Expekt

Damkronorna har inlett damernas hockey-VM 2024 på allra bästa sätt. Efter en nästan perfekt premiär mot Danmark har Sverige tagit sin första VM-seger för året. Mötet i Grupp B slutade med svensk seger till 3-1.

Under den tidiga onsdagskvällen startade damernas hockey-VM 2024 i USA. Sverige och Danmark inledde turneringen i Grupp B med ett skandinaviskt derby, där Sverige stod som stora favoriter mot danskorna. Sverige skapade ett par chanser i första perioden i sitt powerplay-spel och pressade ner Danmark stundtals i första perioden. Danmark stod dock upp bra i två boxplay och under hela perioden med ett bra försvarsspel och målvaktsspel. Damkronorna skapade flest chanser men kom inte till några mål, Danmark fick två bra chanser men gjorde inte heller några mål i första perioden.

Damkronorna dominerade även i andra perioden och sköt många skott mot Emma-Sofie Nordström i det danska målet. Dansk-svenske Nordström är en del av en hockeyfamilj med goda målvakströtter där den svenske JVM-målvakten Melker Thelin och den danske NHL-målvakten Frederik Andersen är kusiner till Nordström. Pappa Peter (svensk) är gammal målvakt i danska högstaligan och mamma Birgitte (dansk) gammal landslagsmålvakt för Danmark. Allt detta enligt Eliteprospects.com. Efter halva andra perioden hade Sverige skjutit 16 skott mot Emma-Sofie Nordström, innan hon fick kapitulera. Den vindsnabbe svensken Felizia Wikner-Zienkiewicz hoppade in i sitt första byte och använde sin snabbhet till att ta sig förbi danska försvarare innan hon stänkte upp 1-0 för Damkronorna i andra perioden, efter fem sekunder på planen. Målet kom väldigt lägligt för Sverige och var mycket snyggt och välförtjänt.

I andra periodens första powerplay utökade Sverige till 2-0 innan periodens slut. I den så viktiga spelformen hittade superduon Hilda Svensson och Lina Ljungblom rätt. Den förstnämnda tog sedvanligt emot pucken till vänster i powerplay och i ”slottet” nöp Lina Ljungblom dit pucken till 2-0 för Damkronorna, som var överlägset. Danmark hade inte ett enda skott på mål i andra perioden och det var klasskillnad i Utica.

I början av tredje perioden punkterade nästan Sverige matchen när Josefine Bouveng gick köksvägen med sin backhand och vallade dit 3-0 via Danmarks stormålvakt och in i mål. Målet gav Sverige ett stort gap ned till Danmark och kändes avgörande trots att det nästan var en hel period kvar. Danmark fick dock lite vittring i matchen. I sitt tredje skott i matchen kom 3-1. Emma Söderberg skulle passa upp pucken från sin målvaktsposition men slarvade. När målvakten låg på rygg reducerade Nicoline Jensen till 3-1 för danskorna.

Men Danmark kom inte närmare än så. Sverige var numret större i matchen trots att man ”bara” vann med 3-1. Skottstatistiken slutade 37-5 till Sverige i överlägsen stil, och man hade momentum hela matchen. Nästa match för Sverige i dam-VM är på fredag (5 april) mot Kina klockan 17:00 svensk tid (sänds på SVT). Tyskland och Japan spelar också i Grupp B och för att nå kvartsfinal och inte åka ur A-VM krävs en topp tre-placering i gruppen.

Sverige – Danmark, 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)

32:19 1-0 Felizia Wikner-Zienkiewicz (Maja Nylén-Persson)
38:54 2-0 Lina Ljungblom (Hilda Svensson, Sofie Lundin)
44:11 3-0 Josefine Bouveng (Emma Forsgren, Sofie Lundin)
51:26 3-1 Nicoline Jensen

Så startade Sverige

Målvakter:
Emma Söderberg
(Ida Boman)

Första backpar:
Maja Nylén Persson – Mira Jungåker

Andra backpar:
Ida Karlsson – Paula Bergström

Tredje backpar:
Anna Kjellbin – Emma Forsgren

Sjundeback:
Linneá Andersson

Förstakedjan:
Lina Ljungblom – Hanna Olsson – Hilda Svensson

Andrakedjan:
Josefine Bouveng – Sara Hjalmarsson – Sofie Lundin

Tredjekedjan:
Mira Hallin – Ebba Hedqvist – Thea Johansson

Fjärdekedjan:
Wilma Sundin – Lova Blom – Hanna Thuvik

13:e forward:
Felizia Wikner-Zienkiewicz

Uppdaterad 3 april, 2024