Lördagkvällens möte mellan Sverige och Schweiz blev en spännande historia mellan två bra lag. Efter hårt jobb i numerärt underläge och briljans från William Nylander lyckades till slut Sverige ta hem segern med 4-3.

Lika – men första ronden till Schweiz

Matchen startade ryckigt, då perioden präglades av utvisningar. Båda lagen hade det svårt att bita sig fast och ta greppet om matchen med en man mer. Istället var det box play-formationerna som dominerade. Marcus Krüger, Dennis Rasmussen, Adam Larsson och Oliver Ekman-Larsson fullföljde sina starka insatser i numerärt underläge från tidigare matcher.

Första målet kom efter 4:09. Gaetan Haas gav sig iväg på en snabb kontring hela vägen från egen zon och serverade Sven Andrighetto. Pucken i mål mellan benen på Henrik Lunqvist, som nog borde kunnat ta skottet.

Sverige jobbade sig in i matchen och fick till slut ett kvitteringsmål. Efter 18:44 kunde Alexander Wennberg styra in ett skott från John Klingberg på blålinjen.

Lagen till periodpaus med 1-1 och 12-6 i skott.

Fortsatt jämnt

I andra perioden tog Sverige snabbt ledningen genom William Nylander. Adam Larsson skickade in en puck mot mål som Patrick Hörnqvist – vem annars – bröstade ner. Pucken låg sen lös framför det schweiziska målet i någon sekund innan Nylander dök upp och satte dit ledningspucken till Sverige.

2-2 kom efter 07:58 efter att en kontringsfrisk Roman Josi drivit igenom det svenska försvaret. Efter en misslyckad fint var det Joel Genazzi nådde först till den lösa pucken, och tryckte säkert in kvitteringen för Schweiz.

3-2 till Sverige kom efter ännu en fin prestation av William Nylander. Från högersidan kunde han med sin högerfattning snyggt lägga över pucken till Erik Gustavsson på bortre stolpen. Öppet mål för Gustavsson och Reto Berra i Schweiz-målet chanslös.

Tyvärr för svensk del tog Adam Larsson sin andra utvisning för perioden med 11:06 gånget, och svenskarna fick återigen fokusera på defensiven. Schweiz hade flera lägen, med en stolpträff som bästa chans. Men en storspelande Lundqvist stod pall.

När Larssons utvisning klarats av var det återigen Sverige som ägde puckinnehavet, men Schweiz fortsatte spela en stabil defensiv med raka spelomvändingar. Perioden präglades därför av en nord-syd-hockey med mycket skridskoåkning och få klara chanser.

Ledning Sverige 3-2 efter 40 minuter spelade. 10 – 11 i skott.

Nagelbitande slutminutrar

I tredje perioden fortsatte utvisningarna komma för Sverige och det gav till slut utdelning för Schweiz. Klingberg tappade klubban och istället för att täcka Gaetan Haas snabba handledsskott täckte han otursamt Lunqvist som var chanslös. Pucken rakt upp i krysset och återigen kvitterat. 3-3.

Sverige tog sen återigen ledningen genom en kontring som var lite i schweizisk stil. Wennberg knackade den snyggt i sargen vidare till Nylander som från vänsterkanten i offensiv zon kunde servera en helt fristående Oliver Ekman-Larsson som hade följt med på vänsterkanten. Den svenska lagkaptenen gjorde inga misstag när han lämnades ensam med Berra och 4-3 till Sverige. 8:13 kvar att spela.

Slutminutrarna blev sen en nagelbitare där Schweiz tidigt tog ut målvakten för en kvittering. Men Sverige står emot, mycket tack vare Anton Lander och Gabriel Landeskog, vars uppoffrande försvarsspel inte ens tillåter Schweiz att ta sig in i offensiv zon.

Vinst 4-3 till Sverige. Skotten 29 – 24.