Jalla casino

Sveriges JVM är över för denna gång och Juniorkronorna lämnar Kanada. I stugorna hemma i Sverige stämplas turneringen som ett fiasko mer än något annat. Och i dagarna fick minst en spelare utstå hot och nedsättande kommentarer i sociala medier. Är det inte dags att begrava stridsyxan mot våra egna nu?

Junior-VM börjar lida mot sitt slut. För det svenska lagets del är den redan över, men till natten spelas två spännande semifinaler innan den stora finalen spelas natten till onsdag. 

Detta juniorvärldsmästerskap har ju skilt sig på många sätt, som bekant. Ingen publik har kunnat närvara och spelarna har fått vistas i en “bubbla” i och runt arenan i Edmonton.

Men något som fortsatt är sig likt är intresset för JVM. Hundratusentals svenskar, om inte miljonen, följer mästerskapet på nära håll och intresset verkar stiga år för år. Och så vill vi att det förblir. 

Svensk spelare utsatt för hot

Något som däremot inte kan förbli är vår approach till de spelare som varje år får den stora äran att representera Sverige i Junior-VM. Igår sipprade det ut i media att specifikt en spelare i Juniorkronorna utsattes för hot efter matchen mot Finland. Något som Svenska Ishockeyförbundet självklart tar på stort allvar.

Förstå mig rätt när jag säger “VÅR approach”. För att jag är lika medveten om de positiva själar ute i detta avlånga land som gör allt för att pusha dessa hockeyspelare framåt snarare än att rycka dem i kopplet. Men det är på något sätt allas ansvar. Det hade lika gärna kunnat vara jag som skrev hot och nedsättande kommentarer till spelarna efter kvartsfinalförlusten.

Inte för att jag har det i mig, utan för att jag passar in i mallen. Den mall som omfattar miljontals människor i det svenska hockeysamhället. Det är tillsammans vårt ansvar att Juniorkronorna till nästa JVM ska kunna fylla ut 25 gula matchtröjor. För fortsätter vi i denna riktning så är det inte bara skador och sjukdomar som stoppar spelare, då kan vi nog räkna med att spelare tackar nej av andra anledningar. 

Att spela ett världsmästerskap för sitt land ska vara en glädje. Det ska vara kravfyllt och förväntansfullt, men det får inte bli en pärs. Varken innan, under eller efter mästerskapet.

“Se det för vad det är”

Patrick Ekwall skrev på Twitter att vi behöver se JVM för vad det är. Så vad är det egentligen?
Enligt mig så är JVM en av de största idrottshändelserna på ett år, 2020 är inget undantag. Tillsammans med andra stora mästerskap under året, hamnar de svenska hockeyjuniorerna under en enorm spotlight. Där finns fotbollslandslagen, handbollslandslagen, seniorlandslagen i hockey, friidrottsstjärnorna, vintersportsstjärnorna, you name it. Och så kommer ett knippe hockeyjuniorer.

Det är precis vad de är, juniorer. Det är unga män i åldrarna 17-19 som spelar Junior-VM. Och de gör det inför hockeygalna människor. Människor som är helt besatta av vinst och lukten av guldmedalj.

Känslan är att när de svenska juniorerna kliver ut på isen, så gör de det med en tung ryggsäck. En ryggsäck full av andras förväntningar och krav. Är det egentligen det vi vill? Att spelarna går ut på isen för att spela för mig, snarare än för sig själva? Om så skulle vara fallet, då får vi nog rycka fram spaden ur förrådet och gräva fram lite empati.

Annons: ⇢ Expekt - Få 100 kr i bonus

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Sänk förväntningarna

Personligen orkade jag knappt bära ut penna och suddgummi ut ur bokskåpet i ungefär den aktuella åldern. Men dessa unga män ska bära krav och förväntningar från en hel nation. Innan, under och dessutom efter mästerskapet. De ska bära på varenda kommentar i deras sociala flöde om hur de har förstört 2021, redan nu. 

Hur mycket luft ska dessa unga spelare ge dessa troll då? Eller “troll”. Det är ju faktiskt helt vanliga människor. 

Man bör såklart inte ge speciellt mycket luft, eller bäring till det som sägs. Men det är enkelt för mig att säga, för att mitt sociala flöde är rent som vatten. Medan spelare i det svenska laget timvis stirrar sig blinda på de nedsättande kommentarer som tagit över deras flöden. Det är viktig att förstå att det inte är spelarens ansvar, i detta fall, att radera kommentarer eller inte läsa kommentarer. Det är vårt ansvar att inte få spelaren att vilja göra just det. Det är vårt ansvar att pusha spelaren framåt, så att vi kan få fortsätta njuta av det vi älskar mest: Svensk ishockey.

Vem är det vi hjälper?

Vi bör ta hand om våra egna istället. Det är unga killar, som spelat hockey i drygt 14-15 år, och som förhoppningsvis ska spela hockey i minst 15 år till. 

Vi måste lätta deras ryggsäckar genom att fortsätta med den positiva tonen och stjälpa den negativa. Vi måste gräva ner stridsyxan mot våra egna hjältar, och lyfta dem istället. Ge dem kraften att resa sig igen efter denna otroliga pärs, som det ändå är att bära en nations förväntningar på sina axlar.

Så, låt oss börja med att lyfta Juniorkronorna ur kvartsfinalförlusten.
Och låt oss börja pusha framåt inför nästa års mästerskap!

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Frölunda - Linköping
Oskarshamn - Färjestad