Foto: Wikimedia

Jämfört med Tre Kronors kommande VM-motståndare, som på många sätt liknar de man hade i fjol, så kommer juniorerna möte helt andra lag än vad man gjorde vid gruppspelet i Buffalo. I fjol hade man motståndarna Tjeckien, Ryssland, Schweiz och Vitryssland i sin grupp och den här gången är det istället Slovakien, USA, Finland och Kazakstan som väntar. Att få ett annat motstånd behöver dock inte betyda någonting dåligt, speciellt inte om man tittat på juniorkronornas historik mot lagen.

Tidigare möten med lagen i VM-gruppen

Slovakien mötte man i förra årets mästerskap när bägge lagen tog sig vidare till slutspel. I kvarten lyckades Sverige besegra laget, vilket tog dem vidare till ett möte med USA. Även här blev det en svensk vinst som slutligen tog laget till den stora finalen mot Kanada.

Möten mellan Sverige och Finland brukar bli mycket uppmärksammade och senast dessa två lag möttes i JVM-sammanhang var 2017, då lagen placerades i samma grupp. Mötet slutade 3-1 till Sverige och Finland missade mycket förvånande nog slutspelet.

Kazakstan är årets nya lag i turneringen och senast som man var med i topp-divisionen var 2009. Den gången spelade man inte i samma grupp som Sverige och det var så länge sedan som 2001 som detta senast skedde. Matchen mellan lagen resulterade med 8 lag till det svenska laget, samtidigt som Kazakstan kunde sätta 2 puckar i målet.

Även för våra juniorer ser det mycket ljust ut inför VM.

Sofie Hansson