Betsson

Kanada är klara för söndagens VM-final efter att man besegrat USA med 4-2 i semifinalen. Andrew Mangiapane blev stor matchhjälte för Kanada efter sina två mål.

Under lördagen spelade Kanada och USA den första av två semifinaler i hockey-VM i Riga 2021. Efter att USA enkelt hanterade Slovakien i sin kvartsfinal och Kanada vann över Ryssland efter förlängning i sin kvartsfinal, möttes alltså rivalerna i semifinal.

Det var Kanada som började allra bäst i matchen. Redan efter drygt två minuter i matchen tog kanadensarna ledningen efter att Brandon Pirri följt upp en retur och satt 1-0 till Kanada.

USA skulle dock trumma på och ta sig in i matchen. Med tre minuter kvar av den första perioden kvitterade amerikanerna genom succéspelaren Colin Blackwell och matchen var oavgjord in till den första periodpausen.

I den andra perioden var det återigen Kanada som började bäst. Kanadas förstakedja har varit framgångsrik hittills i VM sedan Andrew Mangiapane anslöt från Stanley Cup-slutspelet. Och det var just Mangiapane som återigen gav kanadensarna ledningen, assisterad av vapendragaren Connor Brown.

Kanada hade sedan ännu en puck inne bakom Cal Petersen i USA-målet, men efter en närmare check på målet visade det sig att Kanada hade åkt offside när de åkte in i offensiv zon.

Andrew Mangiapanes mål blev det enda i den andra perioden och Kanada kunde gå in i den tredje perioden med en ledning med 2-1.

I den tredje perioden började Kanada återigen väldigt starkt. Redan efter 46 sekunder ökade man sin ledning till 3-1 och det var återigen Andrew Mangiapane som lirkade dit pucken. Målet innebär Mangiapanes sjunde mål i turneringen, med det är han bäst tillsammans med Storbritanniens Liam Kirk.

Den amerikanska reduceringen dröjde dock inte länge. USA gjorde mål med kvarten kvar att spela, och svarade upp på bästa sätt mot den utökade ledningen för Kanada.

Men trots USA:s reducering kom aldrig någon forcering från amerikanernas sida. Kanada spelade smart och tajt och var betydligt närmare att utöka sin ledning än att USA skulle hitta en kvittering.

Spiken i kistan kom i öppen kasse för Kanada till slutresultatet 4-2.

I och med segern för Kanada väntar nu Finland eller Tyskland imorgon söndagen den 6 juni. Finalen startar 19.15. För USA:s del väntar en bronsmatch, även den imorgon fast med matchstart 14:15.