Expekt

Lettland är historiska. Landet har tagit sin första mästerskapsmedalj någonsin efter förlängningsseger mot USA med 3-4 i hockey-VM 2023 i Finland. Kristians Rubins blev matchhjälte inför tusentals tillresta fans.

Under söndagseftermiddagen spelades den näst sista matchen i herrarnas hockey-VM 2023. Skrällnationen Lettland stod mot USA i en historisk bronsmatch där letterna kunde ta sin första medalj i landets historia. Tammerfors och Nokia Arena var till vissa delar fyllda av lettiska fans som hejade fram sitt landslag men även några tappra amerikaner syntes till bland publiken.

Matchen fick en tidig hetta med två-tre tuffa byten inledningsvis, något som visade att bronsmatchen betydde något för båda lagen. Rent spelmässigt var det inget skönlir inledningsvis men vem vill ha det i en medaljmatch. Efter sex minuter fick Lettland matchens första powerplay till publikens stora glädje. Men publiken skulle få glädjas ännu mer, för i den åttonde matchminuten kunde Roberts Bukarts sätta 0-1 till Lettland i numerärt överläge.

Men den lettiska glädjen blev kortvarig. Bara drygt två minuter efter det lettiska ledningsmålet steg USA:s så skickliga forward Rocco Grimaldi fram för sjätte gången i turneringen och satte dit den amerikanska kvitteringen till 1-1. Lettland fick sedan ett nytt läge i powerplay efter en amerikansk boarding-utvisning där Karlis Cukste åkte in med hög fart i sargen. Men Lettland kunde inte utnyttja sitt andra raka powerplay utan gick mållösa den gången. Direkt efter det lettiska powerplay-spelet var det USA:s chans att få ett läge i numerärt överläge för första gången i matchen. Men då steg Lettlands målvakt Arturs Silovs fram med en otrolig räddning för att hålla det oavgjorda resultatet intakt.

Det oavgjorda resultatet skulle dock bli till en ny lettisk ledning. Efter en tilltrasslad situation kunde Janis Jaks trycka in pucken från nära håll bakom den amerikanska målvakten Casey DeSmith för att ge Lettland 1-2 i bronsmatchen, och jublet visste knappt några gränser. Letterna stoppade ett andra amerikanskt powerplay men precis efterspelet så kom ett amerikanskt mål till 2-2, målskytt? Jodå, Rocco Grimaldi.

Den första perioden innehöll fyra mål och slutade 2-2 och sparkade igång en häftig bronsmatch i finska Tammerfors.

Andra perioden

USA började den andra perioden bäst med ett par längre anfall och hög fart medan Lettlands Arturs Silovs sattes på prov direkt i målet. Amerikanerna motade flera skott mot Lettland och började ta över gällande den biten lite mer i början av mittenperioden. Lettland var inte helt ofarliga när man väl kom till lägen under den första halvan av mittenperioden men fick framför allt fokusera på sitt försvarsspel.

Känslomässigt så var den andra perioden lika het som den första med några heta duster där ute, men rent spelmässigt och underhållningsmässigt var det inte mycket att rapportera om under första kvarten. Med sju minuter kvar av perioden fick dock Lettland ett numerärt överläge som man gärna ville utnyttja men inte lyckades med.

Den andra perioden skulle få se en del amerikanska chanser rada upp sig i slutet men också perioden sluta mållös. Ett hårt jobbande Lettland kunde hålla nollan intakt under perioden men såg ut att tappa mer och mer momentum desto längre perioden led. USA å sin sida imponerade i mittzon och anfallszon och kan ha förtjänat ett ledningsmål i perioden.

Tredje perioden

En och en halv minut in i den tredje och sista perioden fick USA chansen i ett powerplay. Men amerikanerna slarvade bort sitt överläge och gav istället bort en egen utvisning till Lettland, vilket gav letterna ett powerplay i drygt 90 sekunder  men inte heller Lettland kunde utnyttja detta. Så mycket stod på spel i Tammerfors under söndagen och inget av lagen ville spela bort sig i jakten på den så åtråvärda bronsmedaljen.

Isen skulle brytas i bronsmatchen i matchminut sex i sista perioden när USA tekade sig till ett anfall i offensiv zon och efter ett backskott och en målvaktsretur så kunde Matthew Coronato raka in pucken till 3-2 för USA. Amerikanerna var förtjänta av målet och spelade bra även därpå för att skapa nya chanser mot Arturs Silovs.

Det spelades fyra mot fyra-spel i två minuter med halva perioden kvar att spela efter en lettisk tripping-utvisning och en amerikansk filmning i samma sekvens. Där skapade Lettland lite brus med ett fint kontringsläge men utan nätrassel. Ett lettiskt nätrassel skulle det dock bli, och till vilket jubel därefter. Kristians Rubins fick till ett perfekt skott i ”gubbhörnet” på den amerikanska målvakten in till 3-3, med fem och en halv minut kvar av bronsmatchen.

Efter Lettlands ganska sena kvittering så blev stämningen i Nokia Arena till något annat. En spänning i arenan kombinerades med extrahöga hejarop, mestadels för ”hemmalaget” Lettland. Den jämna och tajta tillställningen rent målmässigt kunde inte avgöras under ordinarie matchtid utan fick avgöras i övertid efter 60 minuter spel och 3-3 på tavlan.

Förlängning

Förlängningsspelet inleddes med tre mot tre-spel för att hitta en vinnare på tio minuter, annars följde straffläggning. Men i förlängningen kom det så avgörande målet när backen Kristians Rubins sköt in målet till 3-4 i förlängningen för Lettland, vilket innebär att Lettland tog sin allra första VM-medalj i historien, och detta till otroliga scener i Tammerfors.


Lettland firade länge ute på isen med sina tusentals fans på läktarna, detta till den största bragden i det hockeytokiga landets historia.

– Vi har aldrig vunnit något förut, så vi vet inte hur vi ska fira detta men det kommer bli ett stort firande här (i Tammerfors) och sen hemma i Lettland. Det lär bli en lång fest, säger center-stjärnan Rodrigo Abols till VMhockey.se efter matchen.

USA – Lettland, 3-4 e.förl (2-2, 0-0, 1-1, 0-1)

07:49 0-1 Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, Martinz Dzierkals)
09:45 1-1 Rocco Grimaldi (Scott Perunovich, Anders Bjork)
16:08 1-2 Janis Jaks (Miks Indrasis, Rihards Bukarts)
19:03 2-2 Rocco Grimaldi (Scott Perunovich, Matt Coronato)
46:19 3-2 Matt Coronato (Dylan Samberg, Drew O’Connor)
54:21 3-3 Kristians Rubins (Dans Locmelis, Rihards Bukarts)
61:22 3-4 Kristians Rubins (Kaspars Daugavins, Janis Jaks)

Så startade lagen

USA

Målvakter:
Casey DeSmith
(Cal Petersen)

Förstafemman:
Nick Perbix, Dylan Samberg
Alex Tuch, Nick Bonino, Rocco Grimaldi

Andrafemman:
Scott Perunovich, Tyler Kleven
Connor Garland, Drew O’Connor, Michael Eyssimont

Tredjefemman:
Henry Thrun, Connor Mackey
Carter Mazur, TJ Tynan, Cutter Gauthier

Fjärdefemman:
Lane Hutson
Matt Coronato, Patrick Brown, Sean Farrell
Anders Bjork

Lettland

Målvakter:
Arturs Silovs
(Kristers Gudlevskis)

Förstafemman:
Uvis Balinskis, Kristaps Zile
Kaspars Daugavins, Rodrigo Abols, Rudolfs Balcers

Andrafemman:
Janis Jaks, Kristians Rubins
Martins Dzierkals, Roberts Bukarts, Oskars Batna

Tredjefemman:
Karlis Cukste, Ralfs Freibergs
Toms Andersons, Deniss Smirnovs, Renars Krastenbergs

Fjärdefemman:
Oskars Cibulskis,
Miks Indrasis, Dans Locmelis, Rihards Bukarts
Ronalds Kenins

Uppdaterad 28 maj, 2023