LeoVegas

Idag var det första dagen på hockey-VM som det tilläts publik. Istället för att spela inför tomma läktare möttes idag istället spelarna av flera tusen åskådare inne på arenan. För Tre Kronors del så fick man aldrig spela inför publiken då Sverige igår fick lämna VM redan i gruppspelet. Idag skulle det även avgöras vilka lag som tog sig vidare till kvartsfinal från respektive grupp. 

I grupp A där Sverige tillhörde så var inte spänningen om vilka lag som skulle ta sig vidare till kvartsfinalerna. Där handlade det mer om vilken placering lagen som tagit sig vidare skulle få. Efter att Schweiz planenligt besegrat Storbritannien med 6-3 samtidigt som Ryska förbundslaget besegrade Belarus med 6-0 så stod det klart att Ryska förbundslaget säkrade segern i grupp A följt av Schweiz. För Tjeckien och Slovakien så handlade det om vilket lag som skulle komma trea respektive fyra i gruppen när lagen mötes. Tjeckien vann den matchen med 7-3 och slutar därmed trea i grupp A följt av Slovakien. Detta innebär att Ryska förbundslaget, Schweiz, Tjeckien och Slovakien tar sig vidare från grupp A. Tre Kronor slutar till sist på en femte plats i gruppspelet och missar därmed slutspelet för första gången sedan 1985.

Tabell grupp A

 1. Ryska förbundslaget, 17 poäng
 2. Schweiz, 15 poäng
 3. Tjeckien, 13 poäng
 4. Slovakien, 12 poäng
 5. Sverige, 10 poäng
 6. Danmark, 9 poäng
 7. Storbritannien, 4 poäng
 8. Belarus, 4 poäng

I grupp B så var det betydligt mer spännande än i grupp A. Efter att Finland och Kanada möttes i den tidiga matchen under dagen så det det klart  att Finland lyckades vinna på straffar så var grupp B vidöppen för flera lag att ta sig vidare. Men den förlorade poängen för Finland som de gick miste om när de inte lyckades vinna matchen efter ordinarie tid gjorde även att de riskerade att förlora första platsen i gruppen om USA skulle vinna sin match mot Italien. USA vann sin match mot Italien enligt plan med 4-2 och slutade därmed etta i grupp B före just Finland. Men desto jämnare och mer spännande var det kring de återstående platserna i grupp B.

Kanada hade satt sig i en situation där man behövde förlita sig på andra lag efter strafförlusten mot Finland. Om matchen mellan Lettland och Tyskland skulle gå till övertid så skulle Kanada missa slutspelet och både Tyskland och Lettland skulle ta sig vidare till kvartsfinal. Om något av lagen skulle vinna under ordinarie tid så skulle Kanada ta sig vidare på något av lagens bekostnad.

Det hela slutade med att Tyskland vann matchen med 2-1 mot Lettland och därmed slutade Tyskland trea i gruppen och Kanada kunde med nöd och näppe ta sig vidare till kvartsfinalen. Det är därmed slutspelat för hemmanationen Lettland. Men även för Kazakstan som varit ett av lagen som överraskat under årets mästerskap och in i det sista hade chansen att ta sig vidare till kvartsfinalen. Men Kazakstan slutar till sist på en femteplats i gruppen, Kazakstan missat slutspelet genom att man förlorar inbördes möten mot Kanada och missar därmed slutspel.

Tabell grupp B

 1. USA, 18 poäng
 2. Finland, 17 poäng
 3. Tyskland, 12 poäng
 4. Kanada, 10 poäng
 5. Kazakstan, 10 poäng
 6. Lettland, 9 poäng
 7. Norge, 8 poäng
 8. Italien, 0 poäng

I och med att Kanada slutar fyra i grupp B samtidigt som Ryska förbundslaget vinner grupp A så kommer de två guldfavoriterna att ställas mot varandra redan i kvartsfinalen.

Så spelas kvartsfinalerna i Hockey-VM

Kvartsfinalerna spelas torsdag 3 juni. 

Ryska förbundslaget (Ryssland) – Kanada
Schweiz – Tyskland
USA – Slovakien
Finland – Tjeckien