Svenska Spel

HÀr kan ni se den aktuella stÀllningen i hockey VM 2022 tabellerna. VÀrldsmÀsterskapet startar 13 maj och pÄgÄr fram till 29 maj och gÀstas av 16 lag som spelar uppdelade i tvÄ hockey VM grupper om Ätta lag. Efter att samtliga lag har mött varandra inom grupperna sÄ tar sig de fyra lag med mest ihopsamlade poÀng till slutspelet. LÀs mer om slutspelet i Hockey VM hÀr. Besöker du sajten pÄ mobilen? Vinkla mobilen sÄ ser du hela tabellen bÀttre.

Tabell hockey VM 2022 – Grupp A

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
Schweiz
7
6
1
0
0
34 - 15
20
2
Tyskland
7
5
0
1
1
26 - 20
16
3
Kanada
7
5
0
0
2
34 - 18
15
4
Slovakien
7
4
0
0
3
23 - 19
12
5
Danmark
7
4
0
0
3
18 - 18
12
6
Frankrike
7
1
1
0
5
11 - 24
5
7
Kazakhstan
7
1
0
0
6
19 - 31
3
8
Italien
7
0
0
1
6
12 - 32
1

Tabell hockey VM 2022 – Grupp B

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
Finland
7
6
0
1
0
25 - 5
19
2
Sverige
7
5
1
1
0
27 - 10
18
3
Tjeckien
7
4
0
1
2
19 - 13
13
4
USA
7
3
2
0
2
18 - 12
13
5
Lettland
7
2
1
0
4
14 - 20
8
6
Österrike
7
1
1
2
3
16 - 22
7
7
Norge
7
1
1
0
5
15 - 29
5
8
Storbritannien
7
0
0
1
6
10 - 33
1

🔎 Hockey VM 2022 grupper – SĂ„ gĂ„r det till i gruppspelet

Under vÀrldsmÀsterskapets första del, som pÄgÄr frÄn och med fredagen den 13 maj till tisdagen den 24 maj, spelar lagen sina viktiga gruppspelsmatcher. Totalt Àr det under sju matcher som lagen kÀmpar om att fÄ ihop sÄ mÄnga tabell-poÀng som möjligt.

Som mest kan ett lag samla pÄ sig 21 poÀng under gruppspelet. Hur mÄnga poÀng som behövs för att hamna i tabellens övre skikt och dÀrmed avancera till slutspelet hÀnger helt och hÄllet pÄ hur det gÄr för övriga lag i gruppen. Oftast krÀvs det dock att man fÄr med sig poÀng i minst hÀlften av sina gruppspelsmöten.

👇 Degradering till division 1-VM

Förutom att lagens placering i grupperna avgör vilka lag som tar sig vidare till slutspelet, sÄ avgör dem Àven vilka lag som fÄr vara med i VM nÀstkommande Är. De tvÄ lag som placerar sig lÀngst ner i grupperna kommer nÀmligen fÄ lÀmna vÀrldsmÀsterskapets topp-division och ersÀtts till nÀsta Är av tvÄ nya lag.

Vilka dessa blir avgörs i vĂ€rldsmĂ€sterskapet för division 1 grupp A, dĂ€r de tvĂ„ lag som lyckas bĂ€st i sin tur fĂ„r avancera till nĂ€sta Ă„rs topp-mĂ€sterskap. I och med att de lĂ€gre divisionerna av ishockey VM 2021 blev instĂ€llda Ă€r det samma lag som medverkar i Ă„rets upplaga av turneringen som dĂ„ (med undantag för Frankrike och Österrike som ersĂ€tter Belarus och Ryssland). DĂ€remot riskerar alla lag nu att degraderas till VM 2023.

🔱 Vad hĂ€nder vid lika mĂ„nga poĂ€ng?

Det Àr inte ovanligt att flera lag slutar pÄ lika mÄnga poÀng efter de sju spelade omgÄngarna. För att kunna skilja lagen Ät och komma fram till vem som ska placeras över den andra fÄr man titta pÄ den match som spelats mellan de tvÄ lagen.


Den nation som hÀr fick med sig allra flest poÀng hamnar över det andra. I och med att en match i ishockey VM inte kan sluta oavgjort fördelas alltid poÀngen i mötet pÄ ett sÀtt dÀr ett av lagen fÄr med sig mer poÀng Àn det andra.

Skulle det vara tre eller Ànnu fler lag som fÄr samma poÀng, lÀgger man samman poÀngen ifrÄn de olika inbördes mötena mellan lagen i en egen tabell, som avgör lagens placeringar jÀmte varandra.

Skulle lag fortfarande stÄ pÄ samma poÀng efter detta tittar man vidare pÄ mÄlskillnaden i de inbördes mötena. DÀrefter gÄr man vidare pÄ antalet gjorda mÄl.

⭐ Gruppspelet Hockey VM 2022

Grupp A Hockey VM 2022

Grupp A kommer under VM 2022 spela sina matcher pÄ Helsingfors Ishall, Àven kÀnd som Helsinki Ice Hall i Helsingfors. Arenan har flera gÄnger tidigare hÄllit i VM-matcher och senast som detta skedde var 1991, dÄ Sverige tog hem sitt femte guld. Utöver matcher under gruppspelet kommer Àven tvÄ av slutspelets kvartsfinaler spelas hÀr.

Grupp A ser ut att pÄ förhand vara den svagare gruppen, dÄ det endast Àr en av de riktigt stora hockeynationerna som Àr med hÀr. HÀr Àr en snabb genomgÄng av lagen i Grupp A under hockey VM 2022.

🇹🇩 Kanada
Kanada inledde mÀsterskapet 2021 pÄ ett skakigt sÀtt dÀr man bland annat föll mot Lettland i premiÀren. Kanadas öde i turneringen avgjordes i gruppspelets sista match och Kanada tog sig vidare som sista nation till kvartsfinalerna. Men vÀl dÀr sÄ vÀxlade Kanada upp och blev den segermaskin som man Àr van att se Kanada i ett mÀsterskapet. De hela ledde till att man gick hela vÀgen och vann VM guldet 2021 efter att ha besegrat Finland i finalen. Kanada kommer till VM 2022 som en av de stora favoriterna och det Àr inte alls omöjligt att Kanada kommer lyckas försvara sitt mÀsterskapsguld.

đŸ‡©đŸ‡Ș Tyskland
Hockeyn vÀxer sÄ det knakar i Tyskland, och tyskarna har börjat fostra fler NHL-talanger Àn de nÄgonsin gjort. Man hÄller pÄ att etablera sig pÄ allvar bland toppnationerna inom ishockeyn och numera kan Tyskland en bra dag Àven vinna mot de bÀsta lagen. Tyskland har visat i de senaste mÀsterskapen att man har vad som krÀvs för att ta sig lÄngt i turneringen. 2019 Äkte man ut i kvartsfinalen och 2021 förlorade man semifinalen mot Finland med 2-1 innan USA blev för starka i bronsmatchen och Tyskland slutade fyra. Hur bra Tyskland kommer vara i VM 2022 Àr svÄrt att sÀga och beror mycket pÄ vilka spelare nationen kan fÄ loss frÄn NHL. Men fÄr Tyskland ihop sina storstjÀrnor sÄ kan man gÄ riktigt lÄngt i VM 2022.

🇹🇭 Schweiz
En nation som blandar och ger otroligt mycket. Vissa matcher spelar Schweiz fartfylld och rolig ishockey för att i nĂ€stkommande match vara ett helt annat lag och kan dĂ„ förlora mot i princip alla nationer i VM. Är alldeles för ojĂ€mna för att rĂ€knas som en riktig toppkandidat. Det kĂ€nns Ă€ven som att de schweiziska spelarna Ă€r mĂ€tta pĂ„ nĂ„got sĂ€tt och att deras stjĂ€rnor i laget inte tar de ansvaret som man kan krĂ€va av dessa spelare.

🇾🇰 Slovakien
Slovakien Àr inte vad de Àn gÄng varit, man Àr numera en nation som balanserar pÄ grÀnsen varje gÄng att ta sig vidare frÄn gruppspelet. I VM 2021 gjorde man detta precis som var pÄ Sveriges bekostnad. Men i slutspelet sÄ tog Àventyret slut direkt i kvartsfinalen. BÀttre Àn sÄ kommer nog inte Slovakien vara de nÀrmaste Ären heller.

đŸ‡©đŸ‡° Danmark
Danmark stod överraskande för ett fint VM 2021. Det rÀckte dock inte hela vÀgen till slutspel men man tog ÀndÄ segrar mot pÄ pappret starkare nationer. Den segern som var mest anmÀrkningsvÀrd var den mot Sverige dÄ Danmark för första gÄngen nÄgonsin vann en ishockeymatch mot Sverige. Det resultatet visade tydligt att ishockeyn i Danmark Àr pÄvÀg i rÀtt riktning och man har nÄgot spÀnnande att bygga vidare pÄ. FrÄgan Àr bara hur lÄngt kommer det rÀcka i VM 2022?

🇰🇿 Kazakstan
Kazakstan var nykomlingar i A-VM i VM 2021 och Àven rankade som sÀmsta lag i sin grupp. Men Kazakstan motbevisade mÄnga genom att vinna flera matcher mot bland annat Finland och Tyskland. Nu rÀckte inte dessa segrar hela vÀgen till slutspel men Kazakstan visade att man Ätminstone har ett lag som definitivt hör hemma i A-VM.

🇼đŸ‡č Italien
Italien var den stora slagpÄsen i VM 2021. Nationen ska vara glada att det inte var nÄgon nation som ramlade ur högsta divisionen i VM för dÄ hade risken varit otroligt stor att Italien hade Äkt ur. Italien kommer Àven fÄ det vÀldigt jobbigt i VM 2022 och med största sannolikhet sÄ kommer man fÄ kÀmpa pÄ att hÄlla sig var i A-VM.

đŸ‡«đŸ‡· Frankrike
Det franska laget fick i mitten av mars de glada nyheterna att de tilldelats en direktplats i toppdivisionen istÀllet för Ryssland som sparkats ut ur turneringen. Senast vi sÄg laget i toppdivisionen var 2019, dÄ de hamnade sist i grupp A efter en förlÀngningsförlust mot Storbritannien. Nu fÄr de en ny chans att visa vad de gÄr för och vem vet, kanske lyckas de hÄlla sig kvar i toppdivisionen Àven till nÀsta Är?

Grupp B Hockey VM 2022

Grupp B, som Sverige Àr med i, spelar sina matcher pÄ Tampere Deck Arena i Tampere, som Àven ses som huvudarena under turneringen. Arenan Àr helt nybyggd och detta blir det första stora mÀsterskapet som Àger rum hÀr. HÀr kommer majoriteten av matcherna under slutspelet Àga rum. SÄvÀl tvÄ kvartsfinaler som bÄda semifinalerna och medaljmatcherna kommer spelas hÀr.

Grupp B ser ut att pÄ pappret vara den tuffare av de tvÄ grupperna, och det kommer bli svÄrt att sia hur tabellen kan komma att se ut i slutet av gruppspelet. HÀr Àr en snabb genomgÄng av lagen i Grupp B under hockey VM 2022.

đŸ‡«đŸ‡ź Finland
VÄrt grannland i öst kom till VM 2021 som regerande mÀstare och var riktigt nÀra pÄ att kunna försvara sin VM-titel. Nu blev det istÀllet förlust i finalen mot Kanada i förlÀngningen och Finland fick resa hem frÄn VM med en silvermedalj. Finland kommer komma till VM 2022 som en av de stora favoriterna att vinna hela turneringen. Framförallt dÄ man har fördelen av att VM 2022 spelas i just Finland.

đŸ‡ș🇾 USA
USA hade pÄ pappret ett ganska svagt lag som man skickade till VM 2021. Men trots detta sÄ tog sig ÀndÄ USA hela vÀgen till semifinal dÀr det blev förlust mot Àrkerivalen Kanada, USA vann sedan bronsmatchen och fick resa hem med en bronsmedalj. Till VM 2022 kommer USA garanterat skicka ett betydligt starkare landslag och man kommer med största sannolikhet vara med och slÄss om topplaceringarna.

🇹🇿 Tjeckien
Tjeckien Ă€r i lite samma sits som Schweiz. Man vet inte riktigt vart man har Tjeckien och blĂ€ndade insatser kan följas upp av rent av usla insatser frĂ„n Tjeckien. Är en nation som ofta tar sig vidare till slutspelen men att det oftast dĂ€r brukar ta stopp direkt i kvartsfinalen. ÅterstĂ„r att se om Tjeckien kan skrĂ€lla sig fram i VM 2022 eller om Ă€ven detta mĂ€sterskapet ska bli en mellanmjölksturnering för Tjeckien.

🇾đŸ‡Ș Sverige
Sverige gjorde ett rent ut sagt uselt mÀsterskap i VM 2021. Man tog sig inte ens vidare frÄn gruppspelet vilket i sig Àr en bedrift som nÀstan aldrig tidigare har skett för ett svenskt landslag. Med tanke pÄ insatsen i VM 2021 sÄ kommer pressen pÄ de svenska landslaget och att de ska göra en bra turnering i VM 2022 vara otroligt hög. Speciellt nu nÀr VM spelas i grannlandet Finland och mÄnga svenska supportrar kommer att finnas pÄ plats i arenan.

đŸ‡±đŸ‡» Lettland
Ishockeyn gÄr hela tiden framÄt i Lettland men man har fortfarande ett par steg kvar innan man kan mÀta sig med största nationerna. Men fÄr Lettland ihop sitt lag och kan fÄ med sig sina toppspelare till VM 2022 sÄ kan man absolut vara med och slÄss om placeringarna att ta sig vidare frÄn gruppspelet.

🇳🇮 Norge
Norge gjorde ett par fina insatser i VM 2021. Men i VM 2022 nÀr de stora nationerna kommer komma med betydligt starkare trupper sÄ kommer Norge fÄ svÄrt att hÀvda sig. Kommer nog fÄ rikta in sig pÄ att försöka undvika bottenplaceringarna i gruppen.

🇬🇧 Storbritannien
Storbritannien tog nationens första seger i A-VM sammanhang 2021 nÀr man vann mot Belarus 4-3. Man pressade Àven Danmark till en förlÀngning och gjorde överlag ett klart godkÀnt mÀsterskap för att vara Storbritannien. FrÄgan Àr hur bra nationen kommer kunna mÀta sig i VM 2022 nÀr de större nationerna kommer komma med mer slagkraftiga lag. Kan Storbritannien fortsÀtta skrÀlla till sig lite poÀng hÀr och dÀr eller kommer man fÄ rikta in sig pÄ att försöka försvara sin position för att fÄ fortsÀtta spela kvar i A-VM?

🇩đŸ‡č Österrike
IstĂ€llet för Belarus fick Österrike en plats i grupp B bara drygt tvĂ„ mĂ„nader innan turneringens start. Laget lĂ€mnade toppdivisionen Ă„r 2004 och lyckades komma Ă„ter till 2018 Ă„rs mĂ€sterskap. DĂ€r lyckades man med nöd och nĂ€ppe hĂ„lla kvar sig Ă€ven till det efterföljande Ă„ret dĂ„ man fick sĂ€ga adjö till toppdivisionen. Efter sĂ€songer med uteblivna VM Ă€r man nu Ă„ter pĂ„ den stora scenen och frĂ„gan Ă€r om man lyckas hĂ„lla sig kvar dĂ€r.

🏒 SĂ„ utformas grupperna till hockey VM

Innan VM startar placeras lagen in i de tvÄ grupperna. Detta sker inte vid nÄgon lottning, utan enbart utifrÄn lagens placering pÄ vÀrldsrankingen som presenteras vid slutet av den föregÄende sÀsongen. PoÀngen pÄ vÀrldsrankingen avgörs utifrÄn lagens prestation vid de fyra senaste vÀrldsmÀsterskapet, samt det senaste olympiska mÀsterskapet.

Turneringen som spelades senast har störst inverkan pÄ rankingen och inför Ärets mÀsterskap Àr det alltsÄ resultaten vid VM 2021, VM 2019, VM 2018, OS 2018 samt VM 2017 som avgör lagens ranking.

Sverige placerade sig den hÀr gÄngen pÄ listans sjundeplats, vilket Àr tre platser sÀmre Àn Äret innan. Mycket av detta berodde pÄ resultatet i 2021 Ärs mÀsterskap, dÀr man för första gÄngen nÄgonsin missade slutspelet. Detta gör att laget den hÀr gÄngen placerats in i en nÄgot svÄrare grupp Àn tidigare.

SÄhÀr sÄg topp-20 pÄ vÀrldsrankingen 2021 ut:

1. Kanada
2. Finland
3. Ryssland
4. USA
5. Tyskland
6. Tjeckien
7. Sverige
8. Schweiz
9. Slovakien
10. Lettland
11. Norge
12. Danmark
13. Kazakstan
14. Belarus
15. Frankrike
16. Storbritannien
17. Italien
18. Österrike
19. Sydkorea*
20. Slovenien*

* Sydkorea och Slovenien spelar i den lÀgre VM-divisionen, och har dÀrmed chansen att ta sig upp i den högsta divisionen.

🏒 Hur spelas Ishockey VM?

VÀrldsmÀsterskapet i ishockey inleds med att de 16 lagen deltar i ett gruppspel, dÀr lagen Àr indelade i tvÄ grupper med Ätta lag i varje. Alla lag möter varandra inom grupperna och nÀr dessa matcher Àr avklarade gÄr de fyra bÀsta lagen ifrÄn varje grupp till slutspelet. HÀr Àr det vinna eller försvinna i varje möte pÄ vÀgen fram till den stora VM-finalen.

🇾đŸ‡Ș NĂ€r spelar Sverige sina matcher?

I vÄrat hockey VM spelschema hittar du samtliga matcher som spelas under mÀsterskapet. Sverige har minst sju matcher framför sig i turneringen.

🏆 Vilka lag gĂ„r till VM-slutspelet?

NÀr samtliga gruppspelsmatcher Àr avklarade sÄ Àr det de fyra lag som placerar sig överst i respektive grupp som gÄr vidare till turneringens avslutande del.

🇾đŸ‡Ș Sveriges ishockey VM-grupper genom tiderna

UpplÀgget för vÀrldsmÀsterskapets gruppspel har förÀndrats vid ett antal tillfÀllen under Ären. Sedan 2012 delas lagen in i tvÄ grupper med Ätta lag i vardera. Tidigare spelade lagen i fyra mindre grupper med fyra lag i varje, varifrÄn de tre bÀsta lagen ur vardera grupp tog sig vidare till en andra gruppspelsomgÄng. HÀr gjorde lagen upp pÄ nytt om de Ätta slutspelsplatserna.

Men hur har det egentligen gÄtt för det svenska landslaget under gruppspelet? HÀr har vi summerat Tre Kronors gruppspel i hockey VM under de senaste Ären.

VM 2010 i Tyskland

Som tredje nÀst bÀsta lag pÄ vÀrldsrankingen placerades Tre Kronor i grupp C ihop med Tjeckien, Norge och Frankrike. Laget vann mötena med Norge och Frankrike, men förlorade sedan gruppspelsfinalen med Tjeckien. Trots det hamnade man i tabellens topp-skikt och avancerade i och med det till den andra gruppspelsrundan. HÀr mötte man Lettland, Kanada samt Schweiz och med seger i samtliga matcher vann man enkelt gruppen med 12 poÀng.

VM 2011 i Slovakien

Det svenska landslaget seedades Ă„terigen som det tredje bĂ€sta laget och hamnade dĂ„ i grupp C tillsammans med USA, Norge och Österrike. Sverige vann mot bĂ„de USA och Österrike, men fick se sig besegrade pĂ„ straffar av Norge. Laget toppade tabellen med sju poĂ€ng tabellen och avancerade till den andra gruppspelsrundan, dĂ€r man stĂ€lldes mot Frankrike, Schweiz och Kanada. Det blev endast förlust mot det sistnĂ€mnda laget och med totalt 10 poĂ€ng placerade man sin som nĂ€st bĂ€sta laget i gruppen.

VM 2012 i Finland och Sverige

2012 var första Äret som lagen delades in i tvÄ större grupper med Ätta lag i varje. Sverige hamnade den hÀr gÄngen i grupp S (vilket stod för Stockholm), dÀr man stÀlldes mot Norge, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Italien och Lettland. Med 18 poÀng och vinst i samtliga matcher, förutom mötet med Ryssland, placerade man sig pÄ en andraplats i tabellen och gick dÀrmed vidare till slutspelet.

VM 2013 i Sverige och Finland

Ännu en gĂ„ng fick Sverige spela VM inför hemmapubliken och i Stockholms-gruppen fick laget ta sig an Schweiz, Tjeckien, Vitryssland, Norge, Kanada, Slovenien och Danmark. Med 15 poĂ€ng och vinster i fem av matcherna tog man sig till en tredjeplats bakom Schweiz och Kanada, vilket rĂ€ckte för avancemang.

VM 2014 i Vitryssland

Det svenska landslaget seedades som bÀsta lag inför mÀsterskapet och hamnade i grupp A tillsammans med Tjeckien, Kanada, Slovakien, Norge, Danmark, Frankrike och Italien. Man fick med sig poÀng i samtliga möten och det var endast mÄlskillnaden som skiljde laget ifrÄn det kanadensiska laget. Som grupptvÄa tog man sig vidare till kvartsfinal.

VM 2015 i Tjeckien

Sverige seedades Ă„terigen som bĂ€sta nation och fick sĂ€llskap av Kanada, Tjeckien, Schweiz, Lettland, Frankrike, Tyskland och Österrike i grupp A. Laget vann sex av sju gruppspelsmatcher och mötet med Kanada var det enda som man inte fick med sig nĂ„gra poĂ€ng ifrĂ„n. 16 poĂ€ng rĂ€ckte till en andraplats i tabellen.

VM 2016 i Ryssland

Tre Kronor placerades in i grupp A tillsammans med Tjeckien, Danmark, Norge, Schweiz, Lettland, Kazakstan och vÀrdnationen Ryssland. Laget vann tre möten pÄ heltid, samt ett pÄ förlÀngning och ett pÄ straffar. 13 poÀng fick man med sig, vilket tog laget till en tredjeplats efter Tjeckien och Ryssland.

VM 2017 i Frankrike och Tyskland

Ännu en gĂ„ng hamnade Sverige i grupp A, som spelade sina matcher i tyska staden Köln. Andra lag som var med i gruppen var Tyskland, USA, Ryssland, Lettland, Danmark, Slovakien och Italien. Bland annat hann man med en storseger mot det italienska landslaget, samt en tuff strafflĂ€ggning mot Ryssland. 16 poĂ€ng samlade man ihop till en tredjeplats i gruppen.

VM 2018 i Danmark

Sverige klev in i mĂ€sterskapet som regerande mĂ€stare och tog sig igenom gruppspelet i grupp A obesegrade. 20 poĂ€ng fick man med sig efter segrar pĂ„ heltid mot Vitryssland, Tjeckien, Frankrike, Österrike, Schweiz och Ryssland, samt en vinst pĂ„ övertid mot Slovakien. Detta tog laget till en sjĂ€lvklar topp-placering i gruppen.

VM 2019 i Slovakien

För första gĂ„ngen pĂ„ mĂ„nga Ă„r hamnade Sverige i grupp B och fick hĂ€r sĂ€llskap av Schweiz, Tjeckien, Ryssland, Lettland, Norge, Italien och Österrike. Tjeckien och Ryssland blev tuffa motstĂ„ndare, men i flera av de andra matcherna blev det stora vinster. Till exempel besegrade man bĂ„de Norge och Österrike med 9-1, samt att Italien fick se sig besegrade med 8-0. Sverige slutade pĂ„ en tredjeplats med 15 poĂ€ng.

VM 2020 i Schweiz

Turneringen stÀlldes in pÄ grund av coronaviruset

VM 2021 i Lettland

Efter tvÄ Ärs vÀntan gick Tre Kronor in i turneringen för spel i grupp A, dÀr Danmark, Belarus, Schweiz, Tjeckien, Storbritannien, Slovakien och ROC (Ryssland) vÀntade som motstÄnd. Laget fick sÀmsta möjliga start pÄ turneringen och föll för första gÄngen nÄgonsin mot bÄde det danska laget och mot Belarus. Historien upprepade sig sedan mot Tjeckien samt ROC och för första gÄngen fick vi se ett VM-uttÄg redan innan slutspelet hade börjat. Lagets historiskt sÀmsta VM nÄgonsin dÀr man slutade pÄ en niondeplats.

đŸ‡«đŸ‡ź Sverige-Finland: Ett efterlĂ€ngtat VM-derby

MĂ„nga svenska hockeyfans ser ofta fram emot att fĂ„ se Tre Kronor stĂ€llas mot de finska lejonen i vĂ€rldsmĂ€sterskapet. Men det Ă€r inte alltid som detta sker. I och med att lagen Ă€r relativt jĂ€mna med varandra, placeras de ofta nĂ„gorlunda lika pĂ„ vĂ€rldsrankingen, vilket i sin tur leder till att de hamnar i olika VM-grupper. Även under slutspelet brukar lagen kunna hamna pĂ„ placeringar som gör att de först vid medaljmatcherna finns möjlighet för lagen att göra upp.

Sju segrar, fem förluster samt ett oavgjort resultat har det blivit i VM-mötena mellan lagen under detta sekel. Vid vĂ€rldsmĂ€sterskapet för 20 Ă„r sedan blev det dubbel lycka för fansen nĂ€r lagen möttes bĂ„de under gruppspelet och slutspelet – dĂ€r bĂ„da matcherna slutade i svensk seger.

HÀr nedan har vi listat alla Sveriges möten med Finland under vÀrldsmÀsterskapen i Ishockey pÄ 2000-talet.

2000: Kvartsfinal, Finland vann
2001: Andra gruppspelsomgÄngen, Finland vann
2002: Andra gruppspelsomgÄngen, Sverige vann + Bronsmatchen, Sverige vann
2003: Kvartsfinal, Sverige vann
2004: Andra gruppspelsomgÄngen, oavgjort
2005: Gruppspelet, Sverige vann
2006: Lagen möttes ej
2007: Andra gruppspelet, Sverige vann
2008: Bronsmatch, Finland vann
2009: Lagen möttes ej
2010: Lagen möttes ej
2011: Final, Finland vann
2012: Lagen möttes ej
2013: Semin, Sverige vann
2014: Lagen möttes ej
2015: Lagen möttes ej
2016: Lagen möttes ej
2017: Semin, Sverige vann
2018: Lagen möttes ej
2019: Kvartsfinal, Finland vann
2020: Inget VM spelades
2021: Lagen möttes ej