Foto: Bildbyrån

Det är finaldags i JVM och efter att ha gått igenom finallagen kan vi fastslå detta. De är nyckelspelarna i finalen.

Vilka är nyckelspelarna i finalen? Vissa spelare har gjort succé redan under gruppspelet, andra har börjat leverera i slutspelet, sen finns det dem som levererat hela turneringen, och det finns även en superstjärna som ännu inte visat vad han går för. Vaknar han i finalen?

Vi lyfter nyckelspelarna och hittar några, matchen i matchen dueller, inför JVM-finalen natten mot söndag.

USA

Ryska tårar och ett USA som än en gång vinner utan att imponera, ska man vara ärlig så var Ryssland numret större än amerikanerna som får tacka en storspelande Cayden Primeau-målvakt i USA- att laget spelar final.

Matchen slutade 1-2.

Finland

Finalmotståndaren Finland imponerade däremot då dem slaktade turneringens skräll Schweiz.  Efter sju minuter och tretton sekunder var matchen avgjord då finska juniorerna gått ifrån till en 4-0 ledning.

Matchen slutade 6-1.

Draftettan mot drafttvåan?

USA:s superstjärna Jack Hughes väntas gå etta i sommarens draft. Kaapo Kakko i finska laget väntas gå som nummer två. Hughes var skadad under grupp-spelet och missade matchen mot Finland. Båda har viktiga roller för sina landslag och nu ställs dem för första gången emot varandra.

Superbackarnas match i matchen

Två av turneringens bästa backar kommer att spela finalen i årets JVM, jag syftar på Finlands Henrik Jokiharju och USA:s Quinn Hughes.

Finlands superback Jokiharju gjorde en dominant insats mot Kanada och var med och producerade mål i krossen mot Schweiz.

Förra årets draft-sjua Quinn Hughes visar stundtals upp ett enormt backspel men likt USAs lag har han också varit ojämn i sitt spel. Det kommer att bli en glödhet match i matchenduell mellan dessa backar, kan till och med komma att bli avgörande.

Målvaktsduellen

Målvakterna har hållit hög klass i turneringen, två av dem är final-lagens Ukka Pekka Luukkonen, Finland och Cayden Primeau, USA. Vi kan konstatera att dessa herrar kommer att stå i centrum och avgöra vilket lag som vinner turneringen.

Primeau gjorde en superinsats mot Ryssland och räddade 34 av 35 skott, lagkompisarna har honom att tacka till stor del att laget står i final, för ryssarna spelade bra, riktigt bra.

Fanns vissa frågetecken kring finska målvakten Luukkonen inför slutspelet, efter kvartsfinal och semi spelats är dem frågetecknen borta. Han gjorde en grym insats mot Kanada i semin och blev en av dem stora matchhjältarna efter att ha räddat en straff på övertid.

Snacka om viktiga spelare, den här duellen blir spännande att följa, vem blir hjälte? Liten fördel USA på förhand, men den är liten.

Lossnar det för superstjärnan?

Datysuk, Kovalchuk och Tolvanen (!), ja ni läste rätt. Det var de forwards som blev uttagna till All-Star Team under fjolårets Olympiska spel för seniorer. Tolvanen har spelat OS-VM-KHL-NHL han har även hunnit göra sitt första NHL mål med Nashville.

I JVM har han dock varit en stor besvikelse, undantaget då han var med och reducerade mot Kanada i semin. Noterbart är att forwarden fortfarande inte gjort mål. Lossnar det för superstjärnan i finalen?

Han är definitivt en spelare som kan avgöra matcher på egen hand.

Poängkungarna i finalen

Ryan Poehling, USA, dominerade i gruppspelet och är delad poängligaledare på fem mål och tre assist. Amerikanen har ännu inte producerat några poäng i slutspelet, men känslan är att han kan ha sparat poängen till finalen, forwarden skrapar fram chanser varje byte och känns ständigt som ett hot.

Kedjan med Robertson, Norris, och Farabee är andra amerikanska forwards att ha ett extra öga på, framförallt först nämnda Robertson som konstant skapar oreda i motståndarzonen.

I Finland har första linan med Heponiemi, Kupari och Talvitie gått i bräschen, trion gjorde fyra av finnarnas sex mål mot Schweiz, förstnämnda Heponiemi delar första platsen i poängligan tillsammans med fyra andra spelare.

Vilka vinner? Vad tror du?

Anton Mella, Hockeybladet.nu