det fem stycken som jobbar ihop (fyra utespelare, en målvakt. Reds anm.). Med att ta bort passningsvinklar och rätt avslut så att den femte spelaren där bak vet vad han får. Jag ger inga mer detaljer än så. Men jag vet framför allt att de är väldigt täta, säger Sam Hallam.

En sak som hackat lite för Tre Kronor i VM är powerplay, i stunder. Men mot Slovakien gjorde Sverige två nya powerplay-mål efter att man testade nya formationer och lösningar i spelformen. Under turneringens gång har Sverige testat friskt i powerplay för att hitta lösningar, och för att inte bli lättlästa. Sam Hallam vill inte säga hur PP-formationerna ser ut mot Finland.

– Det är därför vi gjorde lite rotationer, för att vara svårlästa och se vilka som ställer upp om vi får powerplay imorgon. Så det får vi se när tillfället ges, säger han.

Erik Karlsson fick en ny roll i powerplay mot Slovakien, där han spelade ”point” vid blålinjen. Innan har han fått spela som höger- eller vänstervinge med Victor Hedman på blålinjen. Kapten Karlsson var nöjd över utdelningen mot Slovakien (två mål från lagets sida).

– Givetvis roligt med utdelning i powerplay. Det ger en bra känsla för hela bänken. Nu har vi testat det mesta, det är skönt att det funkar, säger Karlsson.

En som har en viktig roll i powerplay är Joel Eriksson Ek, som står framför mål. Han har också en viktig del i återerövringen av puck om Sverige tappar den i offensiv zon.

– Det gäller för mig att supporta de som är på utsidan, och försöka få pucken till dem. Så att de kan få hitta sina skott och passningar och sina instick. Vissa kvällar funkar det bättre än andra, jag tycker att det var bra för oss att få två mål mot Slovakien. Det är klart att det är bra för självförtroendet, säger Eriksson Ek till VMhockey.se.

En sak som står klart gällande Finlands powerplay-spel (ligger på 20 procent jämfört med Tre Kronors 23 procent) är att man tappar sin lagkapten och powerplay-specialist Mikael Granlund. Centern är avstängd i VM-kvartsfinalen, vilket är ett tungt avbräck för de finska lejonen.

– Han har varit en viktig del av deras powerplay. Men det finns andra som kan steppa in på hans plats. I det här läget av turneringen får man vara beredd på antingen skador eller avstängningar. Det är en del av det. Det är ingenting som förändrar något för vår del, säger Sam Hallam om det finska tappet.

Hur viktigt special teams blir ser vi ikväll 20:20 på TV6 och Viaplay. VMhockey.se är fortsatt på plats i Ostrava för att bevaka Tre Kronors kvartsfinal mot Finland.