Foto: Wikimedia

Efter gårdagens kvartsfinaler i damernas pågående världsmästerskap står det klart att det blir USA, Kanada, Ryssland och Finland som avancerar till semifinalerna och kampen om medaljerna. Ryssland, Kanada och USA lyckades alla nolla sina motståndare Schweiz, Tyskland och Japan i matcherna, samtidigt som Finland vann mötet med Tjeckien med 3-1.

Redan imorgon lördag spelas semifinalerna, där Kanada möter Finland i den första matchen. Det kanadensiska laget leder turneringens guld-liga med 10 mästartitlar genom åren, där den senaste kom 2012. När VM spelades senast tog man sig till en silvermedalj efter att ha förlorat i finalen mot USA. Faktum är att dessa två lag har mött varandra i samtliga VM-finaler hittills och utifrån semi-upplägget finns det chans till ännu en sådan match.

Den finska hemmanationen förlorade gruppspelsmatchen mot Kanada med 1-6 och är den nation som flest gånger hamnat på en bronsplats. Vid VM 2017 tog man hem en medalj efter att ha slagit ut Tyskland med 8-0 i bronsmatchen. Även i OS förra året blev det ett brons.

Den andra semifinalen sker därmed mellan USA och Ryssland, som under gruppspelet möttes i turneringens målrikaste match. Hela 10-0 blev slutsiffrorna till det amerikanska lagets fördel. Som vi redan nämnt har USA vid flera gånger tagit hem turneringen och är sedan 2013 regerande mästare. Ryssland har i sin tur tre bronsmedaljer, där den senaste plockades hem 2016. I den förra VM-turneringen fick man se sig utslagna redan i kvarten av Tyskland.

>> Här kan du läsa mer om semifinalerna och turneringens slutspel

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här