Foto: Bildbyrån

Ikväll klockan 22.00 släpps pucken i den första semifinalen, Ryssland mot USA en match som på förhand kan komma att bjuda på allt en hockeyälskare vill se.

Senare under natten är det dags för semifinal två, och där får vi se underdogen Schweiz möta Finland.

Ryssland obesegrade

Ryssland kliver in i semifinalen som obesegrade genom hela gruppspelet och tog sen en enkel seger mot Slovakien i kvartsfinalen.

Dem ryska juniorerna har visat upp ett starkt kontrings-spel kombinerat med bra defensiv. Stjärnorna Kravtsov-Denisenko har växlat upp under turneringen och spelat som bäst i dem viktigaste matcherna.

Individuellt skickliga men ojämna

USA har en enorm individuell skicklighet, tänker mest på bröderna Hughes och poängliga ledaren Poheling.

Amerikanerna har dock varit väldigt ojämna och laget har under stunder visat upp ett strålande spel till att nästa sekund kännas ointresserade och nöjda.

Kom tvåa i gruppspelet utan att imponera, behövde inte heller anstränga sig för att slå ut Tjeckien i kvartsfinalen.

Känslan är att USA behöver växla sin intensitet om det ska bli finalspel.

Underdog möter förhandsfavorit

Inte många som hade kunnat tippa Schweiz i semifinal. Oftast då en underdog går långt eller slår ut en större nation brukar tur och små marginaler spela in.

Men så är inte fallet här, Schweizarna är värda denna semifinal efter bra insatser i gruppspelet och en strålande insats mot juniorkronorna i kvartsfinalen, laget var faktiskt bättre i över sextio minuter mot Sverige.

Nu ställs Schweiz mot Finland, ett finskt lag som klev in i turneringen som favorit hos många.

Finland var turneringens stora besvikelse i gruppspelet och känslan var att det skulle ta slut i kvartsfinalen mot Kanada.

Det blev en dramatisk match med övertid, Finland visade upp ett helt annat spel och vann till slut välförtjänt mot kanadensarna.

Kritiserade stjärnan Eeli Tolvanen gjorde ett blekt gruppspel, men i kvartsfinalen visade stjärnan klass rakt igenom och fick vara med och bidra i den dramatiska vändningen.

Anton Mella, Hockeybladet.nu