Foto: Henric Wauge

I hockeyns värld finns det ett antal nationer som alltid är med och kämpar om topp-placeringarna. Förutom de Nordamerikanska lagen brukar världens till ytan största land Ryssland räknas till denna skara. Nationen har gjort sig kända för sina insatser inom sporten, där man vid ett stort antal tillfällen tagit sig väldigt långt.

Räknar man samman nationens JVM-deltagande med de som Sovjetunionen gjorde under sina år så har Ryssland aldrig missat ett slutspel i JVM-sammanhang. Vid de säsonger som turneringen bestått av ett gruppspel dit de bäst placerade lagen tar sig har nationen alltid lyckats avancera och många gånger även tagit medalj. Förutom att man tagit hem allra flest medaljer över lag (35 stycken, varar 21 som enskild nation) ligger man även tvåa i guld-ligan med 13 världsmästartitlar.

Annons: ⇢ BETSSON: Spela på Rysslands medaljchanser i JVM

Sedan man 1993 började spela som enskild nation på nytt har det endast blivit 5 JVM där man inte fått med sig någon medalj. Senast detta skedde var i fjol då man något överraskande åkte ut redan i kvartsfinalen. Hur det går för laget i år återstår att se.

Sofie Hansson