Foto: Bildbyrån

Idag är dagen då vi får veta om Sverige har möjligheten att försvara sitt guld ifrån förra årets världsmästerskap. Semifinalerna går nämligen utav stapeln och en vinst här är en garanti för att man lämnar Danmark med en medalj kring halsen. Vilken valör denna blir i avgörs dock först imorgon söndag.

Det svenska laget har gjort ett mycket bra mästerskap där man endast missat en möjlig poäng i gruppspelet. Idag väntar ett motstånd i form utav USA, som trots poängtapp i ett par matcher visat på god form. Laget har i sin uppställning poängkungen Patrick Kane som sköt in det avgörande 3-2 målet i kvarten och med onödiga svenska utvisningar kan laget bli riktigt farligt. Att laget inte tagit sig till en VM-final sedan 60-talet bör svenskarna inte se som en fördel, utan detta kan innebära en extra stark vilja till vinst ifrån laget. Samtidigt kan det bli så att de inte klarar av pressen i det viktiga mötet, vilket dock är någonting som även fällt Sverige under åren. Senast som USA och Sverige möttes var under förra årets VM, då lagen placerade sig som etta och trea i grupp A. Mötet mellan lagen slutade 4-3 till USA

Vid en svensk vinst i kvällens semifinal blir det alltså Kanada eller Schweiz som väntar i den stora finalen och utifrån tidigare finalmöten mellan lagen bådar det gott. Skulle det bli det nordamerikanska laget som väntar kan vi hoppas på en repris utav förra årets möte, där Tre Kronor slutligen kunde plocka hem sitt tionde VM-guld. Senast som Schweiz var i final 2013 så var det just Tre Kronor som blev deras motståndare som slutligen tog hem mötet med 5-1. Det bådar alltså gott, men samtidigt vet man aldrig vad som kan hända under 60 minuter på isen. Senast som Kanada och Schweiz stod på isen ihop var under OS, där Kanada vann gruppspelsmatchen med 5-1. Ifjol spelade lagen i samma VM-grupp och där blev det dock Schweiz som vann på förlängning.

Tre Kronors möte med USA startar klockan 15:15 och matchen mellan Kanada och Schweiz spelas i sin tur klockan 19:15.