Foto: Bildbyrån

Som VM-hockey.se berättade tidigare är den svenska ledarstaben bestående av Rikard Grönborg, Peter Popovic och Johan Garpenlöv just nu på NHL-turné i Nordamerika. Även om matcherna består av en blandad kompott lag finns det flera intressanta sammanträffanden som bör noteras. Med tanke på det extensiva antalet matcher och timingen av turnén, med nästan exakt två månader till VM, är det rimligt att anta att resan är av epitetet “business”. En VM-truppsrelaterad sådan. 

Enligt schemat ska ledarstaben dela upp dem 23 matcherna mellan sig. Totalt är det 27 lag som ska scoutas, där endast ett fåtal lag är inbokade mer än en gång. Där ingår bland annat Henrik Lundqvists, Mika Zibanejads och Fredrik Claessons New York Rangers som just nu har 14 poäng upp till sista slutspelsplatsen. Det är endast tre lag som är inbokade tre gånger, där samtligas medverkan i slutspelet är mycket osäker.

Det handlar bland annat om Chicago Blackhawks, som haft en motig säsong och just nu befinner sig på en trettonde plats i västra konferensen. I laget finns Markus Kruger, samt backarna Carl Dahlström, Gustav Forsling och Erik Gustafsson. Den sistnämnde har i år haft en strålande säsong poängmässigt och är just nu fyra i den interna poängligan med 48 poäng på 63 matcher. Gustavsson var med och vann VM redan förra året och kommer bli en viktig kugge om han väljer att tacka ja. Markus Kruger har rutinen, men har haft en svag säsong. Det är möjligt att ledarstaben vill skaffa sig en egen uppfattning på plats.

Det andra laget svenska ledarna har under luppen är Toronto Maple Leafs. Lönnlöven ligger just nu trea i östra konferensen, ledda (nja) av svenkduon Andreas Johnsson och William Nylander. Johansson, som gör sin första NHL-säsong, har verkligen imponerat och står just nu på 39 poäng efter 69 matcher. Lägger man ihop ett plus, det vill säga Johanssons poängfacit med Maples Leafs tabellposition, ett är det mycket möjligt att Tre Kronors ledarstab har med Johansson som en joker i leken. Det höga Tre Kronor-intresset kring Maple Leafs beror med all sannolikhet på just honom, och inte Nylander. Nylander, som fick en minst sagt konstig start på säsongen, har hittills bara stått för 16 poäng på 39 matcher och letar fortfarande efter formen från i fjol.

Sist men inte minst är det Minnesota Wild som kommer få tre besök av firma Grönborg-Popovic-Garpenlöv. Med sin åttondeplats i västra konferensen håller man just nu i det andra och sista wildcardet, endast två poäng före Colorado. I laget återfinns Jonas Brodin, Joel Eriksson-Ek, Pontus Åberg och Victor Rask. Brodin och Erikssson-Ek var båda med och vann VM-guld förra året, men har haft poängmässigt tunga säsonger där Eriksson-Ek även varit nere och vänt i AHL. Istället är det Pontus Åberg som presenterat sig under säsongen, som han till största del spenderat i Anaheim Ducks. 19 poäng på 37 matcher med Ducks och 4 poäng på 13 matcher med Minnesota. I och med Minnesotas prekära tabelläget finns chansen att Åberg äntligen får göra VM-debut om formen håller i sig.

Från ett supporterperspektiv hoppas jag Grönborgs business-resa ger svaren han behöver för att kunna bygga sin tredje raka VM-guldtrupp.

Då har de svenska fansen en spännande pleasure-resa att se fram emot i Bratislava.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här