Expekt

HÀr listar vi alla ishockey VM 2024 resultat ifrÄn samtliga matcher som spelas under turneringen i Tjeckien. Under perioden 10-26 maj kommer sexton landslag att resa till Prag och Ostrava för att göra upp om vÀrldsmÀstartiteln. I varje enskilt möte finns tre viktiga poÀng att hÀmta, som alla lag Àr i behov av för att kunna möjliggöra ett avancemang. Listan som visas nedan kommer att uppdateras med jÀmna mellanrum och sÄ kort inpÄ att matcherna avslutats som möjligt.

HĂ€r presenterar vi dessutom livescore för samtliga matcher som spelas under Hockey-VM 2024. I samband med att vĂ€rldsmĂ€sterskapet spelas kommer du hĂ€r kunna följa utvecklingen i samtliga matcher i realtid. I vĂ„r livebevakning av Hockey-VM kommer vi att visa mĂ„len och andra viktiga hĂ€ndelser ifrĂ„n matchen – minut för minut.

Ishockey VM 2024 Resultat & Livescore

🔱 Resultat Hockey VM 2024 – SĂ„ fördelas poĂ€ngen

PĂ„ den hĂ€r sidan finner du all information om alla hockey VM 2024 resultat. Vi bevakar mĂ€sterskapet live och uppdaterar alla hockey VM resultat direkt nĂ€r matchen Ă€r slut med rĂ€tt resultat som vi hĂ€mtar frĂ„n IIHF’s officiella hemsida. Dessutom kan du i vĂ„r livescore följa den aktuella stĂ€llningen i matcherna som just nu pĂ„gĂ„r.

Varje avklarad match pÄverkar den totala poÀngstÀllningen mellan lagen, som du kan se under fliken Grupper & Tabeller. En vinst pÄ fulltid ger tre poÀng samtidigt som poÀngen delas mellan lagen om mötet gÄr vidare till förlÀngning eller straffar. HÀr fÄr det vinnande laget tvÄ poÀng, samtidigt som förloraren fÄr en tröstpoÀng. Förlust i en VM-match betyder i sin tur att man gÄr ur mötet utan nÄgra poÀng alls.

För att ta sig vidare i turneringen krÀvs det att man placerar sig som ett av de fyra bÀsta lagen i sin grupp. Samtidigt vill lagen undvika att hamna allra lÀngst ner, dÄ dessa lag flyttas ner till en lÀgre division vid nÀstkommande mÀsterskap.

🏒 FörlĂ€ngning och strafflĂ€ggning under hockey VM

I ishockey kan en match inte sluta oavgjort, utan man mÄste pÄ nÄgot sÀtt fÄ fram ett vinnande lag i samtliga möten som sker. Denna regel gÀller givetvis Àven under vÀrldsmÀsterskapet och om de 60 ordinarie minuterna inte rÀcker till, fortsÀtter matchen med en förlÀngning.

FörlÀngningen pÄgÄr i fem minuter och spelas kort efter att den sista perioden i matchen har avslutats. HÀr spelar lagen med tre utespelare var i kampen om den tredje poÀngen. FörlÀngningen pÄgÄr fram tills nÄgot av lagen gör mÄl, alternativt att fem minuter har passerat pÄ klockan. Under slutspelet utökar man dock tiden för förlÀngningen till tio minuter, med undantag för VM-finalen. I turneringens sista match spelar man istÀllet en förlÀngning pÄ hela 20 minuter.

Om inget lag lyckas göra mÄl under förlÀngningen tar man matchen vidare till straffar, dÀr bÄda lagen fÄr skjuta fem straffar vardera. Det lag som sÀtter flest antal straffar gÄr vinnande ur mötet. Om dessa fem skott inte skulle rÀcka till förlÀngs strafflÀggningen med ett ytterligare skott för varje lag, fram tills att ett av lagen gjort ett mÄl mer pÄ samma antal skott.

Sedan 2019 finns en regel som sÀger att finalen i ishockey VM inte lÀngre kan tas till straffar. Skulle de 20 minuterna under förlÀngningen bli mÄllösa spelas istÀllet matchen vidare med en ny full period, fram tills att ett lag lyckas nÀta. Sista gÄngen som en VM-final avgjordes pÄ straffar var 2018, dÄ Sverige tog VM-guld mot Schweiz efter att Schweiz missade sitt sista och direkt avgörande skott.

NÀr man presenterar resultatet för en match som tagits till strafflÀggning rÀknar man inte in samtliga mÄl som gjordes under strafflÀggningen i slutresultatet. IstÀllet lÀgger man endast till det avgörande mÄlet pÄ lagets resultat ifrÄn de tre perioderna. Skulle till exempel en match som slutar 2-2 tas till straffar, blir slutresultatet 3-2 till det vinnande laget.

⏰ NĂ€r spelas Hockey-VM 2024?

Öppningsmatcherna i ishockey-VM 2024 spelas fredagen den 10 maj 2023. MĂ€sterskapet avslutas sedan med stora finalen den 26 maj 2024.

🏟 Var spelas matcherna i Hockey-VM 2024?

Årets ishockey-VM spelas i Tjeckien, dĂ€r matcherna kommer Ă€ga rum i Prag och Ostrava, de tvĂ„ stĂ€derna som höll i mĂ€sterskapet sĂ„cĂ€l 2004 som 2015. Ena halvan av turneringen spelas i O2 Arena i Prag och den andra hĂ€lften av matcherna spelas i Ostravar Arena i Ostrava. Sverige spelar alla sina gruppspelsmatcher i Ostrava.

đŸ„‡ Vilket lag har tagit hem flest VM-guld?

Kanada har under Ären tagit hem VM-guldet vid hela 28 tillfÀllen. RÀknar man ihop Rysslands segrar med de som skedde under Sovjet-tiden placerar de sig pÄ en andraplats.

🇾đŸ‡Ș Vilka Ă„r har Sverige vunnit Ishockey VM?

Tre Kronor har tagit hem VM-titeln 1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998, 2006, 2013, 2017 och 2018 - sammanlagt vid elva tillfÀllen.

🏆 Vilket Ă„r vann Sverige Hockey VM och OS?

2006 Àr ett stort Är i svensk hockeyhistoria, dÄ landslagen lyckades med bragden att vinna OS-guld i februari, följt av ett VM-guld i maj. Detta Àr nÄgonting som Sverige var allra först med att klara av.

📣 Livescore genom historien

Nuförtiden gÄr det att följa idrottsevenemang frÄn vÀrldens alla hörn, och det blir enklare och enklare att hitta liverapportering frÄn matcherna du vill följa. Detta stora livescore-utbud har inte alltid funnits, och förr i tiden var det i princip omöjligt att följa ditt favoritlag om du inte var pÄ plats.

Den allra Àldsta formen av liverapportering skedde pÄ 1890-talet med hjÀlp av en telegraf. 1896 sattes en telegraf upp i Montreal Canadiens hemmaarena Victoria Rink, för att supportrarna skulle kunna följa Stanley Cup-finalen mellan Winnipeg och Montreal. 1923 skedde den första radiosÀndningen av en hockeymatch, dÄ den tredje perioden av matchen mellan Midland och North Toronto i kanadensiska OHA test-sÀndes i lokalradion. Det dröjde dock Ànda till 1933 innan hela Kanada kunde följa en NHL-match via radion.

Den första ishockey-matchen som visades pÄ TV var en NHL-match Är 1940, men det dröjde ytterligare 15 Är innan matcherna regelbundet visades i TV-rutan. Den största anledningen till detta var att ligan och spelarna inte var överens om hur tv-intÀkterna skulle fördelas. Idag kan de flesta ligor pÄ ett och ett annat sÀtt ses pÄ tv, alternativt via stream pÄ datorn.

NÀr internet kom förÀndrades förutsÀttningarna ordentligt nÀr det kom till livescore. Idag gÄr det att hitta i princip alla lag och sporter pÄ internet, och det gÄr att fÄ liverapportering frÄn alla matcher vÀrlden runt. Under Hockey-VM 2024 gÄr det att hitta livescore ifrÄn samtliga VM-matcher hos oss pÄ VMHockey.se.

Livescore hos spelbolagen

Det Àr inte ovanligt att spelbolagen, vars huvudsakliga syfte Àr att erbjuda spel pÄ matcherna under hockey VM, Àven rapporterar direkt ifrÄn matcherna pÄ sin hemsida. MÄnga spelbolag har en sida dÀr de listar matcher som pÄgÄr för tillfÀllet, sÄ att man kan följa utfallet i realtid. Listan över aktuella matcher Àr Àven till stor hjÀlp för den som vill spela pÄ en aktuell match, men som inte har djupdykt i vilka möten som faktiskt Àger rum under dagen.

Följer man spelbolagets livescore kan man i anslutning till detta ta del av de livespel som finns pÄ matchen. Att spela pÄ en match som pÄgÄr Àr ett upplÀgg som blir allt mer populÀrt och som i mÄnga fall kombineras med spel som lÀggs pÄ förhand. NÀr man spelar live har man fördelen att ha kunnat bygga upp en bra bild över matchen innan man satsar sina pengar, vilket enligt mÄnga ökar chanserna till att spelet sitter. Samtidigt förÀndras oddsen stÀndigt pÄ livespel, dÄ de Àr helt beroende av det som sker pÄ isen. Detta innebÀr att tajming Àr en viktig faktor för att nÄ framgÄng inom livebetting.

🇾đŸ‡Ș Sveriges matchresultat i tidigare VM

Under ett vÀrldsmÀsterskap i ishockey Àr samtliga landslag garanterade att spela sju matcher under gruppspelet. Tar man sig hela vÀgen till en medaljmatch blir det tio spelade VM-matcher vars resultat skrivs in i historieböckerna. Sverige Àr ett lag som brukar prestera vÀl under mÀsterskapet och det brukar kunna bli en mix av stora segrar och tajta kamper. HÀr har vi samlat det svenska herrlandslagets matchresultat ifrÄn de senaste upplagorna av vÀrldsmÀsterskapet.

VM 2010 i Tyskland

Norge-Sverige 2-5
Sverige-Frankrike 3-2
Sverige-Tjeckien 1-2
Sverige-Lettland 4-2
Sverige-Kanada 3-1
Schweiz-Sverige 0-5
Sverige-Danmark 4-2
Sverige-Tjeckien 2-3 efter straffar
Sverige-Tyskland 3-1

VM 2011 i Slovakien

Norge-Sverige 5-4 efter straffar
Sverige-Österrike 3-0
Sverige-USA 6-2
Sverige-Frankrike 4-0
Sverige-Schweiz 2-0
Kanada-Sverige 3-2
Sverige-Tyskland 5-2
Tjeckien-Sverige 2-5
Sverige-Finland 1-6

VM 2012 i Finland och Sverige

Sverige-Norge 3-1
Sverige-Tjeckien 4-1
Danmark-Sverige 4-6
Sverige-Tyskland 5-2
Ryssland-Sverige 7-3
Italien-Sverige 0-4
Sverige-Lettland 4-0
Sverige-Tjeckien 3-4

VM 2013 i Sverige och Finland

Sverige-Schweiz 2-3
Tjeckien-Sverige 1-2
Sverige-Vitryssland 2-1
Norge-Sverige 1-5
Sverige-Kanada 0-3
Sverige-Slovenien 2-0
Danmark-Sverige 2-4
Kanada-Sverige 2-3 efter straffar
Finland-Sverige 0-3
Schweiz-Sverige 1-5

VM 2014 i Vitryssland

Sverige-Danmark 3-0
Sverige-Tjeckien 4-3 efter straffar
Norge-Sverige 1-2
Sverige-Frankrike 2-1
Sverige-Slovakien 3-1
Kanada-Sverige 3-2 efter förlÀngning
Italien-Sverige 1-5
Sverige-Vitryssland 3-2
Ryssland-Sverige 3-1
Sverige-Tjeckien 3-0

VM 2015 i Tjeckien

Tjeckien-Sverige 5-6 efter straffar
Österrike-Sverige 1-6
Lettland-Sverige 1-8
Sverige-Kanada 4-6
Sverige-Tyskland 4-3
Sverige-Schweiz 2-1 efter förlÀngning
Sverige-Frankrike 4-2
Sverige-Ryssland 3-5

VM 2016 i Ryssland

Sverige-Lettland 2-1 efter förlÀngning
Sverige-Danmark 5-3
Sverige-Tjeckien 2-4
Sverige-Kazakstan 7-3
Norge-Sverige 2-3
Schweiz-Sverige 2-3 efter straffar
Ryssland-Sverige 4-1
Kanada-Sverige 6-0

VM 2017 i Frankrike och Tyskland

Sverige-Ryssland 1-2 efter straffar
Tyskland-Sverige 2-7
USA-Sverige 4-3
Sverige-Lettland 2-0
Sverige-Italien 8-1
Danmark-Sverige 2-4
Sverige-Slovakien 4-2
Schweiz-Sverige 1-3
Sverige-Finland 4-1
Kanada-Sverige 1-2 efter straffar

VM 2018 i Danmark

Sverige-Vitryssland 5-0
Sverige-Tjeckien 3-2
Sverige-Frankrike 4-0
Sverige-Österrike 7-0
Slovakien-Sverige 3-4 efter förlÀngning
Schweiz-Sverige 3-5
Ryssland-Sverige 1-3
Sverige-Lettland 3-2
Sverige-USA 6-0
Sverige-Schweiz 3-2 efter straffar

VM 2019 i Slovakien

Tjeckien-Sverige 5-2
Italien-Sverige 0-8
Norge-Sverige 1-9
Sverige-Österrike 9-1
Sverige-Schweiz 4-3
Sverige-Lettland 5-4
Sverige-Ryssland 4-7
Finland-Sverige 5-4 efter förlÀngning

VM 2020 i Schweiz

Turneringen stÀlldes in pÄ grund av coronapandemin

VM 2021 i Lettland

Danmark-Sverige 4-3
Sverige-Belarus 0-1
Schweiz-Sverige 0-7
Sverige-Tjeckien 2-4
Sverige-Storbritannien 4-1
Sverige-Slovakien 3-1
ROC (Ryssland)-Sverige 3-2 efter straffar

VM 2022 i Finland

Sverige-Österrike 3-1
Tjeckien-Sverige 3-5
Sverige-Storbritannien 6-0
Finland-Sverige 2-3 efter straffra
USA-Sverige 3-2 efter förlÀngning
Sverige-Norge 7-1
Sverige-Lettland 1-0
Sverige-Kanada 3-4 efter förlÀngning

VM 2023 i Finland och Lettland

Sverige-Tyskland 1-0
Sverige-Österrike 5-0
Finland-Sverige 1-2 efter straffar
Ungern-Sverige 1-7
Sverige-Frankrike 4-0
Danmark-Sverige 1-4
Sverige-USA 3-4 efter förlÀngning
Sverige-Lettland 1-3

đŸ’„ Lista: Galna resultat i landslags-historien

Ishockey Àr en sport dÀr allt kan hÀnda, och under ett vÀrldsmÀsterskap speglar inte alltid slutresultatet matchbilden. Storfavoriterna brukar ofta ta sig igenom VM-gruppspelet med goda resultat, men det hÀnder ibland att favoriterna underskattar de mindre nationerna, vilket öppnar upp för rejÀla skrÀllar. HÀr Àr en lista över nÄgra av de mest hÀpnadsvÀckande resultaten i landslags-historien.

USA – Sovjetunionen, OS 1980
De flesta kan sÀkert historien vid det hÀr laget om man sett film-klassikern Miracle. TrÀnare Herb Brooks satte ihop ett lag av bara collegespelare nÀr han tog ut USA:s trupp till OS i Lake Placid Är 1980. Alla experter hade i princip rÀknat ut laget pÄ förhand, och ingen trodde att de skulle ha nÄgot med topp-placeringarna att göra. JÀnkarna lyckades ta sig till semi-final, men vÀl dÀr vÀntade det stjÀrnspÀckade Sovjet, som hade spelare som Charlamov, Vladimir Krutov och Sergej Makarov. Resultatet var klart pÄ förhand, och det sjÀlvförtroendet höjdes inte direkt av att USA Äkt pÄ en förnedrande förlust i VM-genrepet mot just Sovjet. Men mot alla odds lyckades USA vinna och slutresultatet skrevs till 4-3 efter att Mike Eruzione avgjorde. USA lyckades vinna turneringen efter att ha vunnit mot Finland i finalen, och det olympiska guldet Àr Àn idag hockeyvÀrldens största skrÀllar.

Vitryssland – Tre Kronor, OS 2002
Tre Kronors svidande förlust mot Vitryssland Ă€r nĂ„got vi försöker glömma, men det Ă€r trots allt ett resultat som mĂ„ste in pĂ„ listan över hĂ€pnadsvĂ€ckande ögonblick. Inför OS hade trĂ€nare Hardy Nilsson gĂ„tt ut med att Sverige skulle spela “Big Ice Hockey”, ett spelsystem som visade sig vara oerhört effektivt i gruppspelet. Sverige vann alla matcher, och resultaten pekade pĂ„ stor dominans (5–2 mot Kanada, 2–1 mot Tjeckien och 7–1 mot Tyskland). I och med det goda resultatet i gruppspelet belönades Sverige med en lĂ€tt lottning i den första rundan av slutspelet, nĂ€mligen Vitryssland. Det ryktades om att Vitryssland redan bokat sina flygbiljetter dagen efter kvartsfinalen, dĂ„ de visste att det skulle bli uttĂ„g mot Sverige. Matchen blev dock tuffare Ă€n vĂ€ntat för Sverige, och det stod 3-3 med mindre Ă€n tre minuter kvar att spela. DĂ„ vĂ€ljer Vladimir Kopats att skjuta frĂ„n mittzonen, och en stĂ€lld, hoppande, Tommy Salo fĂ„r pucken pĂ„ axeln, tappar den i luften och pucken hoppar retligt in i det svenska mĂ„let. 4-3 Vitryssland, och en av hockeyhistoriens största skrĂ€llar var ett faktum.

Tyskland – Tjeckien, World Cup 1996
Tyskland Ă€r en nation pĂ„ uppgĂ„ng, och ligger just nu inte allt för lĂ„ngt ifrĂ„n toppen av hockeyvĂ€rlden. År 1996 var dock Tyskland en blĂ„bĂ€rsnation nĂ€r det kom till hockey, och Tjeckien var samtidigt en av de mest stjĂ€rnspĂ€ckade lagen i hela World Cup, med spelare som Jaromir Jagr, Robert Reichel och Petr Nedved. Tjeckerna stod dock för ett av de vĂ€rsta fiaskona i hockeyhistorien, och resultaten var allt annat Ă€n smickrande. De tvĂ„ första matcherna slutade med förlust mot Finland med 7-3 och sedan förlust mot Tre Kronor med 3-0. Den mest pinsamma förlusten kom dock i den avslutade matchen mot Tyskland. MĂ„nga rĂ€knade med att Tjeckerna skulle spela för sin heder och krossa Tyskland, men istĂ€llet blev det förlust med hela 7-1 och Tjeckien Ă„kte ur World Cup med skamliga 4-17 i mĂ„lskillnad.

Tyskland – Kanada, OS 2018
En av de mer moderna skrÀllarna mÄste ÀndÄ vara Tysklands framfart i OS i Pyeongchang, 2018. Tyskarna hade ett skapligt lag, men pÄ förhand trodde ingen att de skulle uppnÄ resultaten de mÀktade med. Tyskland startade gruppspelet som förvÀntat, med förluster mot Finland och Sverige och vinst mot Norge. Inför slutspelet rankades Tyskland pÄ 9:e plats av 12, men vÀl dÀr hÀnde nÄgot. Tyskland började med att slÄ ut Schweiz, och i kvartsfinalen var det Tre Kronor som fick vÀnda hem med svansen mellan benen efter förlust med 4-3 mot den tyska maskinen. NÀr Kanada vÀntade i semifinalen var det mÄnga som rÀknade med att Tysklands Àventyr var över, men till och med Kanada lades pÄ rygg, efter resultatet 4-3. I finalen blev Ryssland numret för stort, men det krÀvdes förlÀngning innan Ryssland kunde vinna med 4-3. Vinsten mot Kanada i semifinalen gÄr till historien som en av de mest imponerande skrÀllarna i historien.

Uppdaterad 20 maj, 2024