HÀr kan ni se den aktuella stÀllningen i hockey VM 2021 tabellerna. VÀrldsmÀsterskapet startar 7:e maj och pÄgÄr fram till 23:e maj och gÀstas av 16 lag som spelar uppdelade i tvÄ hockey VM grupper om Ätta lag. Efter att samtliga lag har mött varandra inom grupperna sÄ tar sig de fyra lag med mest ihopsamlade poÀng till slutspelet. LÀs mer om slutspelet i Hockey VM hÀr. Besöker du sajten pÄ mobilen? Vinkla mobilen sÄ ser du hela tabellen bÀttre.

Tabell hockey VM 2021 – Grupp A

Laddar...

Tabell hockey VM 2021 – Grupp B

Laddar...

Hockey VM 2021 grupper – SĂ„ gĂ„r det till i gruppspelet

Som mest kan ett lag samla pÄ sig 21 poÀng under gruppspelet. Om tvÄ eller flera lag skulle hamna pÄ en och samma poÀng sÄ Àr det resultaten i de inbördes mötena som avgör lagens placering. Skulle man fortfarande ha lag med lika mÄnga poÀng i hockey VM tabellen sÄ ser man till mÄlskillnaden i de inbördes mötena som avgör det hela.

Förutom att lagens placering i grupperna avgör vilka lag som tar sig vidare till slutspelet, sÄ avgör dem Àven vilka lag som fÄr vara med i VM nÀstkommande Är. De tvÄ lag som placerar sig lÀngst ner i tabellerna kommer nÀmligen fÄ lÀmna vÀrldsmÀsterskapets topp-division och ersÀtts till nÀsta Är av tvÄ nya lag. Vilka dessa blir avgörs i vÀrldsmÀsterskapet för division 1 grupp A, dÀr de tvÄ lag som lyckas bÀst i sin tur fÄr avancera till 2021 Ärs topp-mÀsterskap.

Landskoder

BLR=Vitryssland
CAN = Kanada
CZE = Tjeckien
DEN = Danmark
FIN = Finland
GBR = Storbritannien
GER = Tyskland
ITA = Italien
KAZ =Kazakstan
LAT = Lettland
NOR = Norge
RUS = Ryssland
SUI = Schweiz
SVK = Slovakien
SWE = Sverige
USA = USA

VM-Grupp – A

Grupp A spelas i X, och det Àr dÀr Sverige kommer hÄlla hus. Grupp A ser ut att vara den svagare gruppen pÄ förhand, och Sverige borde inte ha nÄgra större problem att ta sig igenom gruppen. HÀr Àr en snabb genomgÄng av lagen i VM-Grupp A.

Kanada
Kanada Àr det högst seedade laget i gruppen, och det Àr egentligen inte sÄ konstigt. Kanada Àr hockey-landet nummer 1, och Àr alltid med och slÄss om guldet. VM 2020 Àr ingen skillnad, och allt annat Àn guldet som mÄl vore ett hÄn mot det kanadensiska folket. DÄ Ärets VM spelas tidigare Àn förr i tiden sÄ Àr chanserna större att fler NHL-proffs kan förstÀrka lagen, vilket gör att Kanada fÄr ses som en av storfavoriterna till att vinna hela turneringen.

Sverige
Sverige Àr andra-seedade i VM-Grupp A, och dÀr nÄgonstans kommer förhoppningsvis laget att hamna nÀr tabellen Àr skriven i sten. Sverige kommer som vanligt vara med och slÄss om medaljer, och rÀkna med ett revanschsuget lag som stÀller upp i Ärets VM-upplaga. Sverige vann som bekant turneringen 2017 och 2018, och efter ett mellanÄr 2019 sÄ Àr Sverige Äterigen en av guldfavoriterna.

Tjeckien
Tjeckien Àr ett svÄrlÀst landslag, dÀr individuella prestationerna avlöser varandra, men dÀr spelet ibland kan falla samman. Tjeckien Àr #3 i VM-rankingen, och det kan mycket vÀl spegla tabellen i slutet av Grupp A. Tjeckien stod som vÀrdland under förra Ärets VM, och hade stor press pÄ sig frÄn hemmapubliken. Tjeckerna spelade bra i gruppspelet, och slutade 2:a i tabellen, men Äkte ut i semifinalen mot Kanada med hela 5-1. Tjeckerna kommer vara revansch-sugna i Är, men utan hemmapubliken i ryggen blir det tufft att gÄ hela vÀgen.

Tyskland
Hockeyn vÀxer sÄ det knakar i Tyskland, och tyskarna har börjat fostra fler NHL-talanger Àn de nÄgonsin gjort. Draisaitl dominerar borta i Nordamerika, och skulle superstjÀrnan komma loss till VM sÄ dubblas tyskarnas chanser direkt. Tyskland inledde förra Ärets VM pÄ bÀsta sÀtt, men Äkte planenligt ut mot Tjeckien i kvartsfinalen. Tyskland Àr dock ingen blÄbÀrsnation lÀngre, och det Àr inte alls omöjigt att de tar sig ur VM-grupp A, och vÀl i slutspelet kan allt hÀnda.

Slovakien
Slovakien Àr inte vad de Àn gÄng varit, och inför VM 2020 Àr laget rankat under Tyskland, nÄgot som inte hör till vanligheten. Slovakien sÄg bedrövliga ut under VM 2019, och tog sig inte ens till slutspel. I Är hoppas slovakerna pÄ att ta sig högre upp i VM-tabellen, men dÄ mÄste minst ett par NHL-proffs vara tillgÀngliga.

Danmark
Grannarna frÄn söder gick planenligt inte till slutspel förra VM, och kommer förmodligen inte ta sig ur VM-Grupp A. Fredrick Andersen skulle vara en enorm tillgÄng för Danmark, men det krÀvs mer Àn en bra mÄlvakt för att ta sig ur Grupp A. NÀr VM-tabellen Àr satt kommer Danmark med största sannolikhet hamna pÄ den nedre halvan.

Vitryssland
Vitryssland gÄr aldrig att rÀkna bort. Det har vi svenskar, med Tommy Salo i spetsen, lÀrt oss vid det hÀr laget. Med det sagt kommer vitryssarna inte ha sÄ mycket att hÀmta i Hockey-VM 2020, och de lÀr slÄss om botten-placeringarna i VM-tabellen, och fÄr kÀmpa mot Storbritannien för att undvika jumboplatsen.

Storbritannien
Hockeyn har vÀxt i Storbritannien, och nuförtiden har de faktiskt en helt okej högstaliga. Med det sagt sÄ har britterna en bit kvar till resten av hockeyvÀrlden, och mÄlet för Storbritannien kommer vara att inte sluta sist i tabellen i Grupp A.

VM-Grupp B

Grupp B ser ut att pÄ pappret vara den tuffare av de tvÄ grupperna, och det kommer att bli svÄrt att sia om vilka som slutar i topp av tabellen.

Ryssland
Ryssland Àr med all rÀtt förstaseedade i VM-grupp B, och kommer att ta sig ur gruppen utan problem. Till skillnad frÄn i Sverige sÄ anses det fortfarande vara en enorm Àra att dra pÄ sig den ryska landslags-dressen, och oftast tackar alla de ryska stjÀrnorna ja till att representera sitt land. Detta gör att Ryssland alltid har ett starkt lag pÄ pappret, och efter ett snabbt uttÄg ur förra Ärets turneringen kommer ryssarna vara enormt revanschsugna. NÀr tabellen i Grupp B ska summeras Àr det bara Finland, och kanske USA, som kan hota ryssarna.

Finland
Sveriges Àrkerivaler Finland gÄr in i turneringen som regerande mÀstare, och kommer sÄklart att vara guldfavoriter Àven i Är. Det Àr svÄrt att sia om tabellplaceringar utan att ha sett trupperna, men om man jÀmför med motstÄndet i VM-grupp B sÄ ser Finland ut att gÄ mot slutspel Àven i Hockey-VM 2020.

USA
Amerikanarna Àr rankade 3:a i Grupp B, men för att ta sig ur gruppen kommer det att krÀvas en bÀttre prestation Àn förra Äret. I VM 2019 tog sig USA ur gruppen med nöd och nÀppe, och Äkte ut i första rundan av slutspelet. USA var aldrig riktigt nÀra, och kommer att behöva höja sig om de ska vara med i nÄgra som helst medalj-diskussioner.

Schweiz
Schweiz Àr som alltid ett svÄrbedömt lag, och truppen hÄller olika kvalité frÄn Är till Är. Schweizarna Àr rankade fyra i Grupp B, och det kÀnns som en rÀttvisande tabellplacering. Laget gjorde ett svagt VM i fjol, och hamnade pÄ den sista slutspelsplatsen i Grupp B. Det blir förmodligen nÄgot motsvarande i Är. Hemmaplansfördelen ska dock inte underskattas, och ett Schweiz pÄ hemmaplan mÄste ges en viss skrÀllvarning.

Lettland
Letterna Àr ett habilt landslag, men i Grupp B kommer de fÄ svÄrt att hÀvda sig. Schweiz kommer bli laget att slÄ för att sno Ät sig den sista slutspelsplatsen, men det kommer att bli extra tufft nÀr Schweiz stÄr som vÀrdland. Borde undvika nedflyttning, men mycket mer Àn sÄ blir det nog inte.

Norge
Grannarna Norge gjorde ett habilt VM förra Äret, och hamnade i VM-tabellens ingenmansland. En liknande placering Àr att vÀnta om inte Zuccarello förstÀrker frÄn NHL. Med storstjÀrnan Zuccarello i laget kan allt hÀnda, men det kommer bli svÄrt för Norge att ta sig ur VM-grupp B.

Italien
Virus-drabbade Italien har varit med i A-VM en lĂ€ngre tid, men de har ofta svĂ„rt att hĂ€vda sig. Årets VM blir Ă€nnu svĂ„rare, dĂ„ landet drabbats hĂ„rt av Corona-viruset under vĂ„ren, och uppladdningen har varit allt annat Ă€n optimal. Italien kommer fĂ„ slĂ„ss om bottenplaceringarna i tabellen av Grupp B, och allt tyder pĂ„ att de blir nedflyttade till B-VM efter Ă„rets turnering.

Kazakhstan
Kazakhstan Àr nykomlingar i A-VM, och Àr dÀrför seedade sist i VM-grupp B. Det Àr mest troligen en rÀttvis placering, men kazakerna chockade mÄnga i förra Ärets JVM, och rÀkna med att ett antal spelare har tagit steget upp till deras A-landslag. Det Àr inte mycket som tyder pÄ att Kazakhstan kommer göra mycket vÀsen av sig, men med unga talangfulla spelare kan de absolut störa en del lag i Grupp B.