Foto: Wikimedia

Under de 45 år som JVM har arrangerats har det bjudits på en mängd minnesrika ögonblick. I och med det svenska lagets goda resultat i turneringarna finns det en stor mängd att välja mellan, men här har vi valt ut tre JVM-mästerskap som av olika anledningar som av olika anledningar lever kvar genom historien.

JVM 1981 i Västtyskland

Det här var året så Sverige tog hem sitt allra första JVM-guld. När turneringen spelades på den här tiden var det 8 lag som var med och möttes i ett gruppspel med två grupper om fyra lag. Det svenska laget placerade sig här på en förstaplats med tre raka segrar mot Finland, Västtyskland och USA vilket tog laget till ett andra slutspel. Med två nya segrar och ett oavgjort möte ficl man ihop flest poäng av alla, vilket gav laget guldmedaljen.

JVM 2008 i Tjeckien

Mästerskapet var det 35:e i raden och var även inledningen på Sveriges långa svit som obesegrade i gruppspelet. Med full pott i alla matcher vann man sin grupp och tog sig till en semifinal mot det ryska landslaget. Här kunde man vinna på övertid och just övertid var någonting som även återkom när man jagade guldet i finalen. Mot slutet av matchen låg Sverige under mot Kanada med 1-2, men med endast sekunder kvar kunde Tomas Larsson sätta det otroligt viktiga målet som tog mötet till förlängning. Där var det kanadensaren Matt Halischuk som gjorde det sista och avgörande målet.

JVM 2012 i Kanada

Senaste gången som Sverige vann JVM-guld var just 2012. Gruppspelet resulterade i fyra raka segrar, där två av dem skedde med rejält många mål. Först besegrade man Lettland med 9-4, följt av Slovakien med 9-1. Som gruppvinnare gick man då direkt till semifinal där man vann över Finland på straffar. I den stora finalen fock man sedan möta Ryssland i ett möte som under 60 minuter inte resulterade i mål för något av lagen. I förlängningen var spänningen olidlig, men efter drygt 10 minuter spelade kunde juniorkronorna avgöra det hela.

Sofie Hansson