LeoVegas

Det blev en otroligt spännande och jämn final som slutade 2-2 efter full tid och fick avgöras i förlängningen. Där var det till sist Kanada som var starkast och därmed säkrade guldet i hockey-VM 2021. Segern med 3-2 innebär att Kanada vinner nationens 27:e guld genom tiderna. 

Kanada har ståt för en enastående vändning i detta mästerskap. Man inledde VM svagt och tog sig vidare från gruppspelet med minsta möjliga marginal. Men i slutspelet har Kanada spelat upp sig enormt och vunnit mot Ryska förbundslaget, USA och nu i finalen mot Finland.

Den första perioden var jämn skott mässigt och båda lagen hade sina chanser. Men det var Mikael Ruohomaa och Finland som spräckte målnollan i finalen när han satte dit 1-0 efter 9 minuters spel. Ett resultat som stod sig perioden ut. I den andra perioden så drog Finland på sig en utvisning direkt i inledningen och fick spela fem mot fyra innan man drog på sig ytterligare en utvisning och fick spela tre mot fem under en kort tid. Dessa utvisningar blev till sist för tufft för Finland när Kanada kunde kvittera till 1-1 i powerplay. I slutet av den andra perioden gjorde även Kanada ett 1-2 mål i matchen men Finland valde att utmana målet då man tyckte det var offside. Efter videogranskning så visade det sig att Finland hade rätt i sin utmaning av målet och det dömdes bort. Så matchen var helt lika 1-1 efter två perioden.

I den tredje perioden så var det Kanada som inledde piggast men det var Finland som tog ledningen när Petteri Lindbohm kunde ge Finland ledning med 2-1 i finalen. Men Kanada skulle studsa tillbaka en gång till i matchen och återigen var det i ett powerplay som Kanada utnyttjade situationen. Med åtta minuter kvar av matchen så kvitterade Adam Henrique till 2-2. Ett resultat som stod sig matchen ut.

Förlängning väntade alltså i finalen mellan Finland och Kanada och spel tre mot tre inleddes. Till skillnad mot tidigare matcher i turneringen så spelas förlängningen i finalen i 20 minuter istället för fem minuter. Förlängningen var verkligen underhållande med chanser fram och tillbaka för båda lagen. Finland och Ruotsalainen var väldigt nära att avgöra finalen efter drygt fem minuter spel men skottet från Ruotsalainen tog i ribban och Kanada klarade sig med minsta möjliga marginal. Istället var Kanada som två minuter senare kunde avgöra finalen när två kanadensiska spelare drog iväg på en kontring där Nick Paul kunde avgöra finalen till Kanadas fördel.

Kanada vinner därmed matchen med 3-2 och vinner VM-guld.

 


Frölunda - Linköping
Oskarshamn - Färjestad