LeoVegas

Idag inleds VM-slutspelet med de fyra kvartsfinalerna. Trots att Tre Kronor inte längre är med i turneringen så finns det en mängd spännande möten att vänta. Här summerar vi de kvarvarande lagens gruppspel, samt tidigare möten mellan kvartsfinal-lagen. 

Schweiz-Tyskland

Schweiz slutade på en andraplats i grupp A efter att ha vunnit fem av sina sju matcher. Laget tappade endast poäng mot Sverige och Ryssland och vann flera av sina matcher med goda marginaler. Gregory Hofmann är den slutspels-spelare som gjorde flest mål under gruppspelet och har därmed ett försprång på skytteliga-segern.

Tyskland lyckades ta sig vidare till slutspelet efter en seger i den avslutande gruppspelsmatchen mot Lettland. Även Kanada var ett av lagen som man lyckades besegra under turneringen, samtidigt som man inte var långt ifrån ett tvåsiffrigt resultat i mötet med Italien.

Senaste gången som lagen möttes i VM-sammanhang var i turneringen 2015, där lagen möttes under gruppspelet. Det var länge mållös, men till slut kunde Schweiz göra mötets enda mål och ta hem de tre poängen.

Matchen mellan Tyskland och Schweiz börjar klockan 15:15 svensk tid och visas i SVT Play.

USA-Slovakien

USA är laget som fick med sig allra flest poäng ifrån gruppspelet. Med segrar i sex av sju möten kunde man tidigt räkna hem ett slutspel och en topp-placering i grupp B. Lagets målvakt Cal Petersen har den bästa räddningsprocenten i turneringen hittills och kan bli ett farligt vapen för laget i dagens match.

Slovakien fick en mycket fin start på turneringen, där man plockade tre raka segrar mot bland annat Ryssland. Lagets stjärna Peter Cehlarik toppar poängligan efter gruppspelet och har därmed goda chanser att utses till en av turneringens bästa spelare.

Senaste gången som lagen möttes i VM-sammanhang var i turneringen 2019, där lagen möttes under gruppspelet. Matchen slutade 4-1 till Slovakien.

Matchen mellan Slovakien och USA börjar klockan 15:15 svensk tid och visas i SVT 1.

Finland-Tjeckien

Finland var ett av de bästa lagen under gruppspelet och blev endast besegrade i straffläggningen mot Kazakstan. De regerande mästarna ser ut att ha goda chanser för att försvara sin titel, men ännu är det tre matcher som ska klaras av på vägen.

Tjeckien fick en tuff start på turneringen och befann sig länge i tabellens nedre skikt. I och med segern mot Sverige kom vändningen och laget fortsatte plocka trepoängare tills man slutligen kunde säkra en slutspelsplats i matchen mot Slovakien.

Senaste gången som lagen möttes i VM-sammanhang var i turneringen 2017, där lagen möttes under gruppspelet. Matchen vanns av Tjeckien med 4-3 på övertid.

Matchen mellan Tjeckien och Finland börjar klockan 19:15 svensk tid och visas i SVT Play.

ROC-Kanada

ROC har gått igenom turneringen som tåget och var även laget som slutligen satte spiken i kistan för Sveriges medverkan i mästerskapet. Den enda förlusten kom något överraskande mot Slovakien och med detta resultat vann man till slut grupp A.

Kanadas gruppspel inleddes med tre raka förluster, men därefter vände skutan och man kunde finna nya krafter. Efter förlusten i straffläggningen mot Finland hängde lagets slutspelsmöjligheter på de kvarvarande matcherna, där en förlängning mellan Lettland och Tyskland skulle skicka laget ut ur turneringen. Turligt nog blev det en tysk seger och Kanada slutade på tabellens fjärdeplats.

Senaste gången som lagen möttes i VM-sammanhang var i turneringen 2018, där lagen möttes just i kvartsfinalen. Efter förlängning var det Kanada som vann mötet med 5-4.

Matchen mellan Kanada och Ryssland börjar klockan 19:15 svensk tid och visas i SVT 2.


Mlada Boleslav - Zurich
Jastrzebie - Frisk Asker