Expekt

Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) har beslutat att fortsätta avstängningen av Belarus och Ryssland gällande internationell ishockey. Detta innebär att Ryssland inte kommer till Sverige i maj 2025 för ishockey-VM på svensk mark.

Under måndagskvällen kom ett väntat beslut från Internationella Ishockeyförbundet där en enig IIHF-styrelse kom med beskedet att Belarus (Vitryssland) och Ryssland inte kommer till spel i någon form av internationell ishockey för klubblag eller landslag under säsongen 2024/25. IIHF fortsätter alltså med avstängningen av länderna för en ny säsong där inga drastiska förändringar görs då varken Ryssland eller Belarus spelat en internationell tävling sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022.

Detta innebär att Ryssland (och inte heller Belarus) kommer att delta i någon landslagshockey alls under säsongen 2024/25. Vilket gör att man bommar herrarnas hockey-VM i Sverige samt Euro Hockey Tour och den nya NHL-turneringen NHL Nations Faceoff där alltså Ryssland inte spelar den nya ”World Cup” likt 2016.

– Från svensk ishockey står vi bakom det här beslutet, som är helt nödvändigt i det rådande läget. Det känns bra att vi nu vet förutsättningarna för nästa säsong, då vi har en fantastisk hockeyvår att se fram emot med Beijer Hockey Games, NHL 4 Nations Faceoff och den stora kulmen med VM 2025 i Stockholm, säger Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet och styrelseledamot Internationella Ishockeyförbundet till SIF:s hemsida.

IIHF:s styrelse tog beslutet baserat på bedömningen att det inte är säkert att låta Ryssland och Belarus delta i internationella mästerskap, enligt Svenska Ishockeyförbundet. I teorin kan fortfarande Ryssland och Belarus spela OS i Milano 2026.

Uppdaterad 13 februari, 2024