Inför kvällens semifinaler

De fyra landslag som ännu är kvar i juniorvärldsmästerskapet har alla två matcher kvar att spela, varsin semifinal samt en medaljmatch. Många kan tycka att medaljmatcherna är de allra viktigaste, men samtidigt är det resultatet i semin som avgör som man har chans på guldet eller ej. Samtliga lag har någon gång tagit sig hela vägen till denna match och alla fyra är nog mer än sugna på att få återuppleva det hela på nytt.

Kanada är utan tvekan det lag i kvartetten som har med sig flest JVM-titlar. Hela 16 gånger har man placerat sig högst upp på pallen och ytterligare 14 gånger har det blivit medalj utav annat slag. Därefter följer USA med 4 titlar samt Sverige och Tjeckien med 2 vardera. Sammanlagt har dock Sverige betydligt fler medaljer än de två andra lagen.

I förra årets turnering var det de två nordamerikanska nationerna som gjorde upp om guldet. Om det blir så igen åter står att se. För att detta ska ske måste USA till en början besegra Sverige i kvällens semifinal. De två lagen möttes så sent som strax innan JVM i en träningsmatch, men i turneringssammanhang var det två år sedan sist. Här spelade lagen i samma grupp, där det inbördes mötet resulterade i 1-0 till Sverige. Lagen möttes sedan på nytt i bronsmatchen, där det istället blev en amerikansk kross med 8-3. Även 2013 möttes lagen, då i den stora finalen där det slutligen blev ett guld till USA.

Dock behöver inte tidigare möten vara helt betydande för resultatet i dagens match. Om man istället tittar på lagens form under turneringen har USA haft det mer svajigt än Sverige, med en överraskande förlust mot Slovakien samt en hård kamp mot Ryssland i kvarten.

Andersson spelar semin
Under gårdagen gick den axelskadade lagkaptenen Lias Andersson själv ut i pressen och meddelade till Sportbladet att han kommer att befinna sig på isen under kvällens match. Skadan som han drog på sig under gruppspelsavslutningen mot Ryssland hindrade honom inte heller i kvarten, men efter drygt halva matchen minskades han tid på isen drastiskt.
– Jag kommer att kriga på, ska han ha sagt i den mixade zonen enligt Sportbladet.

Semifinalen mellan Sverige och USA börjar klockan 22:00 ikväll svensk tid. Klockan 02:00 samma tid spelas den andra semifinalen mellan Kanada och Tjeckien. 

Av |2018-05-28T16:02:25+00:004 januari, 2018|JVM|2 Kommentarer

  1. Björn Fauhler 2018/01/04 at 11:10 - Svara

    Visas Sveriges match bara på cmore ikväll. Ruggigt irriterande,har inte den kanalen kanalen

    • Redaktör 2018/01/04 at 11:19 - Svara

      Hej Björn, den visas också på TV4

Skriv en kommentar