Foto: Bildbyrån

Den svenska truppen till damernas VM är nu spikad och till nästa helg kommer spelarna samlas för att tillsammans ladda upp inför turneringens start. Efter gårdagens VM-uttagning ringde vi upp huvudcoach Ylva Martinsen för en kortare intervju kring hennes tankar inför det stundande mästerskapet.

Martinsen tillträdde i rollen som huvudcoach för damerna inför den pågående säsongen och har i ryggen tre år som tränare för damernas U18-landslag. Som spelare har hon själv stått på isen i sex VM, där hon även var med och tog hem lagets allra första VM-medalj.

Hur känner du att du har kommit in i rollen som huvudcoach för damkronorna, är det någonting speciellt som du är extra nöjd med?
– Precis som att man försöker få spelarna att växer i sina roller så känner jag själva att jag har fått växa in rollen som coach under säsongen. Vi har haft bra turneringar när vi spelat Euro Hockey Tour och Nations Cup där vi fick möta USA och Kanada. Det har varit en bra förberedelse för oss med avstämningar längsmed vägen kring vår spelidé. Vi har även fått möjligheten att testa många spelare vilket varit bra nu inför VM-uttagningen.

Du har själv deltagit i senior-VM som spelare, men kommer nu att följa turneringen från båset,. Hur tror du att detta kommer bli?
– Jag älskar att tävla och känslan som kommer in i kroppen när man får representera svenska flaggan är väldigt speciell. Det var det som spelare och är fortfarande som coach. Däremot krävs det nu ett större perspektiv som ledare för att se hela laget och hela vårt spel. Som spelare handlade det mer om att göra en bra prestation själv.

Sverige kommer som världssexa att spela i grupp B under gruppspelet, där det krävs att man hamnar i topp-3 för att avancera. Skulle man inte göra det missar man inte bara slutspelet, utan även ett deltagande i nästa års mästerskap. I media har det under de senaste dagarna pratats en del om vad som krävs av laget. Dock ser Martinsen själv inte uppgiften som omöjlig.

Vid U18 VM i fjol lyckades du ta Sverige till sin allra första final på damsidan. Hur tror du att dina chanser ser ut för att kunna ta Sverige till en final även i detta VM?
– Den stora utmaningen är först och främst att nå topp 3 i gruppen och då handlar det om att vinna singelmatcher. En kvartsfinalvinst så är vi i semifinal och då handlar det om att vinna den. Det första målet är kvartsfinal och sedan är nästa mål att vinna den. Efter det är vi med och tävlar om medaljer. Det är en tuff väg med många bra lag att möta, så vi får bryta ner det och se till att vara där i varje match. Det är ingen omöjlighet, det gäller bara att prestera riktigt bra.

Är det något av lagen som du ser fram emot lite extra att möta under turneringen?
– Det ska bli väldigt kul att sparka igång turneringen mot Tyskland, det är ett bra lag vilket innebär en tuff utmaning för oss direkt vilket känns jättekul. Sen är det klart att det skulle vara häftigt att möta Finland i en kvartsfinal i i Finland och förstöra deras VM-fest. Jag längtar verkligen efter att turneringen ska börja.

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här