Expekt

Ishockey är en sport som har en lång och rik historia, särskilt på den internationella scenen. Ett av de mest framstående lagen inom denna sport är USA:s juniorlandslag, som har deltagit i Juniorvärldsmästerskapen (JVM) i ishockey sedan dess start på 70-talet.

I denna artikel kommer vi att utforska hur många JVM-guld USA har vunnit genom åren, och ta en närmare titt på några av de mest minnesvärda ögonblicken från dessa triumfer.

USA:s JVM-Guld: En överblick

USA:s juniorlandslag har haft en betydande framgång i JVM i ishockey. Fram till 2021 har USA vunnit guldmedaljen fem gånger. Deras första guld kom 2004, följt av segrar 2010, 2013, 2017 och 2021.

Det första guldet: 2004

USA:s första JVM-guld kom 2004 i Helsingfors, Finland. Laget, som leddes av tränaren Mike Eaves, besegrade Kanada i finalen efter en stark upphämtning i sista perioden där man lyckades vända ett 1-3 underläge till en 4-3 seger där Patrick Osullivan låg bakom två av målen. Detta var en historisk vinst, eftersom det var första gången USA hade vunnit JVM-guld i ishockey.

Det andra guldet: 2010

USA:s andra JVM-guld kom år 2010 i Saskatoon, Kanada. Laget, under ledning av Dean Blais, besegrade värdlandet Kanada i finalen med 6-5 efter förlängning. USA hade inledningsvis en ledning med 5-3, men under de sista minuterna kunde Kanada få till en kvittering och ta matchen vidare. Där kunde dock John Carlson sätta spiken i kistan. Kanada och USA möttes redan i gruppspelet och då segrade Kanada på övertid, vilket indikerar på den höga nivå som bägge lag befann sig på.

Det tredje guldet: 2013

USA:s tredje JVM-guld kom 2013 i Ufa, Ryssland. Lagets insats i gruppspelet var inte den starkaste och man avancerade till kvartsfinal som trea bakom Kanada och Ryssland. När man fick kniven mot strupen kunde man dock prestera betydligt högre och slog ut både Tjeckien och Kanada med stora siffror. I finalen väntade det svenska laget som högpresterade genom hela turneringen. Under finalens andra halva kunde dock USA ta över och slutligen segra med 3-1.

Det fjärde guldet: 2017

Vid 2017 års mästerskap, som spelades på den kanadensiska östkusten i Montreal och Toronto, gick USA som tåget genom gruppspelet med fyra raka segrar. Under slutspelet slog laget ut Schweiz och Ryssland på vägen fram till den stora finalen där Kanada ännu en gång väntade. Precis som vid lagens tidigare finalmöten blev det en jämn kamp som fick avgöras på straffar. Här blev Troy Terrys fullträff den enda pucken som gick in i mål vilket gav USA segern i kombination med Tyler Parsons jobb i målet.

Det femte guldet: 2021

Det senaste JVM-guldet för USA kom vid 2021 års turnering, den som spelades inom en stängs bubbla i Edmonton. Laget, under ledning av Nate Leaman, besegrade Kanada i finalen med 2-0. Denna seger var särskilt imponerande eftersom USA lyckades hålla Kanada, som var obesegrade fram till finalen, mållösa.

USA:s framgångar i JVM i ishockey är ett bevis på landets starka ishockeyprogram och dess förmåga att producera talangfulla unga spelare. Med fem guldmedaljer i bagaget fortsätter USA att vara en stark konkurrent på den internationella ishockeyarenan.