Expekt

Finland ska spela semifinal i junior-VM 2024 i Göteborg. Efter en kvartsfinalseger mot Slovakien med 3-4 efter förlängning får de finska juniorlejonen spela om medaljer i JVM. Jere Lassila blev matchhjälte i förlängningen.

Under tisdagsförmiddagen spelades den första JVM-kvartsfinalen för dagen när Finland och Slovakien drabbade samman i Frölundaborg. Slovakien har imponerat stort under JVM-gruppspelet och slutade tvåa i Grupp B men Finland var trots detta små favoriter in till kvartsfinalen efter sin fina avslutning på Grupp A med två segrar.

Det var en ganska trevande start på matchen i Frölundaborg men där Finland kom ut bäst under de första tio minuterna av första perioden. Finland skapade bäst lägen men stoppades av Slovakiens så skickliga målvakt Adam Gajan. Slovakien spelade upp sig ganska rejält under de sex-sju sista minuterna av den första perioden och hittade ett offensivt momentum där Finlands målvakt Niklas Kokko istället fick visa sig på styva linan. I första perioden sköts totalt 28 skott (13-15) i en skottrik men något händelsefattig period.

Den första perioden såg nästan hela vägen ut att sluta mållös. Men efter den sista tekningen och den sista pucktouchen i perioden fick Slovakien in en puck bakom Kokko när Adam Sykora forcerade in 1-0 för Slovakien efter en tekningsvariant. Svenske domaren Daniel Eriksson och hans kollega gick in till videorummet och kunde efter detaljkoll konstatera att pucken var över linjen med 0.2 (!) sekunder kvar av första perioden och godkände målet. I Viaplays sändning såg det ut som att målet borde ha blivit bortdömt men man får utgå från att domarna på plats i Frölundaborg har bättre förutsättningar tillgängliga för att godkänna målet. Ett psykologiskt viktig mål för Slovakien in till mittenperioden med en 1-0-ledning.

Andra perioden

Finland skulle dock släppa det snöpliga målet från första perioden ganska snabbt. Efter bara ett par minuter i andra perioden klev en av nyckelspelarna, Tommi Männistö, fram för att hitta en finsk kvittering när han hittade en lucka genom Adam Gajan till 1-1 för de finska juniorlejonen.

Efter den finska kvitteringen fick Finland matchens första utvisning där Slovakien fick en liten chans tillbaka till ett ledningsmål. Slovakien hade inför matchen junior-VM:s bästa powerplay med sin bredd och spets i spelformen. Men Slovakiens powerplay-spel hade mer att önska den gången och Finland kunde städa av i sitt boxplay.

Den andra perioden var ganska tempofattig och tillknäppt mellan två disciplinerade lag där det var mycket hockey runt hörnorna och sargen med kamp som periodens signum. Mittenperioden var väldigt jämn med liten fördel för Finland inför den tredje och sista perioden, som skulle bli spännande.

Tredje perioden

Finland fick en drömstart på den sista ordinarie perioden när Lenni Hämeenaho var påpasslig framför mål och petade in 1-2 till de finska lejonen efter bara 36 sekunder och Finland fick genom det en ledning att spela på i tredje perioden. Slovakien fick ett tidigt powerplay direkt efter men utnyttjade inte det.

Men Slovakien fick sin kvittering. Finlands ledning höll sig i drygt sex minuter. Sedan var det svensk-slovaken Dalibor Dvorsky som fick visa sina färdigheter efter att han placerat sig framför målet och sköt två låga skott innan pucken hittade in i mål till 2-2 för slovakerna, ett förlösande mål från den tidigare AIK- och Oskarshamnspelaren.

Efter kvitteringen från Dvorsky fick Slovakien en utvisning direkt efter och Finland fick spela i powerplay för första gången i matchen. Men Finland klarade inte av att återta sin ledning den gången. Finland hade det bästa läget i matchen innan tredje periodens slut men missade den gången i stolpen. Men de finska lejonen skulle få in sitt mål.

Med en och en halv minut kvar av ordinarie matchtid drämde Aleksanteri Kaskimäki in 2-3 vid bortre stolpen och gav sitt Finland ett superläge för semifinal med bara 90 sekunder att spela på för Slovakien.

Slovakerna tog ut målvakten i slutet av matchen och fick teka flera gånger i finsk zon, och de finska icing-puckarna blev sedan ödesdigra. När Slovakien fick ordning på spelet så fick speldirigenten Filip Mesar pucken till vänster i sex mot fem-spelet och Mesar pricksköt in 3-3 för Slovakien i matchen, till slovakernas vilda glädje. Detta med 43 sekunder kvar av matchen.

Efter en helt sanslös avslutning på den ordinarie matchtiden, med två mål under matchens två slutminuter, slutade matchen 3-3 efter 60 minuter och kvartsfinalen fick avgöras på övertid.

Förlängning

Förlängningsspelet i slutspelet ska spelas i max tio minuter för att hitta ett avgörande där ett mål skulle avgöra kvartsfinalen. Men Finlands lagkapten Jere Lassila behövde bara 24 sekunder innan han tog pucken från egen zon in till anfallszon, fintade Adam Gajan, och lade dit segerpucken till 3-4 för Finland.

De finska juniorlejonen ska därför spela semifinal på torsdag och man har två matcher till att spela i detta JVM. Vilka som väntar i semifinal får Finland veta tidigast ikväll.

Slovakien – Finland, 3-4 e.förl (1-0, 0-1, 1-1, 0-1)

19:59 1-0 Adam Sykora (Filip Mesar)
22:36 1-1 Tommi Männistö
40:36 1-2 Lenni Hämeenaho (Jere Lasila, Janne Naukkarinen)
47:09 2-2 Dalibor Dvorsky (Juraj Pekarcik)
58:26 2-3 Aleksanteri Kaskimäki (Konsta Helenius)
59:16 3-3 Filip Mesar (Maxim Strbak, Dalibor Dvorsky)
60:24 3-4 Jere Lassila

Uppdaterad 2 januari, 2024