Expekt

Finland har två raka förluster i junior-VM 2024. I Grupp A förlorade Finland mot Tyskland med 3-4 i Scandinavium efter en spännande drabbning.

De finska juniorlejonen kom ut till sin andra match på två dagar när Scandinavium tog emot Finland och Tyskland under onsdagen. Finland förlorade premiären mot Kanada medan Tyskland spelade sin första match för mästerskapet.

Finland var stora favoriter inför mötet trots en något avslagen premiärmatch. Tyskland fick dock den bästa starten på matchen med ett 0-1-mål efter sex spelade minuter efter att Veit Oswald utnyttjat ett finskt slarv i egen zon innan han kunde peta dit ledningsmålet. Men Finland fick in en hyfsat tidig kvittering när Tommi Mannistö kom med extremt hög fart från egen zon innan han kunde finta målvakten och sätta 1-1 för de finska lejonen.

Den första perioden var något avslagen inför inte alltför mycket publik i Scandinavium och slutade 1-1 efter ett varsitt mål från båda lagen i perioden. Den andra perioden började dock i en rivstart. Först gav Kasper Halttunen Finland ledningen med 2-1 (en och en halv minut in i perioden) med ett fint avslut men bara fyrtio sekunder senare kvitterade tyskarna. Finland återtog dock ledningen genom Samu Bau efter tre minuter vilket gav mittenperioden tre mål på tre spelade minuter.

Finland pressade ner Tyskland långt ner i hasorna under delar av den första halvan i andra perioden och imponerade mer än i den första perioden. Men finländarna fick se Tyskland spela upp sig en aning under andra halvan av period två och tyskarna fick också utdelning. Efter en tilltrasslad situation kunde Roman Kechter trycka in 3-3 med drygt sju minuter kvar av perioden. Tätt därpå kunde Tyskland få in ännu en puck efter att en finländsk försvarare halkat i defensiv zon och därmed tilläts Veit Oswald åka fri mot Niklas Kokko och valla in pucken till 3-4 för Tyskland.

De finska juniorlejonen fick spela i powerplay under den sista en och en halv minuten av mittperioden men lyckades inte kvittera och Finland gick därmed in till den tredje perioden med underläge 3-4.

Pressen på Finland var stor inför tredje perioden i och med premiärförlusten mot Kanada och två finska förluster i inledningen av Grupp A skulle vara något ödesdigert för fortsättningen av turneringen. Finland fick ett powerplay under första delen av perioden men lyckades inte utnyttja det alls. Tyskland spelade på sin ledning och målvakten Philipp Dietl spelade bra i målet. Med drygt sex minuter kvar fick Finland en utvisning och Tyskland fick chansen att spela powerplay när Finland behövde jaga mål som mest. Tyskland utökade aldrig sin ledning i powerplay men Finland hade efter PP-spelet bara tre och en halv minut på sig för att hitta en kvittering.

Tyskland ådrog sig själva en utvisning efter sitt powerplay och Finland fick spela i powerplay med två minuter kvar av ordinarie matchtid. Finland gick all in i powerplay och spelade utan målvakt för att ge ett ännu större spelarövertag på isen. De finska juniorlejonen fick dock inte in någon kvitteringspuck. Tyskland höll tätt hela vägen i slutet och tog en ovärderlig seger med 3-4 i JVM-premiären. Finland har nu två raka förluster på två matcher i Junior-VM 2024.

Finland – Tyskland, 3-4 (1-1, 2-3, 0-0)

05:58 0-1 Veit Oswald (Eric Hördler)
08:11 1-1 Tommi Mannistö (Samu Bau)
21:27 2-1 Kasper Halttunen
22:12 2-2 Nicolas Hübner (Kevin Bicker, Juian Sumpf)
23:05 3-2 Samu Bau (Emil Hemming)
33:07 3-3 Roman Kechter (Moritz Elias)
34:38 3-4 Veit Oswald (Luca Hauf, Eric Hördler)

Uppdaterad 28 december, 2023