Expekt

Tjeckien vinner hockey-VM 2024. Detta för första gången på hemmaplan i landets korta historia. Tjeckerna vann den tajta finalmatchen mot Schweiz och fick fira inför sina hemmafans efter segern. David Pastrnak blev hjälte i 2-0-segern, till Tjeckiens sjunde VM-guld i historien.

Under söndagskvällen den 26 maj spelades finalen i hockey-VM 2024. I finalen stod två länder som var törstiga på guld. Värdnationen Tjeckien gick in till finalen utan att ha vunnit ett guld på 14 år och Schweiz gick in till nationens fjärde semifinal i historien, där man aldrig lyckats vinna VM-guld. Förväntningarna på finalen var därmed skyhöga.

Första perioden

Trycket i finalen var något extra. Förutom en del schweiziska supportrar så fylldes O2 Arena med idel tjecker, med drömmar om guld. Hemmapubliken gjorde sitt för att heja fram tjeckerna, men Schweiz stod upp bra i inledningen. Leonardo Genoni var bra i det schweiziska målet från start. Två ganska kontrollerande lag defensivt tog ut varandra, så som det också ska vara i en VM-final. Ingen vill riskera för mycket.

Det var en helt okej förstaperiod i Prag, men utan det där trycket som fick publiken att hoppa till allt för mycket. Den första perioden slutade 0-0 efter 20 spelade minuter. Tjeckien vann skotten med 13-7 och hade ett litet övertag.

Andra perioden

Schweiz fick matchens första utvisning tidigt i andra perioden. Det gav Tjeckien chansen i powerplay framför sina hemmafans. Men Tjeckien lyckades inte göra mål och ådrig sig själva en utvisning istället, trots en man mer på isen. Efter halva perioden spelad kom nästa schweiziska utvisning och ett nytt tjeckiskt powerplay därtill. Men Schweiz har ett väldigt hårt jobbande boxplay, vilket man visade upp.

Den andra perioden innehöll fyra utvisningar, där även Schweiz fick två minuter i powerplay utan framgång. Men i övrigt var perioden lika tajt och jämn som den första, och det gick inte att skilja lagen åt in till tredje perioden.

Tredje perioden

Det var spända känslor i Prag inför sista perioden, där mycket stod på spel. Sju minuter in i perioden fick arrangören jobba när plexiglaset gick sönder i Tjeckiens zon. Arbetet att byta plexiglas tog lite tid och lagen fick chansen att prata ihop sig inför de sista 13 minuterna.

Det kan Tjeckien ha gjort bäst. Hemmanationen tog nämligen ledningen med tio minuter kvar av finalen. Detta efter att superstjärnan David Pastrnak skjutit in sitt första mål i detta VM, med ett fint skott placerat i det närmsta hörnet till 1-0 för Tjeckien.

Målet fick sannerligen arenan att tända till lite extra, då Tjeckien var tio minuter ifrån ett VM-guld på hemmais. Schweiz pressade på för en kvittering med mer tid i anfallszon än tidigare, medan Tjeckien förlitade sig på sin stabila defensiv och Lukas Dostal i målet. Tjeckerna spelade bra men Schweiz hade lägen för kvittering, och vissa långa anfall med bra tryck. Schweiz tog timeout med två minuter kvar och tog ut målvakten för en slutforcering i sex mot fem-spel.

Men Schweiz fick aldrig in någon kvitteringspuck. Tjeckien kunde istället hålla emot i finalen på hemmaplan och man vann till slut VM-finalen i Prag. Tjeckien är därmed bäst i världen av landslagen säsongen 2023/24 och får fira hela natten, efter David Pastrnaks hjältemål i sista perioden. David Kampf satte spiken i kistan till 2-0 i öppen kasse i slutsekunderna.

Tjeckien är världsmästare för sjunde gången i landets korta historia. Det är första gången som Tjeckien vinner VM på hemmaplan. Man har tidigare gjort det under Tjeckoslovakien 1947, 1972 och 1985. Totalt har bara fyra nationer vunnit VM på hemmaplan tidigare: Sovjetunionen (1973, 1979, 1986), Sverige (2013), Finland (2022) och Tjeckoslovakien (läs ovan).

Tjeckien – Schweiz, 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)

49:13 1-0 David Pastrnak (Libor Hajek, Tomas Kundratek)
59:41 2-0 David Kampf