Foto: Wikimedia

2016 återupplivade NHL turneringen World Cup, som verkat som en mindre landslagsturnering där lagen består av idel spelare i den amerikanska högstaligan. Jämfört med såväl OS som VM spelas World Cup innan NHL-säsongen drar igång, vilket ger helt andra möjligheter för spelarna att delta jämfört med de andra turneringarna som spelas i februari respektive maj.

Sammanlagt åtta lag fanns med, där ett av lagen bestod utav europeiska spelare vars nation inte hade ett eget lag anmält till turneringen. På samma vis hade även Nordamerika ett gemensamt lag, där spelare som inte platsade i USA:s eller Kanadas huvudsakliga trupper kunde vara med. Det svenska laget vann här sin grupp, men fick sedan se sig besegrade i semin av det Europeiska laget. I den svenska truppen återfanns stora spelare som Henrik Lundqvist, Oliver Ekman-Larsson, Sedin-bröderna och Erik Karlsson.

På torsdagsmorgonen kom beskedet att man lägger planerna för en ny upplaga av turneringen på hyllan för tillfället. Anledningen är att man inte kommer hinna med att färdigställa alla förberedelser innan september nästa år, då turneringen var planerad att hållas. Såväl NHL själva som spelarfacket gick ut med detta meddelande och man hoppas dock att kunna återuppliva turneringen på nytt i framtiden. Då kommer det dock krävas en bredare överenskommelse i form av en längre internationell kalender där det finns goda förutsättningar för att hålla en turnering som denna.

Sofie Hansson