Den andra delen i Oddsets hockeyskola handlar om hur man ska tänka för att ta ut rätt rad på Oddset Powerplay. Svenska Spels oddssättare Ola Carlsson och Per Carlander ger sina bästa tips på hur man kommer långt i Powerplay-Mästaren – och idag berättar de hur man garderar på bästa sätt.

– I Powerplay-Mästaren måste man ha tre spikar och fem halvgarderingar, det gör att man får tänka till när man ska ta ut sin rad, säger Per och menar att 1-2-garderingar oftast är att föredra. Om det är en jämn match luras man ofta till att ta med krysset men nästan alltid är det större sannolikhet att få rätt med en 1-2-gardering, berättar han. I en head-to-head är dock krysset det tecken man ska utgå från om man som i Powerplay-Mästaren vill spela för att få så många rätt som möjligt, tillägger Ola.

Målsnittet är viktigt
– När man ska ta ut sin rad är det också viktigt att ha koll på hur målglada lagen är, två lag som är inblandade i matcher med mycket mål har generellt sett lägre chans för oavgjort om de möts, fortsätter Ola. Elitserien har till exempel ett sjunkande målsnitt de senaste säsongerna och kryssfrekvensen har istället har ökat. Kort sagt kan man säga att om man ser att två målsnåla lag möts kan det vara läge att ta med krysset, säger de.

Oddssättarna berättar att en utgångspunkt för kryss som man kan använda sig av är; i Elitserien 25 % av matcherna, 20 % i Hockeyallsvenskan och 15 % i Division 1. De säger också att i NHL är kryssrisken förhållandevis stor trots att det görs många mål, mycket tack vare 2-poängssystemet och de jämna lagen.

Utvärdera din rad
– Ett tips för att se hur viktiga garderingarna verkligen är kan vara att skriva ner sin utgångsrad och sedan de fem garderingarna, efteråt jämför man vilka tecken som sitter, berättar Ola. Han menar att oftast är garderingarna viktigare än vad man tror.

Precis som en duktig coach gäller det att som Powerplay-tippare ha ”fingerspitzengefühl” när du gör raduttagningen, avslutar Svenska Spels oddssättare och önskar lycka till inför fortsättningen!

I fyra delar går Svenska Spels oddssättare Ola Carlsson och Per Carlander igenom ”Oddsets Hockeyskola”. Varje del tar upp hur du blir en bättre spelare på hockey och fokus ligger på spelet Oddset Powerplay eftersom Svenska Spel just nu genomför Powerplay-Mästaren, en tävling som går ut på att ta fram Sveriges bästa hockeytippare.