Foto: Bildbyrån

I Sverige hittar vi (tyvärr) flera spelare som tillhör den absoluta toppen i NHL, men som av olika anledningar har valt att tacka nej till VM-spel. De flesta dras med skavanker från den långa NHL-säsongen, andra hindras från spel av utgående kontrakt. Vi har kartlagt situationen för några av Sveriges mest framstående NHL-spelare – som tyvärr varit tvungna att tacka nej till VM.

Mika Zibanejad var en av de stora hjältarna förra året när Sverige tog guld. Elva poäng på tio VM-matcher, vilket följdes upp av en stark NHL-säsong med New York Rangers. I år valde dock Zibanejad att tacka nej till VM-spel på grund av en skada. Exakt vad det är för skada vill han inte gå in på, men han säger själv att han inte känner sig 100% och därför inte vill stå i vägen för någon som är “i bra skick”. Aftonbladet kunde här om dagen avslöja att Ranger-forwarden nu istället blir gästexpert hos SVT under mästerskapet. “Det ska bli oerhört spännande, det är en ny situation och upplevelse för mig”, säger Zibanejad.

Rasmus Dahlin sa till en början att “känns allt bra i kroppen så absolut. Det är alltid en ära att representera sitt land” angående planerna på att vara med i VM. Det var då många svenska fans som fick upp hoppet om att få med supertalangen till VM. Förhoppningar som snabbt raserades då Dahlin meddelade hockeyförbundet att han tackade nej till VM. Någon officiell förklaring till varför kom egentligen aldrig, men det ryktas om att det var den egna organisation, Buffalo Sabres som låg bakom beslutet. Olika källor hävdar att Buffalos ledning helt enkelt tyckte det var bättre för Dahlin att avstå från spel.

Victor Hedman var skadad redan innan hans Tampa Bay Lightning åkte ur Stanley Cup-slutspelet. Veteranbacken, som var med och vann VM 2017, missade de avslutande mötena i matchserien mot Columbus. Vilken typ av skada det handlar om har Tampa Bay inte velat säga, men Hedmans beslut att inte spela VM kom föga oväntat.

För Filip Forsberg är situationen den samma. Efter en skadefylld säsong väljer skarpskytten att tacka nej för att “att läka de skadorna, samt för att få en ordentlig sommar och kunna satsa allt inför nästa säsong”. Tyvärr, då Forsberg var en av de stora guldmakarna när Sverige tog guld förra året.

William Karlsson har ett utgående kontrakt med Vegas Golden Knights som sätter stopp för VM spel. Precis som för alla andra med i samma situation som väljer att inte spela VM är det av försäkrings- och ekonomiskäl. Spelaren vill inte riskera att skada sig inför stundade kontraktsförhandlingar, samtidigt som Svenska Ishockeyförbundet och IIHF har svårt att teckna en försäkring när det inte finns ett kontraktsvärde att basera den på.

Nicklas Bäckström meddelade efter Washington Capitals uttåg ur Stanley Cup slutspelet att han vara mörbultad, och tvungen att vänta med att ge besked. När beskedet väl kom var det tyvärr för svensk del negativt. Bäckström skyller beslutet på en så kallad ‘lower-body injury’ – en strulig höft som behöver vila.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här