Expekt

Lettland tog sin allra första mästerskapsmedalj någonsin i Tammerfors. Efter tredjeplatsen kom en spritt språngande glad Rodrigo Abols ut i mixade zonen och mötte upp VMhockey.se bland andra.
– Om du har ett stort hjärta så kan du göra många saker i livet, säger Abols till VMhockey.se.

Nej, det var inte vilken bronsmatch som helst i Nokia Arena under VM:s sista dag. En bronsmatch brukar kunna vara avslagen men till söndagens drabbning var det mycket på spel. Lettland jagade sin första VM-medalj någonsin och fick se sin dröm slå in när Kristians Rubins avgjorde inför tusentals lettiska fans i förlängningen.

Efter matchen var svenskbekantingen och svenskspråkiga Rodrigo Abols i mixade zonen och VMhockey.se fick en pratstund med hjälten, som har fem säsonger bakom sig med Örebro men som från och med nästa säsong ska spela för Rögle.

– Det är svårt att beskriva mina känslor just nu. Det är bara en stor, stor stolthet att alla grabbarna i laget gör det så bra, säger Abols och förklarar vad bedriften betyder för honom själv.

– Det betyder allt. Det var faktiskt svårt att fira efteråt, man hade inte mycket energi kvar. Men det är en stor stolthet att alla grabbarna spelar som de gör, som jag sa. Inte bara de som gör mål utan även de som blockerar skott, och även (Arturs) Silovs som är en jätteduktig målvakt vilket han visar. Medaljen är en bragd, det är som en förstaplats för oss.

Vad tror du medaljen betyder för landet Lettland?

– Allt. Jag hoppas att det motiverar alla grabbar hemma i Lettland att bli bättre för varje dag och att de nu kan tro på dem själva. Nu spelar det ingen roll att vi kommer från en liten nation, om du har ett stort hjärta så kan du göra många saker, inte bara genom hockeyn utan även i livet, säger Rodrigo Abols.

Tusentals lettiska fans har som sagt tagit sig till Finland och Tammerfors för att bevittna gårdagens semifinal och bronsmatch. Och nu väntar säkerligen ett stort firande i det hockeytokiga landet.

– Vi har aldrig vunnit något förut, så vi vet inte hur vi ska fira men det kommer bli ett stort firande här (i Tammerfors) och sen hemma i Lettland, säger Rodrigo Abols.

Kan det bli firande i flera dagar?

– Jag tror det, det lär bli en lång, lång fest, avslutar han till VMhockey.se.

Uppdaterad 28 maj, 2023