Foto: Henric Wauge

Vi är nog många som minns tillbaka på Sveriges två senaste VM-finaler och de spännande straffläggningarna som fått avgöra det hela. Men från och med i år kommer det inte bli några fler guldavgörandens av denna sort. Nu skrotas nämligen straffläggningen i den stora finalen.

Skulle det vara så att ställningen mellan lagen är oavgjord när de ordinarie 60 minuterna är spelade fortsätter alla matcher i turneringen med en förlängning, som sedan följs av en straffläggning om så behövs. I finalen skiljer sig detta åt och där kommer man istället att spela en ytterligare förlängning tills man kan kora en vinnare.

Längden på förlängningarna är även den olika beroende på vilken typ av match man talar om. Under gruppspelet spelas en förlängning i fem minuter, vilket förlängs till tio minuter i slutspelet. För finalen spelar man istället en full period på 20 minuter extra med tre utespelare ifrån vardera lag på isen. Skulle denna period inte räcka till tar man en paus på 15 minuter innan en ny period spelas. Detta upplägg gör att finalmatchen kan pågå under en väldigt lång tid om lagen inte lyckas näta, men samtidigt ger detta en ökad spänning för alla inblandade.

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här