Juniorkronorna ska spela en femnationsturnering i Tjeckien i november månad. Detta som den sista turneringen innan JVM på hemmaplan i december. På en pressträff efter truppsläppet förklarade förbundskapten Magnus Hävelid lite om läget inför JVM och om några möjliga lagkaptener i Juniorkronorna.
Under tisdagen presenterade Juniorkronornas förbundskapten Magnus Hävelid den svenska truppen till den sista turneringen innan hemma-JVM i Göteborg i december och januari. Efter truppsläppet mötte förbundskaptenen upp media på en digital pressträff inför turneringen i Tjeckien den 9-12 november.
Den svenska truppen till femnationsturneringen i Tjeckien är till stora delar den trupp som lär stå i JVM-premiären mot Lettland den 26 december med många framträdande namn i bland annat Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäki och Axel Sandin-Pellikka. En som saknas i november-truppen är dock Liam Öhgren. Centern har hittills inte spelat en tävlingsmatch under hösten på grund av en skada och han kan vara ett osäkert kort inför hemma-mästerskapet i december/januari.
– En skadefri Liam är väldigt viktig för den här gruppen, helt klart. Jag hade ju honom med som kapten i U18 och han var med förra året. Först och främst så är det viktigt att han blir hel och frisk och att han sen kan spela matcher i Färjestad närmast. Men jag vill inte stressa på något, säger Hävelid om Öhgren på pressträffen och fortsätter:
– Han vill såklart bli frisk så snabbt som möjligt. Men att han får några matcher innan ett JVM är väl våra förhoppningar nu innan vi tar ut honom i en JVM-trupp. Men vi får se status inför nästa truppsläpp.
Precis som Magnus Hävelid nämnde i citatet ovan så är Liam Öhgren en av de tydligare ledarfigurerna i detta Juniorkronorna. Med ett ”C” på bröstet när Småkronorna tog U18-guld 2022 och med ett ”A” på bröstet under sitt andra JVM i fjol är han en möjlig kapten för Sverige om han kommer till spel. Men enligt förbundskapten Magnus Hävelid finns det gott om olika ledartyper i det svenska laget.
– Det är flera som jag tycker kan bära både ett ”C” och ett ”A”. Vi har tidigare, även i somras, gått runt lite i den här gruppen. (Elias) Salomonsson i Skellefteå tycker jag har tagit stora steg både som person och hur han spelar, jag tycker (Axel) Sandin-Pellikka och Mattias Hävelid kan göra’t. Vi har (Fabian) Wagner som är en informell ledare. Jag tittar på min ”karta” (spelartrupp, reds anm.) här. Noah Östlund, David Edstrom, Otto Stenberg, Oskar Pettersson. Nu missar jag säkert någon när jag bara rabblar här men det är många bra personligheter som var och en leder lite på sitt sätt tycker jag, framför allt ute på isen och i spelet, säger förbundskaptenen till VMhockey.se.
Det svenska laget går in till JVM som en av favoriterna till att ta hem guldet, om inte annat favoriterna till en medalj. Med publiken i ryggen ska ett erfaret lag med ganska färska framgångar ta sig an ett JVM på hemmaplan. De äldsta spelarna är födda 2004 och var grunden till guldet i U18-VM 2022 och de yngre spelarna födda 2005 tog sig till VM-final i U18-VM i fjol. Det är med det sagt ett talangfullt lag som äntrar Scandinavium i årsskiftet och ett lag som till stora delar har erfarenheten av att gå långt i denna typ av mästerskap.
– Jag vill ändå tro på att vi, när det gäller U18, bröt glastaket så att säga. Där vi vet att USA rent generellt är väldigt starka på U18-nivå med 50 matcher tillsammans under säsong men där vi under en 60-minutersmatch verkligen kan vinna. Det är det som det kommer handla om: det är en kort turnering och inget omspel utan det är här och nu. Och med den känslan så har de (svenska spelarna) ju byggt att man har gått från en kvartsfinal, som oftast är trixig, och gått till semifinal och sedan till finalen. Och detta med allt vad det innebär med förberedelser, återhämtning och hur man kan locka fram sin bästa hockey som spelare. På det sättet vill jag ändå tro att den erfarenheten är bra att ha med sig, säger Magnus Hävelid till VMhockey.se.
Den 26 december, på annandagen, spelar Juniorkronorna sin JVM-premiär mot Lettland inför fulla läktare i Scandinavium när man tekar igång ett tio dagar långt mästerskap på hemmaplan. Detta exakt tio år efter att Sverige arrangerade ett JVM senast, 2013/14 som då spelades i Malmö.
– Det är en otrolig inspiration även för mig. Jag är medveten om att det var 2014 sedan sist och det är inte ofta som vi får möjlighet att arrangera på hemmaplan. Och sen också att för min del ha haft en relation till många av de här spelarna under åren innan är häftigt också, även om det här inte är sluttruppen. Intresset kring ett JVM är ju också stort, inte bara i normala fall utan även nu med tanke på hur mycket biljetter som vi har sålt. Så det ska bli fantastiskt roligt, avslutar Magnus Hävelid till VMhockey.se.
Uppdaterad 24 oktober, 2023
Sportjournalist
[email protected]
Skriv en kommentar