Sverige har två raka förlängningsförluster i NHL 4-Nations Face Off. Detta efter en förlust mot den värsta rivalen Finland där Mikael Granlund blev matchhjälte till 3-4 på övertid. Nu har Sverige bara två poäng inför den sista omgången mot USA under natten mot tisdagen.

Höjdpunkter Sverige mot Finland, NHL 4-Nations

 

 

Under lördagskvällen spelade Sverige mot Finland i NHL Four Nations Face Off 2025. Efter båda lagens premiärförluster var man i behov av poäng i det nordiska rivalmötet. Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam formerade exakt samma lag som mot Kanada medan de finska lejonens förbundskapten Antti Pennanen ställde Kevin Lankinen i målet och tog in Kaapo Kakko i laget.

Första perioden

Sverige började bäst spelmässigt och skapade ett par chanser direkt och fick dessutom ett powerplay efter tre minuter. Sverige skapade några chanser även där men lyckades inte sätta dit pucken trots ett ganska bra tryck. Efter den starka svenska starten kom till slut ändå 1-0 när Rickard Rakell och William Nylander jagade fram ett finskt slarv i egen zon, något som utnyttjades av Mika Zibanejad när han hittade lucka in till ledningsmålet.

Finland svarade dock snabbt. Efter att finländarna hittade ett par snabba kontringar gav det utdelning bara ett par minuter efter det svenska ledningsmålet när Anton Lundell hittade in mellan benen på Filip Gustavsson till 1-1 och Finland var med i målprotkollet. Finland fick energi av kvitteringen och fick ett snabbt powerplay därefter men utan att göra mål. Sverige kontrollerade sedan händelserna i slutet av perioden innan Victor Hedman drog på sig en tripping-utvisning i slutsekunderna. Då kunde nämligen Finland sätta dit ledningsmålet innan periodpaus när Patrik Laine hittade Mikko Rantanen som med ett direktskott satte 1-2 för Finland.

Andra perioden

Sverige gjorde ett överraskande målvaktsbyte i paus när Filip Gustavsson fick lämna isen till förmån för Linus Ullmark. Gustavsson släppte in två mål på fyra skott och det räckte för att Hallam skulle förändra på målvaktsposten. Det gav effekt. Ullmark räddade ett par puckar tidigt medan Tre Kronor dock var spelförande och skickliga framåt. Till slut bar det frukt när ett långt anfall avslutades med att Joel Eriksson Ek petade fram en passning till Rasmus Dahlin som hade tagit sig in framför mål för att raka in 2-2 efter drygt fem minuter.

Sverige återtog sedan ledningen i matchen fem minuter senare. William Nylander plockade upp en puck i egen zon och drev upp anfallet på egen hand innan han hittade en framforcerande Erik Karlsson som i sin tur pricksköt in 3-2 till Tre Kronor med halva matchen spelad. Sverige var sedan nära att få med sig en ledning in till tredje perioden men Finland utnyttjade sina ytor när man fick dem. Olli Määtä hittade nämligen in med en passning till Aleksander Barkov som kunde peta in 3-3 med bara tre minuter kvar av perioden. Den andra perioden slutade 2-1 till Sverige men med en lite bitter eftersmak efter ett nytt sent mål av Finland.

Tredje perioden

Det var väldigt mycket fram och tillbaka i tredje perioden där båda lagen spelade med mindre risk när insatsen blev allt högre under de sista 20 minuterna. Aleksander Barkov stod sedan för ett misstag när han ådrog sig en finsk utvisning för att ge Sverige matchens andra powerplay. Den finska lagkaptenen kunde dock pusta ut efter att Tre Kronor inte hade något framgångsrikt powerplayspel varken spelmässigt eller målmässigt. Barkov själv var faktiskt närmast att göra mål när han kom ut direkt från utvisningsbåset men där han brände friläget.

Det var nervöst och spänt under andra halvan av sista perioden. Känslan var att det lag som fick nästa mål skulle också få med sig segern när båda lagen spelade tajt och konsekvent bakåt men med lite mindre risk framåt. Finland skapade farligast möjligheter och var närmast att få med sig full pott under de sista 6-7 minuterna. Närmast kom alltså Finland men inget av lagen nådde ända fram. Matchen slutade 3-3 och det blev en ny förlängningsrysare för Sverige efter den senaste förlängningsförlusten mot Kanada.

Förlängningen

Det var en viss fördel till Sverige i förlängningen med tanke på att man fick testa på spelformen i onsdags. Samtidigt så förlorade Sverige som bekant den kampen och Finland kunde komma ut till tre mot tre-spelet (i tio minuter) utan att Sverige har scoutat de finska lejonen i den spelformen. Kanske påverkade det när Mikael Granlund kontrade in det avgörande målet till 3-4 i matchen mellan Linus Ullmarks ben.

Finland vann det nordiska rivalmötet och plockar med sig två poäng i turneringen där man avslutar mot Kanada nästa vecka. Sverige har också med sig två poäng till mötet med USA på natten till tisdag. Finland har nu fördel i inbördes möten mot Sverige om lagen skulle sluta på samma poäng men här och nu är Sverige inte borta från finalmatchen i NHL 4-Nations Face Off. I natt väntar möte mellan Kanada och USA där det spelas om viktiga poäng i fyrnationsturneringen.

Sverige – Finland, 3-4 e.förl (1-2, 2-1, 0-0, 0-1)

08:35 1-0 Mika Zibanejad
10:58 1-1 Anton Lundell (Eetu Luostarainen, Patrik Laine)
19:46 1-2 Mikko Rantanen (Patrik Laine, Sebastian Aho)
25:06 2-2 Rasmus Dahlin (Joel Eriksson Ek, Lucas Raymond)
30:32 3-2 Erik Karlsson (William Nylander)
37:05 3-3 Aleksander Barkov (Kaapo Kakko Olli Määtä)
61:49 3-4 Mikael Granlund

Så startade Sverige

Målvakter:
Filip Gustavsson (Linus Ullmark)

Förstafemman:
Erik Karlsson – Mattias Ekholm
Adrian Kempe – Elias Pettersson – Filip Forsberg

Andrafemman:
Jonas Brodin – Victor Hedman
Jesper Bratt – Joel Eriksson Ek – Lucas Raymond

Tredjefemman:
Gustav Forsling – Rasmus Dahlin
William Nylander – Mika Zibanejad – Rickard Rakell

Fjärdekedjan:
Gustav Nyquist – Elias Lindholm – Viktor Arvidsson

Så startade Finland

Målvakter:
Kevin Lankinen (Juuse Saros)

Förstafemman:
Esa Lindell, Niko Mikkola
Arturri Lehkonen, Aleksander Barkov, Mikko Rantanen

Andrafemman:
Urho Vaakanainen, Nikolas Matinpalo
Roope Hintz, Sebastian Aho, Mikael Granlund

Tredjefemman:
Henri Jokiharju, Olli Määtä
Patrik Laine, Anton Lundell, Eetu Luostarainen

Fjärdekedjan:
Kaapo Kakko, Erik Haula, Teuvo Teräväinen

Uppdaterad 16 februari, 2025