Betsson

JVM är i full gång och i början på januari får vi veta vilket land som är bäst i världen på juniorsidan 2020/21. I fjol vann Kanada JVM-guld efter en sensationell vändning mot Ryssland i finalen. Se var de kanadensiska guldhjältarna är någonstans idag, efter guldåret. 

Målvakter:

Nicolas Daws:

Den tysk-kanadensiska målvakten Nicolas Daws stod premiären mot USA i fjol samt den nästkommande matchen mot Ryssland och släppte totalt in åtta mål på sina två matcher, och stod inga fler under turneringens gång. Idag spelar Daws för tyska Ingolstadt. Draftades under hösten i tredje rundan av New Jersey Devils.

Joel Hofer:

Fick äran att ta över förstaspaden efter konkurrenten Daws halvdana insatser i början på turneringen. Efter att ha blivit inbytt mot Ryssland, blev han förstamålvakt för resten av turneringen. Var lysande i sitt målvaktsspel hela vägen för Kanada och blev utsedd till turneringens bästa målvakt. Kommer att spendera den nästkommande säsongen i AHL, för Springfield Thunderbirds, som är farmarlaget till St. Louis Blues, som draftade Hofer 2018.

Olivier Rodrigue:

Den i yngre åren största målvaktstalangen av de tre i truppen. Fick inte stå en enda match under JVM. Är idag kontrakterade av Edmonton Oilers, men utlånad till österrikiska Graz 99ers.

Backar:

Jamie Drysdale:

Den offensiva rightbacken spelar JVM även i år. I fjol var han prydd med galler som två år yngre, och stod för tre poäng på sju matcher. Har en mer bärande roll i år. Spelar till vardags i OHL, för Erie Otters. Draftad som nummer sex i årets NHL-draft av Anaheim Ducks. 

Bowen Byram:

Även denna storback var med i fjol. Gör sitt sista JVM och är en av världens största backtalanger för tillfället. Blev uppgraderad till lagkapten under årets mästerskap efter att Kirby Dach fick utgå. Den defensiva backen kan starta säsongen i NHL med Colorado Avalanche.

Calen Addison:

Bästa poängback i Kanada i fjol och näst bäst i turneringen bakom Rasmus Sandin. Draftades 2018 av Pittsburgh Penguins men blev trejdad till Minnesota Wild under året, där han till synes kommer att starta säsongen i AHL och Iowa Wild.

Kevin Bahl:

Den storvuxne backen spelade en del i Kanadas guldlag, inte minst i defensiva situationer. Är kontrakterad av New Jersey Devils, och kommer inleda säsongen i AHL, med Devils farmarlag, men kan också vara och nosa på NHL redan nu.

Jacob Bernard-Docker:

Spelade i första backparet med Bowen Byram under turneringen och fick mycket speltid, men stod endast för en poäng under mästerskapet. Är lite av en doldis, då han gör sitt tredje år i den amerikanska collegeligan NCAA, där han spelar för University of North Dakota.

Jared McIsaac:

Fick gott om speltid under guldåret. En av Detroit Red Wings framtidsbackar har hittills fått säsongen spoilerad på grund av skada och kommer att vara borta i några månader till under säsongen, det återstår att se var McIsaac hamnar senare. Hann endast spela en match på lån hos finska HPK.

Ty Smith:

En av ledarna under mästerskapet, med ett “A” på bröstet. Stod för tre assist under turneringen och är en mångsidig back. Ser ut att starta den kommande säsongen i Binghamton Devils i AHL, farmarlag till New Jersey.

Forwards:

Quinton Byfield:

Drafttvåan från årets NHL-draft spelade med galler i fjol. Fick inte en så stor roll under mästerskapet som folk hade hoppats på, men besitter en större roll till årets mästerskap. Draftades som sagt som nummer två av Los Angeles Kings, och kan starta säsongen där efter pågående JVM. 

Dylan Cozens:

Assisterande lagkapten i år. Öste in poäng i fjol. Dylan Cozens är en powerforward med näsa för poäng. Draftades som nummer sju under 2019 års draft och är en av Buffalo Sabres största framtida talanger. Lär spela ännu en säsong i WHL med Lethbridge Hurricanes, så vida inte Buffalo väljer att satsa på honom redan nu.

Connor McMichael:

Annons: ⇢ Svenska Spel Sport & Casino - Få 100 kr extra att spela för

Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-819100. Spelalagom.se

Även Connor McMichael är med i och som assisterande lagkapten. Forwarden var en bärande spelare redan i fjol och gjorde totalt sju poäng under turneringen och imponerade på hockeyvärlden. Spelar till vardags i London Knights i OHL.

Dawson Mercer:

Den sista och sjätte spelaren som spelade JVM i fjol och som är med i JVM idag. Den högerfattade forwarden blir en av Kanadas bärande spelare i år men satte inget avtryck alls förra året. Tillhör Chicoutimi Saguenéens i QMJHL.

Alexis Lafreniere:

Här har vi lagets stora stjärna under JVM och Kanadas stora framtidsnamn, nu när Connor McDavid fortsätter att etablera sig som en världsstjärna. Alexis Lafreniere gick föga förvånande etta i NHL-draften 2020 och blev vald av New York Rangers, där han kommer att spela nästkommande säsong i tröjnummer 14. Möjligtvis bredvid en svensk JVM-hjälte från 2012,  Mika Zibanejad.

Ty Dellandrea:

Fick gott om speltid i fjol och ett stort förtroende från förbundskapten Dale Hunter. Har hittills spelat sex matcher för finska JYP under säsongen, men bli inte förvånade om ni ser denna spelare representera Dallas Stars under våren.

Aidan Dudas:

En kortväxt forward som relativt överraskande tog en plats i det kanadensiska guldlaget. Rivig som få och en lagspelare. Kommer inleda säsongen i AHL med Ontario Reign, som är farmarlag till Los Angeles Kings, där han är kontrakterad.

Nolan Foote:

Son till Peter Forsbergs vän Adam Foote, som spenderade större delen av sin karriär i Colorado Avalanche tillsammans med “Foppa”. Nolan är dock en tuff forward som imponerade under JVM, men drog också på sig en del utvisningar. Kommer inleda säsongen i AHL med Binghamton Devils.

Liam Foudy:

En spännande centertyp som gjorde tre mål under JVM 2019/20. Fick chansen att spela för Columbus Blue Jackets under två matcher redan förra säsongen och kommer med stor sannolikhet att börja säsongen i NHL efter årsskiftet.

Barrett Hayton:

Fick äran att vara lagkapten i guldlaget och bära ett “C” på bröstet och blev näst bäste poängplockare i turneringen bakom Samuel Fagemo. Gjorde hela tolv poäng vilket räckte till en intern poängligaseger åtminstone. Har spelat åtta matcher för finska Ilves men har återvänt till Arizona där han kommer inleda säsongen i NHL med sitt Coyotes.

Raphael Lavoie:

Den storväxta forwarden fick sparsamt med speltid under mästerskapet men är en talang. Tog överraskande steget till att spela med Rögle BK innan säsongen, men SHL-klubben ratade honom innan han ens hann spela en match. Valde sedan att fortsätta på svenskspåret och hamnade än mer överraskande till slut hos den allsvenska nykomlingen Väsby. Där har han gjort 20 poäng på 27 matcher hos nästjumbon.

Akil Thomas:

Blev den stora hjälten under finalen mot Ryssland. Efter att Kanada vände matchen med tre mål i den sista perioden blev Akil Thomas mål det matchavgörande, som sedan gav guldet till Kanada. Målet var lagspelarens enda i turneringen och kunde inte komma i ett bättre läge. Är kontrakterad av Los Angeles Kings, men det är fortfarande oklart var han spenderar nästkommande säsong.

Joe Veleno:

En supertalang som varit det länge och som kanske inte riktigt blommat ut till det folk trodde när han var 15-16. Trots det en viktig ledare för Kanada i fjol. Spelar till vardags i SHL och Malmö Redhawks där han gjort elva poäng på 21 matcher. Är utlånad från Detroit Red Wings.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här