Spelschema JVM 2024

Hem/JVM 2024 i Göteborg/Spelschema JVM 2024
Spelschema JVM 20242024-03-06T14:41:50+01:00

Här presenterar vi det kompletta spelschemat för juniormästerskapet i ishockey 2024. Turneringen kommer att spelas i Göteborg mellan datumen 26 december 2023 och 5 januari 2024. I listan nedan ser du exakta datum och tider (i svensk tid) för samtliga matcher som kommer att spelas under turneringens gång. Totalt bjuder turneringen på ett 30-tal spännande möten, som slutligen kommer resultera i en ny världsmästare.

Hela spelschemat för junior hockey VM 2024

Spelschema för slutspelet JVM 2024

Datum Tid Match Arena
Tis 2 jan 12:00 Kvartsfinal 1: Slovakien – Finland Frölundaborg
Tis 2 jan 14:30 Kvartsfinal 2: Kanada – Tjeckien Scandinavium
Tis 2 jan 17:00 Kvartsfinal 3: USA – Lettland Frölundaborg
Tis 2 jan 19:30 Kvartsfinal 4: Sverige – Schweiz Scandinavium
Tors 4 jan 11:00 Degraderingsmatch: Norge – Tyskland Scandinavium
Tors 4 jan 15:00 Semifinal 1: Sverige – Tjeckien Scandinavium
Tors 4 jan 19:30 Semifinal 2: USA – Finland Scandinavium
Fre 5 jan 15:00 Bronsmatch: Tjeckien – Finland Scandinavium
Fre 5 jan 19:30 Final: Sverige – USA Scandinavium

Senaste nytt från Junior Hockey VM 2024

Visa fler nyheter

Samtliga tider i vårat JVM spelschema är angivna i svensk tid. Observera att tider och kanaler i junior hockey VM schemat kan komma att ändras kort inpå matchstart, samt att VMhockey.se ej ansvarar ej för detta.

2024 års juniorvärldsmästerskap i ishockey kommer att spelas här hemma i Sverige och blir ett evenemang som många har sett fram emot. Detta blir den 48:e upplagan som spelas och Kanada kliver in i turneringen som regerande mästare. Göteborg står som ensam värdstad för turneringen, där matcherna kommer att äga rum på arenorna Scandinavium och Frölundaborg. Ursprungligen skulle turneringen ha spelats i Sverige redan 2022, men på grund av pandemin och det faktum att 2021 års turnering spelades inom en sluten bubbla fick Kanada en ny chans till att arrangera ett mer normalt mästerskap året därpå. Dock vet vi alla hur det slutade, då pandemin ännu en gång slog till och turneringen fick avbrytas för att tas upp på nytt under sommaren.

⏰ Inga obekväma matchtider vid årets junior-VM

När JVM spelas under mellandagarna har vi svenskar vant oss vid matcher på udda tidpunkter i och med att Nordamerika ofta står som spelplats. Trots detta är det en stor mängd supportrar som följer laget under turneringens gång även när matcherna vissas under nattetid. Vid JVM 2024 behöver vi däremot inte ta hänsyn till någonting sådant, utan samtliga möten är anpassade efter svensk tid. Inga möten på tolvslaget vid nyår alltså, men däremot en rejäl uppladdning inför det nya året under dagen och kvällen. Samtliga tider i vårat spelschema ovan är angivna i svensk tid, allt för att du på ett enkelt sätt ska kunna planera ditt JVM-tittande.

Framtida juniorvärldsmästerskap i ishockey

Under våren 2023 stod det klart att Kanada blir nästa nation att få äran att hålla i juniorvärldsmästerskapet, detta vintern 2024/2025. Det här är långt ifrån första gången som JVM spelas i Nordamerika, vilket kan ses som orättvist jämte de europeiska nationerna. Men faktum är att det finns en anledning till detta.

I och med att Stanley Cup spelas i regionen under våren har IIHF gått ut och sagt att man inte vill arrangera herr-VM där under samma period, detta för att inte konkurrera om hockeypubliken. Att istället hålla juniorernas mästerskap kring årsskiftet här passar betydligt bättre ihop med den Nordamerikanska hockey-schemat, vilket gör att JVM ofta hamnar just här. Sedan ska man inte sticka under stolen att USA och Kanada, med sitt enorma intresse för sporten och utbud av arenor, har alla möjligheter att hålla denna turnering så pass ofta som de gör utan att det mättar marknaden.

📅 Fullständigt junior hockey VM 2024 spelschema

Sammanlagt kommer det att spelas 31 matcher under turneringens gång, som sträcker sig över drygt 2 veckors tid. Det hela inleds med ett gruppspel där alla lag möter varandra en gång inom de två grupperna. De första matcherna i gruppspelet äger rum på tisdagen den 26 december och sex dagar senare, under nyårskvällen står det klart vilka lag som tar sig till slutspelet.

Under gruppspelet har alla lag fyra viktiga matcher framför sig. Här får man med sig poäng utifrån slutresultatet, som i sin tur avgör lagens placeringar i tabellerna. De lag som här får med sig flest poäng avancerar nämligen till slutspelet där medaljerna slutligen delas ut.

Av de tio nationer som kliver in i turneringen är det åtta som tar sig till slutspelet, där det är vinna eller försvinna som gäller i samtliga möten. Slutspelet inleds på tisdagen den 2 januari med kvartsfinalerna, där antalet lag halveras från åtta till fyra. Dessa lag får vi sedan följa genom semifinalerna, där det avgörs vilka som får chansen på guldet. Vårat junior hockey VM spelschema kommer att uppdateras med matcherna ifrån slutspelet så fort lagen som ska spela där är färdiga.

📆 Schemat för JVM-gruppspelet

Gruppspelet är den intensiva delen av turneringen, där det finns matcher att följa dagligen. Det händer här att samma lag ställer sig på isen under två raka dagar och då brukar den andra matchen följas av en vilodag. Tisdagen den 26 december inleds gruppspelet med det första mötet mellan Slovakien och Tjeckien, som följs av en hel uppsjö med spännande möten. Under nyårsafton spelas den allra sista omgången där resultatet kan vara direkt avgörande för huruvida lagen når ett slutspel eller ej.

I och med att det endast är tio lag som deltar i junior hockey VM behöver man aldrig oroa sig för att missa en match. Inte en endaste gång under hela turneringen spelas två eller fler möten samtidigt. Tiderna som gäller för matcherna under gruppspelet är 12:00, 14:30, 17:00, och 19:30 svensk tid.

🏅 Schemat för JVM-slutspelet

Efter det intensiva gruppspelet får samtliga lag vila på nyårsdagen innan slutspelet startar. Sammanlagt är det åtta nationer som tar sig hit, där resan mot en medalj inleds med kvartsfinalerna. Dessa spelas på tisdagen den 2 januari och spelas då på Scandinavium och Frölundaborg i Göteborg, precis som mötena i gruppspelet.

Lyckas man vinna sin kvartsfinal säkrar man inte bara en plats i de efterföljande semifinalerna, utan även i någon av de två medaljmatcherna. Torsdagen den 4 januari spelas semifinalerna på Scandinavium och de lag som går vinnande ur dessa två strider är garanterade att lämna mästerskapet med en medalj. Vem som lämnar med guldet avgörs i JVM-finalen som spelas den 5 januari klockan 19:30 svensk tid.

Redan på förhand är det klart att de lag som vinner sina grupper får möta fyran i den andra gruppen i sin kvartsfinal. Samtidigt får grupptvåorna göra upp mot grupptreorna. Vilket lag som får spela i vilken kvartsfinal återstår dock att se, då värdnationen ofta har förtur till matchen med bäst sändningstid. Vid JVM 2024 är det Sverige som får dessa fördelar i form av att spela i kvartsfinalen med nedsläpp klockan 19:30, samt den tidigare semifinalen som drar igång klockan 15:00. Detta för att maximera vilan inför en efterföljande medaljmatch.

🏒 Lag och grupper i JVM 2024

De totalt tio landslagen som medverkar i junior hockey VM har delats in i två grupper utifrån sina placeringar på världsrankingen. Det lag som rankas högst hamnar i den ena gruppen, medans det näst högst rankade placeras i den andra och så vidare. På det här sättet får man till en bra blandning av lag, vilket resulterar i otroligt spännande matcher under turneringen. Lagens placering på världsrankingen avgörs i sin tur av hur lagen presterat i de senaste världsmästerskapen.

Under turneringens gång kan du följa den aktuella ställningen på vår sida med JVM-tabellerna. De fyra bästa lagen ur vardera grupp går därifrån vidare till slutspelet.

Lagen som spelar i grupp A är Kanada, Sverige, Finland, Tyskland och Lettland. De kommer alla att spela sina matcher i Scandinavium i Göteborg. Arenan rymmer 12 000 åskådare.

Lagen som spelar i grupp B är Tjeckien, USA, Slovakien, Schweiz och Norge. Matcherna mellan lagen kommer att spelas på den något mindre Frölundaborg, som tar en publik på 6 000 personer under en hockeymatch.

Vägen till junior hockey VM 2024 – Så kvalificerar sig lagen

Inför JVM spelas det inte något kval, utan det är de nio lagen som lyckades allra bäst i fjolårets upplaga som får vara med och spela. Den tionde platsen fylls av det landslag som vinner B-VM. Samtidigt flyttas det lag som presterade allra sämst i fjol i andraligan av mästerskapet.

Till 2024 års mästerskap är det Norge som är det nytillkomna laget efter att ha placerat sig bäst i B-VM under 2023 års säsong. Lettland som avancerade till 2023 års upplaga lyckades här göra tillräckligt bra ifrån sig för att stanna kvar och skickade samtidigt ner Österrike till den lägre ligan.

🇸🇪 Sveriges matcher i junior hockey VM 2024

Sveriges juniorlandslag kommer att spela sina gruppspelsmatcher i grupp A, där man har fyra intensiva möten på isen framför sig. Om laget går vidare till slutspel kommer laget få motstånd ifrån den andra gruppen.

Här listar vi alla Sveriges matcher under turneringens gruppspel. Samtliga matcher spelas på Scandinavium i Göteborg.

  • Tisdag 26 december kl. 19.30 Sverige-Lettland
  • Torsdag 28 december kl. 19.30 Tyskland-Sverige
  • Fredag 29 december kl. 19.30 Kanada-Sverige
  • Söndag 31 december kl. 14.30 Sverige-Finland

Samtliga tider är angivna i svensk tid

Vilka kan Sverige möta i slutspelet?

Det står redan nu klart att Sverige får möta ett lag ifrån den andra gruppen i kvartsfinalen. Vilket lag det blir beror på lagets placering i tabellen, då laget som vinner grupp A ställs mot fyran i grupp B och så vidare. En högre placering i tabellen ger alltså på pappret ett enklare motstånd i kvarten, men är inte en garanti på seger. Lagen som spelar i grupp B och som Sverige därmed kan möta i kvartsfinalen är Tjeckien, USA, Slovakien, Schweiz och Norge.

Från och med semifinalen finns möjligheten för lag ifrån samma grupp att mötas på nytt. Dessa returmöten brukar bli riktigt intressanta, speciellt om den tidigare matchen var en rysare.

👑 Juniorkronornas trupp till JVM 2023

I början av december brukar juniorkronornas förbundskapten ta ut den trupp som ska få äran att representera Sverige i junior hockey VM. När 2023 års mästerskap spelades fanns ett flertal namn med som även har chansen att komma med i 2024 års trupp då de fortfarande har åldern inne för spel. Här nedan kan du se den kompletta truppen som togs ut för att representera Sverige under Junior Hockey VM 2023.

Målvakter

1. Ian Blomquist, Västerås IK
30. Marcus Brännman, Dubuque Fighting Saints (USHL)
35. Carl Lindbom, Djurgårdens IF

Backar

2. Elias Pettersson, Örebro HK
4. Axel Sandin-Pellikka, Skellefteå AIK
6. Victor Sjöholm, HV71
7. Calle Odelius, Djurgårdens IF
8. Adam Engström, Rögle BK
9. Ludvig Jansson, Södertälje SK
15. Jakob Norén, MoDo

Forwards

10. Fabian Wagner, Linköping HC
11. Fabian Lysell, Providence Bruins (AHL)
12. Noah Östlund, Djurgårdens IF
18. Filip Bystedt, Linköping HC
19. Isak Rosén, Rochester Americans (AHL)
20. Liam Öhgren, Djurgårdens IF
21. Leo Carlsson, Örebro HK
23. William Strömgren, Brynäs IF
24. Jonathan Lekkerimäki, Djurgårdens IF
25. Milton Oscarson, Örebro HK
26. Victor Stjernborg, Växjö Lakers
27. Oskar Pettersson, Rögle BK
28. Simon Robertsson, Skellefteå AIK

📺 Se junior hockey VM på TV

Mellan 2020 och 2025 innehar SVT och Viasat gemensamt rättigheterna till att sända JVM-matcherna i Sverige. De två tv-husen delar på matcherna varje år och sänder då varannan av Sveriges matcher, samt en uppsjö av de andra mötena.

I vår TV tablå för Junior Hockey VM hittar du information om vilka TV-kanaler som visar samtliga matcher, samt hur du kan streama mästerskapet.

📆 När spelas Junior VM 2024

JVM spelas mellan 26 december och 5 januari. Gruppspelet pågår fram till nyårsafton och därefter följer slutspelet. Här hittar du samtliga matcher som spelas under turneringen.

🏆 Vem vinner JVM 2024?

🏒 Vilka möter Sverige i juniorvärldsmästerskapet?

Sverige spelar i grupp A och får här möta Kanada, Finland, Tyskland och Lettland.

Juniorkronornas rekordsvit – obesegrade i gruppspelet

Det svenska juniorlandslaget har under åren gjort mycket bra ifrån sig i JVM-sammanhang. Faktum är att laget innehar ett mycket imponerande rekord i form av att vara obesegrade i gruppspelssammanhang. Mellan 2006 och 2020 spelade laget 54 matcher där samtliga resulterade i vinst.

Laget som slutligen kunde bryta framgångssagan var Ryssland som under natten till nyårsafton 2020 kunde vinna över Sverige med 4-3. Det skulle krävas en förlängning för att avgöra turneringens tredje gruppspelsmatch, där det ryska laget tog kommandot redan i första perioden. Med en minut kvar av ordinarie tid kunde Noel Gunler sätta 3-3 och därmed rädda Sverige från att bli helt poänglösa. Förlängningen blev en riktig nagelbitare, men med sex sekunder kvar på klockan blev Rysslands Marat Chusnutdinov stor matchhjälte.

Matchprogram JVM 2024

Datum Tid Match Arena
Tis 26 dec 12:00 Slovakien-Tjeckien Frölundaborg
Tis 26 dec 14:30 Finland-Kanada Scandinavium
Tis 26 dec 17:00 USA-Norge Frölundaborg
Tis 26 dec 19:30 Sverige-Lettland Scandinavium
Ons 27 dec 12:00 Slovakien-Schweiz Frölundaborg
Ons 27 dec 14:30 Finland-Tyskland Scandinavium
Ons 27 dec 17:00 Norge-Tjeckien Frölundaborg
Ons 27 dec 19:30 Lettland-Kanada Scandinavium
Tors 28 dec 17:00 Schweiz-USA Frölundaborg
Tors 28 dec 19:30 Tyskland-Sverige Scandinavium
Fre 29 dec 12:00 Norge-Slovakien Frölundaborg
Fre 29 dec 14:30 Lettland-Finland Scandinavium
Fre 29 dec 17:00 Tjeckien-USA Frölundaborg
Fre 29 dec 19:30 Kanada-Sverige Scandinavium
Lör 30 dec 17:00 Schweiz-Norge Frölundaborg
Lör 30 dec 19:30 Tyskland-Lettland Scandinavium
Sön 31 dec 12:00 USA-Slovakien Frölundaborg
Sön 31 dec 14:30 Sverige-Finland Scandinavium
Sön 31 dec 17:00 Tjeckien-Schweiz Frölundaborg
Sön 31 dec 19:30 Kanada-Tyskland Scandinavium

Uppdaterad 6 mars, 2024

  1. Nathalie 2024/01/05 vid 21:56- Svara

    Vad är det för fel med domarna som dömmer Sverige – USA?! Dom missar många utvisningar mot usa men mot Sverige dömer dom för minsta lilla?

    Riggat och domarna bör granskas!

  2. Per-Åke Måssebäck 2024/01/05 vid 20:12- Svara

    Varför använder inte Sverige å, ä och ö på tröjorna? Är det någon överenskommelse? Använder inte t.ex. Tyskland ä, ö och ü heller?

    • Hampus Kjellberg 2024/01/05 vid 20:15- Svara

      Hej!
      Nej tyskarna kör nog utan också. Det är Internationella Ishockeyförbundets beslut, varför det har blivit så vet jag inte tyvärr…

      Allt gott!
      Hampus
      VMhockey.se

  3. Monika Östlund 2024/01/04 vid 13:35- Svara

    Varför kan man inte se matchen mellan Norge och Tyskland någonstans, inte ens på Viaplay?

    • Hampus Kjellberg 2024/01/04 vid 13:36- Svara

      Hej!
      Jag kan inte svara på det. Men det är beklagligt att varken Viaplay eller SVT valde att sända den matchen.
      Allt gott!

      Hampus
      VMhockey.se

  4. Sten Sundeman 2024/01/03 vid 17:09- Svara

    Värdelöst att TV6 har rättigheter när det inte går att följa TV6 utan Viaplay-abonnemang.
    Gör om, gör rätt. De måste åtminstone släppa ”gratiskanalen” fritt i appen.

  5. Marie-Louise Green 2024/01/02 vid 22:43- Svara

    I vilken kanal kommer Sverige spelar semifinalen kl 15?

    • Sofie Sandell 2024/01/02 vid 23:02- Svara

      Hej Marie-Louise,

      Viaplay har sändningsrättigheterna till matchen, så troligen blir det TV6 som sänder.

      Sofie
      VMhockey.se

  6. Conny 2024/01/02 vid 22:29- Svara

    Jsg blir lite besviken när inte våra juniorkronor inte sjunger vår naionalsång.
    Skämmigt!

  7. Raili 2024/01/02 vid 01:16- Svara

    2/1-24 vilken kanal visar Finland -Slovakien junior ishockey matchen..? Se att stå 10cg 2 även tv6 visar de andra tre matcher 2/1 men ingenstans den Finland -Slovakien matchen

    • Hampus Kjellberg 2024/01/02 vid 10:04- Svara

      Tjena!
      Jag fick mejl sent igår kväll från Viaplay att det är TV10 som gäller. Hoppas du kan se den!
      Allt gott!

      Hampus
      VMhockey.se

  8. Marie-Louise Green 2023/12/31 vid 22:14- Svara

    Vilka kanaler kvartsfinaler semifinaler bronsmatch o? Gott nytt år

    • Hampus Kjellberg 2023/12/31 vid 22:23- Svara

      Hej!
      Detta får vi svar på senare under kvällen alternativt imorgon, det är inget som är fastställt ännu.
      Håll utkik här på sajten så kommer du att få svar så småningom under våra flikar eller i artikel-form. Men det delas mellan TV6/Viaplay och SVT.
      Gott nytt år!

      Hampus
      VMhockey.se.

      • Viljami 2024/01/02 vid 23:05- Svara

        Terve hur ser det ut med vilka kanaler visar Finland matchen/erna? Vet svenska svt.
        Men om man är finne?:)
        /Viljami

        • Hampus Kjellberg 2024/01/02 vid 23:31- Svara

          Moi!

          Om man kollar från Finland så är det Discovery som gäller. I Sverige är det som du säger: SVT. Men Viaplay sänder också hälften av matcherna tillsammans med SVT.

          Ha det gott!
          Hampus
          VMhockey.se

        • Hampus Kjellberg 2024/01/03 vid 11:49- Svara

          Hej igen!
          Jag kan också lägga till att semifinal och medaljmatcher (final och bronsmatch) sänds på TV5. I Finland alltså.

          Hampus
          VMhockey.se

Skriv en kommentar