Expekt

Pernilla Winberg lämnar uppdraget som assisterande förbundskapten för Damlandslaget U18. Winberg har fått ett erbjudande från Boston i den nystartade proffsligan PWHL och blir därmed historisk.

I september blev Emma Söderberg och Lina Ljungblom draftade till PWHL, den nya nordamerikanska proffsligan som håller på att byggas upp för ishockeyspelare på damsidan. Nu kommer även Sverige få sin första tränare till proffsligan. En av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna på damsidan, Pernilla Winberg, har fått det ärofyllda uppdraget att bli assisterande tränare i PWHL-laget Boston. Detta innebär att Winberg lämnar sitt uppdrag som assisterande förbundskapten till Andreas Karlsson i U18-landslaget.

– Det känns naturligtvis tråkigt att lämna uppdraget som assisterande för U18-damlandslaget och den här spelargruppen som känns väldigt spännande. Samtidigt är ett erbjudande om att coacha i PWHL något som kanske inte kommer igen, så det har minst sagt varit ett tufft beslut att behöva fatta. Förbundet med Anders Lundberg i spetsen har varit väldigt förstående och jag uppskattar all stöttning jag har fått, säger Pernilla Winberg till Svenska Ishockeyförbundets hemsida.

Medan 34-åriga Winberg lämnar för Nordamerika kommer den tidigare landslagsspelaren Melinda Olsson, 31, in och ersätter på tränarbänken. Hon är till vardags tränare för Luleå/MSSK:s juniorlag och NDHL-lag. Landslagschefen Anders Lundberg kommenterar förändringen:

– Först och främst är det stort för svensk ishockey att vi kommer ha en coach på den absolut högsta nivån. När Pernilla kom och berättade om erbjudandet kändes det självklart från vår sida att låta henne göra flytten om hon ville och vi har från dag ett stöttat henne i processen, säger Lundberg till Svenska Ishockeyförbundet och fortsätter:

– Nu känns det spännande att välkomna Melinda ombord och se vad hon kan göra tillsammans med Andreas. Melinda har en stor spelarerfarenhet och är inne på en spännande tränarresa. Det känns väldigt kul helt enkelt. Jag är också väldigt glad över att Luleå har varit väldigt samarbetsvilliga och möjliggör den här lösningen, avslutar Anders Lundberg, landslagschef Svenska Ishockeyförbundet.

Uppdaterad 21 november, 2023