Kanada är världsmästare för 19:e gången i JVM-sammanhang efter seger med 3-2 mot Finland i finalen. Kent Johnson blev kanadensisk hjälte i förlängningen med sitt mål till 3-2, efter en riktig rysaravslutning på matchen.

Under natten mot söndag spelades JVM-finalen 2022 i Rogers Place i Edmonton emellan Kanada och Finland. Värdnationen Kanada tog ledningen i matchen genom Joshua Roy efter drygt tio spelade minuter. Ledningsmålet framför ett smått fullsatt Rogers Place höll sig första perioden ut.

Efter bara en minut av den andra perioden kom det utökande ledningsmålet till 2-0 från William Dufour och hemmapubliken i Edmonton jublade vilt. Dufours mål till 2-0 blev den andra periodens enda mål, där Finland annars jagade reduceringar. Med två mållösa perioder för Finland såg mycket vunnet ut för Kanada inför den tredje perioden, men räkna aldrig bort grannlandet i öst.

Annons: ⇢ ComeOn- 1000 SEK oddsbonus på JVM

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Aleksi Heimosalmi reducerade till 2-1 efter fyra minuter i perioden och bara sex minuter senare hade Joakim Kemell kvitterat till 2-2 i finalrysaren efter ett mycket vackert finskt mål. Momentum till Finland, som inte alls var långt ifrån att vända matchen helt då man såg ut att vara det piggare laget. Under den tredje periodens sju sista minuter blev det mycket utvisningar. Med en kanadensisk och två finska utvisningar blev det ett hackigt men underhållande spel i slutskedet, men inga fler mål.

En imponerande finsk vändning, med två mål i den tredje perioden, tog JVM-finalen 2022 till förlängning.

Förlängning

Förlängningen spelades i tre mot tre där det första målet i förlängningen skulle bli det avgörande i finalspelet. Det skapades chanser direkt där Finland framför allt hade det farligaste läget inledningsvis via Eetu Liukas öppna mål, men pucken såg ut att dansa på mållinjen och ut, utan ett avgörande. Men det avgörande målet skulle komma från Kent Johnsons klubba bara sekunderna senare. Kanadensaren snappade upp pucken, fintade bort Juha Jatkola i det finska målet, och tog sedan hand om sin egen retur för att avgöra JVM-finalen 2022.

Kanada är mästare i junior-VM 2022 på hemmaplan. Detta efter en sensationell sistaperiod av Finland, men som inte räckte till hela vägen till slut. Finland får nöja sig med ett mycket hedersfyllt silver medan Kanada alltså tar guldmedalj, sitt 19:e JVM-guld i historien.

Kanada-Finland, 3-2 e.förl (1-0, 1-0, 0-2, 1-0)

1-0 Joshua Roy (Mason McTavish)
2-0 William Dufour (Olen Zellweger, Mason McTavish)
2-1 Aleksi Heimosalmi (Eemil Viro, Juuso Mäenpää)
2-2 Joakim Kemell (Topi Niemelä, Eetu Liukas)
3-2 Kent Johnson (Logan Stankoven)