Det kanadensiska laget har överraskat på samma vis som Sverige och inte lyckats plocka någon poäng i sina tre första matcher. Idag fick laget en ny chans att visa vad de faktiskt går för när de tog sig an Norge. Resultatet: Tre välbehövliga poäng som nu tar laget in i matchen igen.

Matchen hann knappt starta innan Kanada fick in en puck i den norska kassen. Efter videobedömning dömdes den tveksamma studsen på Connor Browns skridsko som ett godkänt mål, vilket gav Kanada sin första ledning i turneringen hittills. När laget sedan fick chansen att spela fem mot tre kom 2-0 halvvägs in i perioden.

Men i den andra perioden kom vändningen. Norge pressade på bra och gav verkligen Kanada en ordentlig match. Thomas Valkvae Olsen kunde spräcka nollan när han fick pucken från Michael Haga som smidigt avbröt ett kanadensiskt anfall. Därefter tog det dryga minuten innan Mats Rosseli Olsen lyckades kvittera efter ytterligare en videogranskning. Kanada kunde därefter finna lite ny energi och återta ledningen innan pausvila. I numerärt underläge kunde man sedan utöka ledningen halvvägs in i den tredje perioden. Ett femte mål i slutminuterna dömdes bort på grund av målvaktsinterference, men trots detta blev det till slut en kanadensisk seger.

Kanada lämnar nu jumboplaceringen och passerar såväl Norge som Italien i tabellen. På fredag ställs laget mot Kazakstan, som tidigare idag besegrade Tyskland. Norges nästa match spelas i sin tur mot Lettland.

Kvällens överraskning: Brittisk seger mot Belarus

Kvällens största överraskning kom i matchen mellan Belarus, som besegrade Sverige i söndags och Storbritannien som väntar för Tre Kronor på fredag. Det blev en jämn kamp in i det sista och till slut blev det en historisk seger för britterna.

I matchen mellan Belarus och Storbritannien var det britterna som kunde ta ledningen efter en mycket fin inledning på matchen. Liam Kirk fick tag på pucken vid blå linjen och kunde sedan på egen hand ta sig förbi det belarusiska försvaret och sätta sitt tredje mål för turneringen. Halvvägs in i den andra perioden kunde Belartus få till en kvittering, men innan paus hann Storbritannien med att göra både 2-1 och 3-1. Vid det sistnämnda målet var det återigen Kirk som var sist på pucken.

Britterna kunde rycka ifrån ytterligare i fyra mot fyra-spel innan Belarus kunde sätta 4-2 efter ett slarvigt passningsspel i försvarszonen. Laget kunde sedan knipa in ytterligare och hade dessutom vass chans på kvittering efter ett skott i målramen. Med en minut kvar tog Belarus ut sin målvakt, men trots flera försök lyckades man inte få till en kvittering. Storbritannien tog därmed hem sin första trepoängare i A-VM på 59 år.

För Belarus väntar en match mot Danmark på fredag kväll. Tidigare samma dag ställs Storbritannien mot Tre Kronor.