Här kan ni se den aktuella ställningen i hockey VM 2021 tabellerna. Världsmästerskapet startar 7:e maj och pågår fram till 23:e maj och gästas av 16 lag som spelar uppdelade i två hockey VM grupper om åtta lag. Efter att samtliga lag har mött varandra inom grupperna så tar sig de fyra lag med mest ihopsamlade poäng till slutspelet. Läs mer om slutspelet i Hockey VM här. Besöker du sajten på mobilen? Vinkla mobilen så ser du hela tabellen bättre.

Tabell hockey VM 2021 – Grupp A

Laddar...

Tabell hockey VM 2021 – Grupp B

Laddar...

Hockey VM 2021 grupper – Så går det till i gruppspelet

Som mest kan ett lag samla på sig 21 poäng under gruppspelet. Om två eller flera lag skulle hamna på en och samma poäng så är det resultaten i de inbördes mötena som avgör lagens placering. Skulle man fortfarande ha lag med lika många poäng i hockey VM tabellen så ser man till målskillnaden i de inbördes mötena som avgör det hela.

Förutom att lagens placering i grupperna avgör vilka lag som tar sig vidare till slutspelet, så avgör dem även vilka lag som får vara med i VM nästkommande år. De två lag som placerar sig längst ner i tabellerna kommer nämligen få lämna världsmästerskapets topp-division och ersätts till nästa år av två nya lag. Vilka dessa blir avgörs i världsmästerskapet för division 1 grupp A, där de två lag som lyckas bäst i sin tur får avancera till 2021 års topp-mästerskap.

Landskoder

BLR=Vitryssland
CAN = Kanada
CZE = Tjeckien
DEN = Danmark
FIN = Finland
GBR = Storbritannien
GER = Tyskland
ITA = Italien
KAZ =Kazakstan
LAT = Lettland
NOR = Norge
RUS = Ryssland
SUI = Schweiz
SVK = Slovakien
SWE = Sverige
USA = USA

VM-Grupp – A

Grupp A spelas i X, och det är där Sverige kommer hålla hus. Grupp A ser ut att vara den svagare gruppen på förhand, och Sverige borde inte ha några större problem att ta sig igenom gruppen. Här är en snabb genomgång av lagen i VM-Grupp A.

Ryssland
Ryssland är med all rätt förstaseedade i VM-grupp B, och kommer att ta sig ur gruppen utan problem. Till skillnad från i Sverige så anses det fortfarande vara en enorm ära att dra på sig den ryska landslags-dressen, och oftast tackar alla de ryska stjärnorna ja till att representera sitt land. Detta gör att Ryssland alltid har ett starkt lag på pappret, och efter ett snabbt uttåg ur förra årets turneringen kommer ryssarna vara enormt revanschsugna. När tabellen i Grupp B ska summeras är det bara Finland, och kanske USA, som kan hota ryssarna.

Sverige
Sverige är andra-seedade i VM-Grupp A, och där någonstans kommer förhoppningsvis laget att hamna när tabellen är skriven i sten. Sverige kommer som vanligt vara med och slåss om medaljer, och räkna med ett revanschsuget lag som ställer upp i årets VM-upplaga. Sverige vann som bekant turneringen 2017 och 2018, och efter ett mellanår 2019 så är Sverige återigen en av guldfavoriterna.

Tjeckien
Tjeckien är ett svårläst landslag, där individuella prestationerna avlöser varandra, men där spelet ibland kan falla samman. Tjeckien är #3 i VM-rankingen, och det kan mycket väl spegla tabellen i slutet av Grupp A. Tjeckien stod som värdland under förra årets VM, och hade stor press på sig från hemmapubliken. Tjeckerna spelade bra i gruppspelet, och slutade 2:a i tabellen, men åkte ut i semifinalen mot Kanada med hela 5-1. Tjeckerna kommer vara revansch-sugna i år, men utan hemmapubliken i ryggen blir det tufft att gå hela vägen.

Schweiz
Schweiz är som alltid ett svårbedömt lag, och truppen håller olika kvalité från år till år. Schweizarna är rankade fyra i Grupp B, och det känns som en rättvisande tabellplacering. Laget gjorde ett svagt VM i fjol, och hamnade på den sista slutspelsplatsen i Grupp B. Det blir förmodligen något motsvarande i år. Hemmaplansfördelen ska dock inte underskattas, och ett Schweiz på hemmaplan måste ges en viss skrällvarning.

Slovakien
Slovakien är inte vad de än gång varit, och inför VM 2020 är laget rankat under Tyskland, något som inte hör till vanligheten. Slovakien såg bedrövliga ut under VM 2019, och tog sig inte ens till slutspel. I år hoppas slovakerna på att ta sig högre upp i VM-tabellen, men då måste minst ett par NHL-proffs vara tillgängliga.

Danmark
Grannarna från söder gick planenligt inte till slutspel förra VM, och kommer förmodligen inte ta sig ur VM-Grupp A. Fredrick Andersen skulle vara en enorm tillgång för Danmark, men det krävs mer än en bra målvakt för att ta sig ur Grupp A. När VM-tabellen är satt kommer Danmark med största sannolikhet hamna på den nedre halvan.

Vitryssland
Vitryssland går aldrig att räkna bort. Det har vi svenskar, med Tommy Salo i spetsen, lärt oss vid det här laget. Med det sagt kommer vitryssarna inte ha så mycket att hämta i Hockey-VM 2020, och de lär slåss om botten-placeringarna i VM-tabellen, och får kämpa mot Storbritannien för att undvika jumboplatsen.

Storbritannien
Hockeyn har växt i Storbritannien, och nuförtiden har de faktiskt en helt okej högstaliga. Med det sagt så har britterna en bit kvar till resten av hockeyvärlden, och målet för Storbritannien kommer vara att inte sluta sist i tabellen i Grupp A.

VM-Grupp B

Grupp B ser ut att på pappret vara den tuffare av de två grupperna, och det kommer att bli svårt att sia om vilka som slutar i topp av tabellen.

Kanada
Kanada är det högst seedade laget i gruppen, och det är egentligen inte så konstigt. Kanada är hockey-landet nummer 1, och är alltid med och slåss om guldet. VM 2020 är ingen skillnad, och allt annat än guldet som mål vore ett hån mot det kanadensiska folket. Då årets VM spelas tidigare än förr i tiden så är chanserna större att fler NHL-proffs kan förstärka lagen, vilket gör att Kanada får ses som en av storfavoriterna till att vinna hela turneringen.

Finland
Sveriges ärkerivaler Finland går in i turneringen som regerande mästare, och kommer såklart att vara guldfavoriter även i år. Det är svårt att sia om tabellplaceringar utan att ha sett trupperna, men om man jämför med motståndet i VM-grupp B så ser Finland ut att gå mot slutspel även i Hockey-VM 2020.

USA
Amerikanarna är rankade 3:a i Grupp B, men för att ta sig ur gruppen kommer det att krävas en bättre prestation än förra året. I VM 2019 tog sig USA ur gruppen med nöd och näppe, och åkte ut i första rundan av slutspelet. USA var aldrig riktigt nära, och kommer att behöva höja sig om de ska vara med i några som helst medalj-diskussioner.

Tyskland
Hockeyn växer så det knakar i Tyskland, och tyskarna har börjat fostra fler NHL-talanger än de någonsin gjort. Draisaitl dominerar borta i Nordamerika, och skulle superstjärnan komma loss till VM så dubblas tyskarnas chanser direkt. Tyskland inledde förra årets VM på bästa sätt, men åkte planenligt ut mot Tjeckien i kvartsfinalen. Tyskland är dock ingen blåbärsnation längre, och det är inte alls omöjigt att de tar sig ur VM-grupp A, och väl i slutspelet kan allt hända.

Lettland
Letterna är ett habilt landslag, men i Grupp B kommer de få svårt att hävda sig. Schweiz kommer bli laget att slå för att sno åt sig den sista slutspelsplatsen, men det kommer att bli extra tufft när Schweiz står som värdland. Borde undvika nedflyttning, men mycket mer än så blir det nog inte.

Norge
Grannarna Norge gjorde ett habilt VM förra året, och hamnade i VM-tabellens ingenmansland. En liknande placering är att vänta om inte Zuccarello förstärker från NHL. Med storstjärnan Zuccarello i laget kan allt hända, men det kommer bli svårt för Norge att ta sig ur VM-grupp B.

Italien
Virus-drabbade Italien har varit med i A-VM en längre tid, men de har ofta svårt att hävda sig. Årets VM blir ännu svårare, då landet drabbats hårt av Corona-viruset under våren, och uppladdningen har varit allt annat än optimal. Italien kommer få slåss om bottenplaceringarna i tabellen av Grupp B, och allt tyder på att de blir nedflyttade till B-VM efter årets turnering.

Kazakhstan
Kazakhstan är nykomlingar i A-VM, och är därför seedade sist i VM-grupp B. Det är mest troligen en rättvis placering, men kazakerna chockade många i förra årets JVM, och räkna med att ett antal spelare har tagit steget upp till deras A-landslag. Det är inte mycket som tyder på att Kazakhstan kommer göra mycket väsen av sig, men med unga talangfulla spelare kan de absolut störa en del lag i Grupp B.