Sveriges grupp, Grupp A, inleds på annandagen. Nedan ger vi er en inblick i gruppens alla lag, och förväntningar på lagen, där Kanada är favoriter till gruppsegern.

Trupper

Klicka här för att se alla trupper till JVM 2023.

Arena

Sveriges grupp, Grupp A, kommer att spelas i Halifax och Scotiabank Centre. Arenan är hemmaplan för Halifax Mooseheads i den kanadensiska juniorligan QMJHL till vardags och tar in drygt 10 500 åskådare.

Kanada

Jodå, Kanada är naturligtvis favoriter till att vinna denna grupp och hela JVM-turneringen. Hemmaplan, chans på sin 20:e JVM-titel och ett väldigt bra lag. Det får anses vara goda förutsättningar för Kanada. Det som skulle kunna förstöra för Kanada vore ifall man åkte på pumpen mot Sverige i en förväntad gruppfinal på nyårsafton. Det skulle ge svårare semifinalmotstånd på vägen, där USA exempelvis skulle kunna vänta. I en sådan match kan allt hända.
Men Kanada är favoriter, och man har ett slagkraftigt lag att ställa på banan. Framför allt så är det ett väldigt storväxt lag. En storväxt backsida och en storväxt forwardssida med tre undantag. Backen Olen Zellweger och forwardsduon Connor Bedard och Logan Stankoven. Oturligen nog för övriga lag är att denna trio dominerade i JVM i somras och lär nog vara sugna på att göra detsamma i år igen.
Kanada bör vinna denna grupp, även om Sverige har en stark historia av gruppspel. Men just tanken på att spela inför ett fullsatt Scotiabank Centre på nyårsafton tilltalar nog kanadensarna mer än Juniorkronorna.
Kanada leds av förbundskaptenen Dennis Williams som till vardags är ansvarig i Everett Silvertips i OHL. Han var dessutom assisterande förbundskapten under JVM i somras.

Sverige

Juniorkronorna går in i JVM med en typ av ovisshet, precis som alltid. Var står egentligen Sverige inför denna turnering? Ganska starkt ändå. Sverige har framför allt ett lag där merparten består av en framgångsrik skara spelare födda 2004. 04:orna vann U18-VM i våras, och många av de spelarna finns med i denna trupp, likaså förbundskaptenen Magnus Hävelid. 51-åringen har vunnit U18-VM vid två tillfällen, med 02-kullen och 04-kullen och får därmed anses vara en vinnande coach. Nu får han chansen att visa sig på den styva linan i ett större sammanhang.
Lagdelarna i den svenska truppen får olika betyg på förhand. Målvaktssidan står sig relativt stark där framför allt förstemålvakten Carl Lindbom har gjort en succésäsong i Djurgården. Ett tryggt val, och ett självklart förstaval. Där bakom finns Ian Blomquist och Marcus Brännman. Blomquist utvald tvåa. Oerfaren i landslagssammanhang men har imponerat stundtals för Västerås IK i Hockeyallsvenskan under året. Lär få stå ett par matcher i gruppspelet.
Backsidan är alltid stark i Sverige sägs det. Denna backsida går dock att ifrågasätta. Inte för att den är dålig, utan för att många pusselbitar saknas. Två högerfattade och givna backar, Mattias Hävelid och Elias Salomonsson, är borta. Superstjärnan Simon Edvinsson tackade nej. Anton Olsson och Oskar Asplund petade. Men i allt detta ska ändå spelare kliva fram. Calle Odelius är en, 17-årige Axel Sandin-Pellikka möjligen en annan. Det blir åtminstone spännande att se en ganska anonym backsida. Alla som följer svensk hockey dag ut och dag in vet att backsidan är stark på sina sätt, men i detta sammanhang är den ganska anonym.
Om backsidan är anonym så går det att säga annat om forwardssidan. Här kryllar det av stora namn och höga draftval. Djurgårdstrion med Noah Östlund, Liam Öhgren och Jonathan Lekkerimäki är några av dessa. Räkna med speltid tillsammans för denna trio. Finns en del att önska av den sistnämnde, som efter en hjärnskakning behöver komma igång med målskyttet. Genombrottsmannen Leo Carlsson finns också med bland forwards där han tillsammans med Filip Bystedt bland annat kommer att stå för tyngden. Sedan fick Hävelid ett fint tillskott i Fabian Lysell och Isak Rosén som var med i somras. Två AHL-spelare som har varit bärande forwards i 03-kullen sedan unga år, behöver verkligen ta för sig i detta JVM. Bland alla offensiva stjärnor finns också lagkapten Victor Stjernborg som rollspelare, likaså Fabian Wagner och Milton Oscarson exempelvis. Spelare som låter de offensiva hoten glänsa lite extra.
Sverige har ett bra lag som alltid, och mycket handlar om små marginaler hela tiden. Tron på Juniorkronorna är hög, men räkna med att Kanada är stora favoriter i både gruppen och i turneringen. Svenska underdogs är ej att leka med dock, det är sen gammalt. Blågult behöver ta två bekväma segrar i starten för att sedan växla upp ordentligt i slutomgångarna mot Tjeckien och Kanada.

Tjeckien

Naturligtvis det stora hotet om första- och andraplatsen i gruppen för Sverige. Det bubblas alltid om Tjeckien, men det tar nästan aldrig fart ordentligt längre. Har strukturerat om en del i sin röda tråd hos förbundet. Men om det tjeckiska laget går det att konstatera att det finns en del individuell talang. Backen David Jiricek är en absolut toppback i sammanhanget, frågan är om han kommer till spel. Kan spela fruktansvärt mycket under en match, och trivs med det. Besitter ett stenhårt skott dessutom. I de främre leden ska Jiri Kulich regera. Ensam? Knappast. Frejdighet finns det gott om i Tjeckien. En stor fördel för tjeckerna är också att transportsträckan till liten rink är väldigt kort, om ens befintlig. 18 av de 26 spelarna spelar nämligen i Nordamerika till vardags, vilket är uppseendeväckande.
Tjeckien leds av förbundskaptenen Radim Rulik, som gör sin andra turnering på posten.

Tyskland

Det finns alltid ett frågetecken och utropstecken kring Tyskland. Frågan är bara vilket av tecknen som fastnar efter en turnering. Tyska landslag har imponerat och överraskat vid stora landslagsturneringar på senare år. Frågan är var detta lag kan ta vägen. Gissningen? Topp fyra i Grupp A åtminstone, sedan får det nog bli respass i kvartsfinal. Men Tyskland är intressanta, då man är väldigt strukturerade och sammansatta som lag. Förbundskaptenen Tobias Abstreiter gör sitt fjärde mästerskap på posten och är fruktansvärt pålitlig. Räkna med ett hårt jobbande Tyskland, men utan den där riktiga spetsen. Tyskarna har inte kvar sin gyllene generation med Seider, Stützle, Peterka och Reichel utan nu är det upp till laget att göra det. 

Österrike

Om Österrike skulle ha någon chans i denna grupp och JVM överlag så hade Marco Kasper behövt spela. Rögle-spelaren tackade dock nej till medverkan på grund av intensivt spelschema i Ängelholm och andra orsaker. Nu får Österrike klara sig utan superstjärnan (på denna nivå) och istället sikta in sig på ett mästerskap utan någon stjärna. Lagbygget viktigt, precis som alltid, men ett för svagt sådant. Österrike kommer få sikta in sig på mötet med Tyskland, där man ändå har chans på seger så här på förhand. Men det är nog viktigt att påminna om att Österrike hade spelat i B-divisionen i år, om något lag hade åkt ur sommarens JVM-turnering.

Spelschema Grupp A

Svensk tid.

26 december:
Sverige – Österrike, 19:30

27 december:
Kanada – Tjeckien, 00:30

Tyskland – Sverige, 19:30

28 december:
Österrike – Tjeckien, 00:30

29 december:
Kanada – Tyskland, 00:30

Sverige – Tjeckien, 19:30

30 december:
Kanada – Österrike, 00:30

Tyskland – Österrike, 22:30

31 december:
Tjeckien – Tyskland, 19:30

1 januari:
Kanada – Sverige, 00:30

Uppdaterad 26 december, 2022