Bilden är hämtad från Bildbyrån

Redan långt innan turneringen går av stapeln står det klart vilka lag som kommer att spela i samma grupp under världsmästerskapet. Jämfört med andra idrottsmästerskap så är hockey-VM inget mästerskap dit man lottar grupperna, utan istället så sammanställs dessa utifrån lagens placering på världsrankingen. Rankingen har funnits sedan 2003 och skapas genom att man sammanställer lagens resultat i de fyra senaste världsmästerskapen samt den senaste olympiska turneringen. Utifrån denna sammanställning och listan på de 16 lag som kvalificerat sig till världsmästerskapet fördelas sedan lagen på ett jämnt sätt i de två grupperna.

De två bästa lagen på världsrankingen placeras i varsin grupp och efter det fylls grupperna på med det tredje eller fjärde laget, det femte eller sjätte laget och så vidare. Här nedan kan ni se hur lagen som är med i 2018 års världsmästerskap placerade sig på världsrankingen efter 2017 års mästerskap:

Grupp A:
Ryssland (2:a), Sverige (3:a), Tjeckien (6:a), Schweiz (7:a), Vitryssland (10:a), Slovakien (11:a), Frankrike (13:e) och Österrike (16:e)

Grupp B:
Kanada (1:a), Finland (4:a), USA (5:a), Tyskland (8:a), Norge (9:a), Lettland (12:a), Danmark (14:e) och Sydkorea (21:e)

Ibland kan en del lag få placeras i en annan grupp trots att deras rankingplacering säger någonting annat. I år bytte till exempel Frankrike och Danmark plats för att Danmark inte skulle spela i samma grupp som Sverige. Varför man valde att göra just så är dock okänt, men det kan delvis ha att göra med att Köpenhamn ligger så pass nära svensk mark och att man på så sätt kunnat dela upp “hemma-publiken” i de två VM-städerna.

Hur räknas poängen?
Det lag som vinner en turnering belönas med 1200 poäng och sedan minskar poängen stegvis med 20-40 poäng per placering. Detta innebär att man som minst kan få 820 poäng efter ett deltagande i VM. Dessutom minskar betydelsen för varje års poäng ju längre tiden går sedan poängen vanns med 25% per år. Med detta menas att man i 2018 års ranking, som sammanställs efter att VM är över, så sammanräknas full poäng ifrån VM 2018 samt OS, 75% utav 2017 års VM, 50% utav 2016 års VM samt 25% utav 2015 års VM. Det är poängen som tas fram här som även avgör hur nästa års grupper kommer att se ut.

Förutom att rankingen används för att fördela lagen till VM, så belönas även de åtta högst placerade lagen med direktplatser till nästkommande OS. Dock är det inte årets ranking som räknas för OS 2022, utan det blir världsrankingen för 2020 som avgör det.